Na današnji dan: Ford napravio prvi automobil

Izvor: B92, 10.Maj.2021, 18:13

Na današnji dan: Ford napravio prvi automobil

Tog 10. maja 1896. godine je istorija ispisana.

Henri Ford je 10. maja 1896. godine napravio svoj prvi automobil, Model A.

Fordov originalni Model A prvi je automobil koji je kompanija počela da izrađuje nakon svog osnivanja. Značaj ovog modela je u tome što je pomogao da proizvođač autombila koji je 1903. godine bio u povoju, stane na noge i finansijski ojača.

Naime, pre nego što je 13. jula >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1903. godine primio uplate za prva tri primerka modela A (u ukupnom iznosu od 1.320 dolara), Henri Ford je na računu imao svega 250 dolara.

Veruje se da je automobil koji je na aukciji kupio njegov praunuk poslednji preostali primerak od tri Fordova modela A koji su prodati tog dana, pre više od jednog veka.

Reč je o trećem proizvedenom primerku koji ima oznaku šasije broj 30 i koji će predstavljati jedan od centralnih eksponata u 2013, kada kompanija obeležava 150 godina od rođenja Henrija Forda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na današnji dan: Ford napravio prvi automobil

Izvor: AutoBlog, 10.Maj.2021

Henri Ford je 10. maja 1896. godine napravio svoj prvi automobil, Model A. Fordov originalni Model A prvi je automobil koji je kompanija počela da izrađuje nakon svog osnivanja, piše B92. Značaj ovog modela je u tome što je pomogao da proizvođač autombila koji je 1903. godine bio u povoju, stane...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.