In Memoriam: Beti Ford

Izvor: B92, 18.Jul.2011, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

In Memoriam: Beti Ford

Beti Ford bila je jedna od omiljenih i najuticajnih prvih dama i žena koja se borila za dobrobit onih koji pate od alkoholizma i ostalilh supstanci koje stvaraju zavisnost. Borila se za prava žena i za pravo na abortus.

Osnivajući "Beti Ford centar” javno se suočila sa ličnom borbom i "naterala” naciju da shvati da je zavisnost ozbiljan problem i nešto o čemu se mora otvoreno diskutovati, isto kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je pre toga učila javnost o bolesti raka dojke.

Pre nego što je Beti Ford objavila da boluje od raka dojke 1974. javna rasprava o tome bila je nezamisliva, a njeno javno saopštenje uticalo je na milione života. Odmah po objavljivanju ove vesti, doktori su saopštili povećano interesovanje žena za pregled dojki. Mnoge žene koje su krile ili negirale da imaju čvorić u grudima skupile su hrabrost i krenule na lečenje.

Beti Ford je primila mnogo žena, razgovarla sa njima i ohrabrivala ih da se suoče sa problemom. Ubeđivale ih je da nisu same i da se sa rakom dojke mogu izboriti.

Bivša prva dama borila se i sa jakim artritisom i dvostrukom zavisnošću od droge i alkohola. Osnovala je i centar za lečenje ovih bolesti u kome su se lečile mnoge poznate osobe kao što je Elizabet Tejlor, Džoni Keš i Lindzi Lohan, ali i mnogi obični ljudi.

Ova divna dama umrla je pre nekoliko dana u 93. godini, a ceo njen život bio je posvećen borbi protiv stigme i osvešćivanju zdravstvenih problema raka dojke i bolesti zavisnosti. Ona je za sobom ostavila veliko nasleđe i zaslužila divljenje miliona ljudi kojima je pomogla.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.