Izložba odnosa YU-SAD: Nikson, Broz, Ford, Barton, astronauti,...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2021, 17:02

Izložba odnosa YU-SAD: Nikson, Broz, Ford, Barton, astronauti,...

Izložba "Jugoslovensko-američki odnosi kroz foto-objektiv" na portalu Muzeja Jugoslavije i Centra za američke studije, posetioce će od danas voditi kroz dragocene momente u odnosima dveju zemlja - od dolaska američkih predsednika u Beograd, holivudskih zvezda, do plasiranja "Yuga" u Americi, ali i prijema koje su predsedniku SFRJ organizvani širom SAD.

Virtuelna izložba u najvećoj meri prikazuje značajne i zanimljive primere kulturne, političke, ekonomske i naučne saradnje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << susrete predsednika SFRJ Josipa Broza i najvažnijih ličnosti SAD i njihove posete Jugoslaviji - a među njima su bili predsednici Džerald Ford, Ričard Nikson, milijarder Dejvid Rokfeler...

"Jedna od najzanimljivijih je i ta kada je Ričard Barton za potrebe filma Sutjeska obučen u partizansku uniformu, a Tito u belom odelu sedi kao holivudski glumac", rekla je Radina Vučetić iz Centra za americke studije.

Samo tri meseca po povratku sa meseca Nil Armstrong, Majkl Kolins i Edvin Oldrin posetili su Beograd i na kraju zaigrali kolo u Grockoj.

Izložba prikazuje i Kirka Daglasa, Širli Meklejn, Karla Maldena, Roka Hadsona i Li Marvina kako u Los Anđelesu 1971. dočekuju Broza.

Objektiv je, kako je dodala Vučetić zabeležio i posetu preduzetnika Malkolma Briklina Zastavi i odluku da Amerika uvozi Yugo, ali i dolazak vakcina protiv dečje paralize iz SAD zbog čije smo proizvodnje kasnije postali poznati u svetu.

Predstavnik Muzeja Radovan Cukić naveo je da je za tu priču o bogatom i višeslojnim odnosima dveju zemalja poslužila bogata foto-arhiva Muzeja, koju između ostalog čini i 130.000 Titovih fotografija kao i one koje su napravili fotografi novinske agencije Tanjug i Politike.

Direktorka Muzeja Nada Knežević rekla je da im je namera bila da prikažu sadržajnost odnosa SAD i Jugoslavije, koji su kroz istoriju, naročito u periodu hladnog rata, imali globalni značaj.

"Susreti Josipa Broza sa američkim predsednicima i visokim državnicima svakako najbolje ilustruju političke odnose dveju država, dok prijemi drugih uglednih ličnosti slikovito prikazuju bogatu saradnju Amerike i Jugoslavije", rekao je Timoti Stendart predstavnik ambasade SAD uz čiju podršku je organizovana izožba.
Pogledaj vesti o: Ford

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.