Stres na poslu utiče i na vašu porodicu

Izvor: Prva.rs, 29.Mar.2014, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stres na poslu utiče i na vašu porodicu

Kada se stres s posla prenese i na vaš privatni život, vaša porodica može osetiti posledice, tvrde stručnjaci. Nedavna američka konferencija o poslu, stresu i zdravlju usredsredila se na radna mesta koja su dobra za porodicu i uticaj nadređenih osoba na zdravlje zaposlenih. 

"Rezultati istraživanja variraju, veliki broj ispitanika izjavio je kako je posao najveći izvor stresa u njihovom životu", kaže Makjl Ford, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << profesor psihologije na Univerzitetu Olbani. "U isto vreme, svi imaju život van posla", dodaje Ford

Kada je u pitanju stres koji iskusimo na poslu, postoji niz zdravstvenih posledica. Ako je nivo stresa na poslu visok, javljaju se problemi s mentalnim zdravljem. Veći je broj simptoma depresije, a i kardiovaskularno zdravlje povezano je s naporom na poslu. Prisutni su i problemi s kilogramima, odnosno gojaznost

Kada su ljudi pod stresom na poslu, a njihovi nadređeni ne pokazuju razumevanje, češća su negativna ponašanja u smislu odabira loše hrane, izbegavanje vežbanja i slab kvalitet sna. 

Stres na poslu utiče i na veze 

Stres na poslu smanjuje i kvalitet braka. Kada je jedan partner pod stresom, to se prenosi na partnera i decu, pa oni iskazuju niz zdravstvenih tegoba i problema s ponašanjem. 

Primarni izvor stresa na poslu su, pritom, nadređene osobe - šefovi i direktori, a ne nužno količina posla. Nedostatak podrške i razumevanja od šefa prenosi se u privatni, porodični život u smislu vremena i energije koje oduzima ljudima, a utiče i na njihovo raspoloženje. 

Zato bi poslodavci trebalo više da slušaju svoje zaposlene, obraćaju pažnju na njihove potrebe i pokažu da im je stalo. Ovo, naravno, nije inovativno otkriće, ali mnogi šefovi se ne ponašaju na taj način. 
Izvor: Super žena

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.