Ovaj kačket glavu čuva

Izvor: Vesti-online.com, 07.Dec.2017, 06:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj kačket glavu čuva

"Ford" je predstavio "pametni kačket" koji je namenjen kamiondžijama, ali i svim ostalim vozačima koji dnevno provode sate za volanom.

Pod imenom "SafeCap", njihovo kamionsko odeljenje u Brazilu promovisalo je kapu opremljenu naprednim senzorima koji detektuju stanje vozača.

Na osnovu određenih pokreta koji se javljaju kada je vozač umoran, kačket upozorava zvučnim i svetlosnim signalima, kao i vibracijama.

Na taj način sprečava vozača da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zaspi za volanom, odnosno obaveštava ga da je umoran, iako on toga možda nije ni svestan.

Prema statistici, širom sveta svake godine desetine hiljade fatalnih nesreća se dogodi upravo zbog umora.

Vozači kamiona su najugroženiji jer pored toga što svaki dan provode sate za volanom, njima je potrebno i daleko više vremena da bi usporili svoje vozilo ili ga vratili na "pravi kolosek".

Ford je potrošio osam meseci na razvoju ove pametne kape, koja je za sada na nivou prototipa.

Nadamo se da će se ovo rešenje pojaviti i u prodaji, jer je ideja odlična, a (za sada) finalni proizvod izgleda baš kako treba - kao pravi kamiondžijski kačket.

Pogledajte i kraći film, koji je napravio brazilski "Ford" (postoji engleski titl):
Pogledaj vesti o: Ford

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.