Sjedinjene Države pokreću vojnu mašineriju na Bliskom istoku

Izvor: VOA, 20.Okt.2023, 00:19

Sjedinjene Države pokreću vojnu mašineriju na Bliskom istoku

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin stavio je više od dve hiljade vojnika u stanje pripravnosti sa naredbom da se pripreme za pokret. Pentagon je za Glas Amerike naveo da će, ako predsednik aktivira jedinice, one dodatno pojačati američku vazdušnu odbranu, medicinske i logističke sposobnosti, obaveštajne operacije, kao i osmatračke i izviđačke mogućnosti na Bliskom istoku. Još jedna američka udarna grupa kreće se prema regionu. Nosač aviona Dvajt Ajzenhauer pridružiće se nosaču aviona Džerald Ford koji je već spreman u istočnom Mediteranu. “Naš glavni cilj je da raspoređivanjem ne samo jednog, već dva nosača aviona, koji će uskoro biti u regionu, pošaljemo poruku upozorenja, da kažemo igračima u regionu koji misle da bi mogli da iskoriste taj sukob, ne radite to", izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing. Mornari na nosaču aviona Džerald Ford, najvećem i najsposobnijem američkom ratnom brodu, završavalju pripreme za svoje šestomesečno raspoređivanje. Sekretar za odbranu Ostin je produžio raspoređivanje na Fordu, zajedno sa krstaricama i razaračima koji plove sa njim, bez određivanja krajnjeg datuma. Tri broda iz Batan desantne grupe, razmeštaju hiljade marinaca u vodama blizu Izraela, koji mogu da uđu na neprijateljsku teritoriju ili pruže medicinsku pomoć. Eskadrila borbenih aviona A-10 je stigla na Bliski istok, sa proširenim rasporedom druge eskadrile istih letelica. I dodatni broj F-15 i F-16 aviona lovaca takođe stiže, dok se povećava zabrinutost da bi Hezbolah mogao da se pridruži borbi sa severa, kada počne očekivana kopnena invazija Gaze. Dakota Vud iz Fondacije Heritidž kaže da Hezbolah ima oko 200 hiljada raketa i projektila. "Sposobnost da se napadnu te pozicije bila bi neverovatno važna. Grupisane vojne jedinice stvaraju tu mogućnost.” Pored pojačanja svog vojnog prisustva, SAD su poslale najmanje pet transportnih aviona C-17 sa vojnom pomoći za izraelsku vojsku (IDF). “Izraelu svakako dajemo bezbednosne sisteme koji su mu potrebni da ukloni i efikasno odbije Hamas u Gazi. Ponavljam, i ponoviću koliko god puta je potrebno: To ne znači ubijanje nevinih civila", istakla je Sabrina Sing. Američki vojni zvaničnici odbrane kažu da administracija obezbeđuje Izraelu preciznu municiju i presretače raketa za njegov odbrambeni sistem Gvozdena kupola, uz dodatnu vojnu pomoć koja će stići kasnije.
Pogledaj vesti o: Ford

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Amerika jača borbenu gotovost na Bliskom istoku

Izvor: VOA, 20.Okt.2023

Sjedinjene Države su stavile više od 2 hiljade vojnika u stanje pripravnosti. Pentagon je za Glas Amerike naveo da će, ako predsednik aktivira jedinice, one dodatno pojačati američku vazdušnu odbranu, medicinske i logističke sposobnosti, obaveštajne operacije i druge sposobnosti na Bliskom istoku.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.