Kraj! Ford objavio kada prestaje proizvodnja Fieste

Izvor: B92, 02.Jul.2023, 15:48

Kraj! Ford objavio kada prestaje proizvodnja Fieste

Kako prenose britanski mediji, poslednja Fiesta će sići ​​sa proizvodne trake 7. jula, nakon što je kompanija krajem prošle godine odlučila da obustavi proizvodnju ovog modela.

Ovim se završava 47 godina proizvodnje i osam generacija Fieste. Poslednja dva primerka će ostati u Fordu, jedna će se pridružiti međunarodnoj floti kompanije sa sedištem u Kelnu u Nemačkoj, fabrici u kojoj je automobil proizveden, a druga je namenjena floti nasleđa Velike Britanije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi Autoblog.

Fiesta je ukinuta jer je brendu bio potreban fabrički kapacitet za proizvodnju električnog SUV-a Ford Explorer, otkrio je Martin Sender, generalni direktor Ford Model E Europe, krajem prošle godine.

"Odlučili smo da pravimo naše električno vozilo ovde u Kelnu", rekao je Sender.

"Došao je trenutak kada nam je potreban dodatni prostor za proizvodnju, jer fabriku u kojoj se pravila Fiesta pretvaramo u pogon za potpuno električna vozila. Zbog toga smo morali da donesemo odluku da zaustavimo proizvodnju ovog automobila."

EV centar u Kelnu, prva Fordova ugljenički neutralna fabrika (kada je reč o emisiji gasova) zvanično je otvoren 12. juna.

Fiesta je jedan od nekoliko dugotrajnih Fordovih modela koji će se postepeno gasiti dok se brend priprema za punu elektrifikaciju.

Poslednji primerci MPV modela S-MAX i Galaxy sišli su sa proizvodne trake u aprilu 2023, a proizvodnja Focusa će se završiti u 2025. godini.

Kompanija očekuje da će prodaavati 600.000 električnih vozila godišnje već 2026. u okviru svoje divizije Ford Model E, koja radi odvojeno od svojih SUS odeljenja za automobile i komercijalna vozila (Ford Blue i Ford Pro).

Ford je ranije najavio da će od 2030. u Evropi prodavati samo električna vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ford objavio kada prestaje proizvodnja Fieste

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jul.2023, 07:42

Kako prenose britanski mediji, posljednja Fiesta će sići ​​sa proizvodne trake 7. jula, nakon što je kompanija krajem prošle godine odlučila da obustavi proizvodnju ovog modela.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.