Raspoređen američki brod na nukearni pogon; Zabranjeni letovi; Svi sklonjeni na pola kilometra VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 24.Maj.2023, 13:33

Raspoređen američki brod na nukearni pogon; Zabranjeni letovi; Svi sklonjeni na pola kilometra VIDEO/FOTO

Američki nosač aviona "Džerald Ford" danas je u pratnji norveških oružnih snaga stigao do prestonice Norveške, Osla, gde će ostati do utorka.

Nosač bi trebalo da učestvuje, potom, u vežbama s norveškom vojskom.

Norveška vojska je saopštila da to "pruža jedinstvenu priliku da dalje razvijaju saradnju sa najvažnijim saveznikom, SAD".

Brod na nuklearni pogon upolovio je u fjord kod Osla u pratnji čamca s naoružanom posadom na palubi. Norveška >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojska naredila je da sva plovila moraju ostati na pola kilometra udaljenosti od nosača aviona, a iznad tog područja su zabranjeni letovi.

Norveška javna televizija je prenosila uplovljavanje tog broda koji je u prvoj poseti inostranstvu. U upotrebi je od 2013. godine, a opisuje se kao najveći nosač aviona na svetu.

Ambasada Rusije u Oslu je saopštila da su "takve demonstracije sile nelogične i štetne".

Odnosi Osla i Moskve koje na Arktiku imaju granicu od 198 kilometara, zategnuti su zbog ruske invazije Ukrajine.

Aerička Ratna mornarica je početkom maja saopštila da je "Džerald Ford" krenuo iz Norfolka u Virdžiniji na svoje "prvo borbeno raspoređivanje".

To je prvi brod u novoj klasi američkih nosača aviona, a grade još dva. Na brodu je 2.600 mornara, 600 manje nego što je imala prethodna generacije američkih nosača aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ISTORIJSKI DOGAĐAJ Najveći svetski nosač aviona UPLOVIO U OSLO: Slede zajedničke vojne vežbe

Izvor: Blic, 24.Maj.2023

Najveći svetski nosač aviona, "Džerald R. Ford", uplovio je danas u Oslo, što je prvi put da takav američki brod uplovi u taj grad.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.