Fordova autonomna vozila

Izvor: B92, 29.Jun.2012, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fordova autonomna vozila

Ford nam je pružio uvid u neke od budućih sigurnosnih sistema u vožnji koje razvija ta kompanija. Među njima je i sistem za asistenciju vozaču u saobraćajnoj gužvi (Traffic Jam Assist).

Sistem podrazumeva upotrebu radara i kamera pomoću kojih se, tokom vožnje u saobraćajnoj gužvi, prati kretanje vozila ispred i pored automobila.

Na osnovu prikupljenih podataka, automobil po potrebi sam koči, ubrzava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i koriguje pravac kretanja.

U Fordovom odeljenju za razvoj i inovacije smatraju da će njihov sistem olakšati vožnju u saobraćajnoj gužvi i smanjiti stres kod vozača, a ujedno poboljšati i protok saobraćaja.

Prema istraživanjima vozači u SAD provode i do 30 % vremena u vožnji u saobraćajnim gužvama. Traffic Jam Assist omogućio bi vozaču da u tim okolnostima ne mora sve vreme da upravlja automobilom.

S obzirom da Traffic Jam Assist koristi već postojeće tehnologije, kao što su adaptivni tempomat i uređaj koji pomaže vozilu da ostane u traci kojom se kreće, u Fordu očekuju da bi se novi sistem mogao naći u upotrebi u bliskoj budućnosti.

Pogledajte animaciju funkcionisanja Fordovog Traffic Jam Assist sistema:

Pored ovog, Ford razvija i sistem koji bi pomoću senzora pratio ponašanje vozača i procenjivao trenutni nivo stresa i zauzetosti i, po potrebi, sprečavao dolazne telefonske pozive, kako u tom trenutku ne bi dodatno ometali vozača.

Pročitajte o sistemu autonomne vožnje koju razvija Volvo.

Pročitajte o autonomnim vozilima koja razvija Google.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.