Zatvorena najveća Fordova fabrika: Hoće da izazovu industrijski haos

Izvor: B92, 12.Okt.2023, 14:44

Zatvorena najveća Fordova fabrika: "Hoće da izazovu industrijski haos"

Američki sindikat radnika u autoindustriji (UAW) zatvorio je u sredu najveću fabriku kompanije Ford.

Zaustavljanje proizvodnje pik-ap vozila je novi korak u zaoštravanju eskalacije četvoronedeljnog ciljanog štrajka sindikata protiv tri najveća proizvođača automobila iz Detroita.

AW je saopštio da je 8.700 članova sindikata u Fordovoj fabrici kamioneta u Kentakiju stupilo u štrajk nakon što je sindikat objavio da je Ford odbio da nastavi dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovaranje o ugovoru, prenosi portal Biznis.

Proizvođači automobila udvostručili su ponude radnicima za početno povećanje, pristali su da povećavaju plate u skladu sa inflacijom i da poboljšaju plate za privremene radnike, ali sindikat traži još veće plate, izmenu sistema plata i proširenje sindikata na fabrike akumulatora u sve tri kompanije, Fordu, GM-u i Stelantisu (Chrysler).

Odluka UAW da zaustavi proizvodne linije Fordovih pik-ap i SUV vozila predstavlja udarac za kompaniju, koji bi uskoro mogao da potkopa njen celogodišnji profit. Fordova fabrika u Kentakiju, njena je najprofitabilnija operacija, koja generiše godišnji prihod od 25 milijardi dolara.

Ford je saopštio da je odluka bila "krajnje neodgovorna, ali ne iznenađujuća", imajući u vidu strategiju sindikalnog rukovodstva da se proizvođačima iz Detroita "naruši reputacija" i izazove "industrijski haos". Akcije kompanije oslabile su za oko dva odsto u trgovanju posle radnog vremena, nakon što su u sredu okončale sesiju uz rast od 0,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Ford

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.