Solers i Ford formirali mešovito preduzeće

Izvor: Vostok.rs, 10.Jun.2011, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solers i Ford formirali mešovito preduzeće

10.06.2011. -

Ruska kompanija Solers i američka Ford potpisale su sporazum o formiranju zajedničkog automobilskog preduzeća. Predstavnici kompanije su izjavili da će fabrika biti jedan od najsnažnijih proizvođača automobila u Rusiji. Mešovito preduzeće sa jednakim učešćem strana koje će se nazivati Ford Solers započeće sa radom krajem ove sezone.

Predstavnici ruske strane nazivaju projekat jedinstvenim. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << To je prvi primer punopravnog i ravnoprvnog partnerstva između ruske kompanije i jednog od najvećih stranih proizvođača, ističe direktor za veze sa javnošću kompanije Solers Zoja Kaika.

Fromiramo mešovito preduzeće koje će u doglednoj budućnosti postati jedan od najvećih faktora na ruskom automobilskom tržištu. Pravićemo 350 hiljada automobila godišnje. Ukupno će biti pokrenuta proizvodnja 6 novih modela.

U Rusiji će se raditi ne samo sklapanje automobila. U okviru mešovitog preduzeća planirano je formiranje naučno-istraživačkog centra, inžinjersko-konstruktorskog biroa, organizovaće se masovna proizvodnja motora. To će pomoći da se reši nekoliko zadataka odjednom, smatra glavni urednik lista Autoizvestija Oleg Osipov.

Teorijski cilj potpisanog sporazuma je u tome da se privuku investicije, to kao prvo. Kao drugo, da se zaposli više ljudi. Konačno, treći zadatak je da ruska automobilska industrija dobije nove tehnologije. Ovde je mnogo podvodnih kamenova. I postoji malo kompanija koje mogu da formiraju mešovito preduzeće. Jedna od njih je Solers.

Sve je u plusu. Amerikanci dobijaju gotovu dilersku mređu na jednom od najvećih tržišta. Ruska kompanija snažan impuls za razvoj. Potrošači novi dostupni konkuretni proizvod. Čak je susedima iz ZND dobro – oko 30% automobila mešovito preduzeća planira da izvozi.

Međutim ruska kompanija ne odustaje od saradnje ni sa fijatom sa kojim je ranije planirala da napravi mešovito preduzeće. Narednih godina na kapacitetima iznajmnjenim od Ford Solers Italijani će nastaviti sklapanje novih autombila, započeto 2008. godine. Prema ugovoru potpisanom sa Ministarstvom ekonomije RF, Fijat će u Rusiji izgraditi fabriku sa godišnjim kapacitetom od 120 000 vozila. To će se desiti otprilike za godinu i po. Za sada će Italijanima u Rusiji pomoći novo mešovito preduzeće. Kako je istakao Solers, Ford Solers neće moći da izbije na planirani obim proizvodnje odmah, zato mešovito preduzeće može da proizvodi vozila Fijat, mada su ona konkurenti Fordu.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.