Za vas su ĐUBRE, a Ford od njih pravi delove automobila

Izvor: Mondo, 16.Jul.2019, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za vas su ĐUBRE, a Ford od njih pravi delove automobila

Patosnice u modelu EkoSport se izrađuju od običnih flašica za vodu

Foto: promo/Ford

Da li reciklirate? Nadamo da barem ne bacate čepove.

Za razliku od od Srbije, gde reciklaža i dalje nije popularan sport, na Zapadu se trude da veliku većinu otpada isporiste barem još jednom.

Posebna je kritična situacija sa plastičnim otpadom.

Zbog toga su u Fordu odlučili da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << patosnice za model EkoSport izrađuju od upotrebljenih plastičnih flašica za vodu.

Za jedan set patosnica iskoristi se 470 plastičnih boca od pola litra.

Proces pretvaranja boca u tepih počinje usitnjavanjem plastičnih boca. Potom sledi topljenje na temperaturi od 260 Celzijusovih stepeni i pretvaranje u vlakna debljine ljudske vlasi, koja se pletu u klupka. Taj materijal se zatim koristi za izradu patosnica.

Od lansiranja ovog gradskog krosovera 2012, Ford je omogućio "nov život" za 650 miliona polulitarskih flašica, čija je ukupna težina veća od 8.262 tona.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.