Izvor: Nezavisne Novine, 30.Nov.2016, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova Fiesta veća i sigurnija (VIDEO)

Potpuno nova Ford Fiesta po prvi put silazi sa asfalta, a donosi značajan napredak u svim područjima.

Kao i u prethodne dvije generacije Fiesta zadržava dizajnerski izraz premijerno predstavljen još 2002. godine, ali od šeste generacije u znatno atraktivnijem izdanju. Uz Focus najpopularniji model predstavljen je pred mnogobrojnom publikom u evropskom centru u Kelnu, a sudeći po prvim reakcijama rijetki su razočarani.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Sasvim očekivane novosti u vidu rasta dimenzija, pasivne i aktivne sigurnosti, te još učinkovitijih motora dolazi i ona posebno zanimljiva svima koji prate trendove. Po prvi put u četiri decenije prisutnosti Fiesta se predstavlja i u tzv. formi softroadera. Osim te Active varijante koja koncepcijski prati VW CrossPolo i slične "šminkere", kupci će moći da biraju i između Titanium, Vignale i ST-Line izvedbi, svake sa svojim izraženim karakterom. Jezikom brojeva, Fiesta je narasla čak 71 mm u duljinu i 12 mm u širinu, prenosi "Index.hr".

Ipak, najveće promjene zahvatile su interijer vozila. Moderan dizajn prate kvalitetni materijali, ali i SYNC 3 infotainment sistem sa 8-inčnim zaslonom i mnoštvom funkcija. Takođe, u Fordu kažu da je malena Fiesta trenutno najnapredniji model u segmentu na svjetskom nivou. Nakrcan je sigurnosnom opremom, a prate je apsolutno svi sistemi iz viših klasa, od nadzora mrtvog ugla do adaptivnog tempomata. Ford je u Fiestu nagurao dvije kamere, tri radara i 12 ultrazvučnih senzora.

A kad su u pitanju motori u Fordu će i dalje nuditi bogatu paletu predvođenu novim TDCI dizelašem. Ali posebno zanimljiv je i dalje 1.0 EcoBoost, sada prvi u svijetu trocilindraš sa deaktivacijom cilindara. Dostupan od početka 2018. godine ovaj će motor u roku od 14 milisekundi, odnosno 20 puta brže od treptaja oka, deaktivirati prvi cilindar i tako štedjeti do 6% goriva. Na ovom sistemu radili su Fordovi inženjeri iz Njemačke, Velike Britanije i SAD-a.

Motor 1.0 je dostupan u tri varijante snage, sa 100, 125 i 140 KS, svi sa ručnim šestostepenim mjenjačem. Novi 1.54 dCI razvija 85, odnosno 120 KS. Mjesto ulaznog modela rezervisano je za 1.1 motor sa petostepenim ručnim mjenjačem.

O novoj Fiesti će se sigurno puno govoriti, ali pričekajmo da Ford u javnost izađe sa svim informacijama.



(Index.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.