Ford u Ženevi 2012.

Izvor: B92, 06.Mar.2012, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ford u Ženevi 2012.

Na sajmu automobila u Ženevi 2012. Ford ima premijere tri serijskih modela i jednog koncepta.

Ford je predstavio potpuno nov model B-MAX, zatim serijsku verziju automobila visokih performansi Fiesta ST, novu generaciju modela Kuga i Tourneo Custom koncept, koji najavljuje dolazak čitave nove linije van i kombi vozila.

B-Max je izgrađen na Fiestinoj platformi. Dugačak je nešto više od četiri metra a od Fieste je viši i širi za po 110 mm.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ford je na ovom modelu uklonio B stubove, prednja vrata se otvaraju široko, a zadnja su klizeća, čime je putnicima olakšan pristup unutrašnjosti vozila.

U Fordu kažu da B-MAX ima najveći prtljažni u klasi, visok kvalitet izrade i materijala, kao i napredne nove motore.

Za pogon će biti zaduženi Fordov novi 1.0 litarski EcoBoost benzinski motor. Slabija verzija ovog agregata ima 100 ks, dok snažniji razvija 120 ks, a u B-MAX će se ugrađivati i Duratorq TDCi dizel motori, 1.5 litarski od 75 ks i 1.6 litarski od 95 ks.

Ford Fiesta ST je za 20 odsto snažnija od svojih prethodnika. Očekuje se da će 1.6-litarski EcoBoost motor sa 180 ks omogućiti ubrzanje od 0-100 km/h za manje od sedam sekundi i maksimalnu brzinu veću od 220 km/h.

Značajna poboljšanja postignuta su i kroz uvođenje specijalnog podešavanja šasije, koja je spuštena za 15 mm u odnosu na standardni automobil, zatim Fordovog unapređenog Torque Vectoring Control sistema i tri režima elektronske kontrole stabilnosti.

Ford je na novoj verziji modela Kuga uveo funkciju automatskog otvaranja vrata prtljažnika, koja se mogu otvoriti i zatvoriti jednostavnim zamahom stopala ispod zadnjeg branika.

Prtljažni prostor je sada veći za 82 litra dodatne zapremine, a zadnja sedišta mogu se jednim dodirom na taster preklopiti u ravan pod.

U Fordu kažu da su unapredili dinamičke vozne osobine, poboljšali pogon na sva četiri točka i obogatili ponudu ekonomičnim 1.6 litarskim EcoBoost benzinskim motorom.

Dostupni motori uključuju i verzije od 140 i 163 KS Fordovog 2.0 litarskog TDCi dizel pogonskog agregata, sa Powershift automatskim menjačem kao opcijom.

Ford Tourneo Custom koncept najavljuje uvođenje potpuno nove palete vozila. Ovo vozilo bazirano je na istim principima kinetičkog dizajna kao najnovija Ford putnička vozila, a odlikuje se dinamičnim i modernim izgledom koji treba da privuče sasvim novu generaciju kupaca.

U Fordu kažu da je reč o konceptu sa osam sedišta koji donosi novu energiju u segmente lične upotrebe, životnog stila i eksluzivnog „šatl" prevoza.

Zadnja klupa sa višestrukim mogućnostima podešavanja i vađenja može se, po potrebi, prilagoditi za posao ili zabavne aktivnosti, dok je od novih tehnologija prisutan, između ostalog, i SYNC sistem glasovne kontrole i konekcije u automobilu sa funkcijom pomoći u hitnim slučajevima.

Ford je u Ženevi predstavito i dve nove verzije modela Focus, 1.0-litarski EcoBoost i potpuno električni Focus Electric.

Prvi model ima trocilindrični turbo-punjeni EcoBoost motor od svega 1.0 litra radne zapremine, koji će se proizvoditi u dve varijante.

Slabiji dolazi sa 99 ks, a sa ovim motorom Ford Focus trošiće 4.8 l/100 km, uz emisiju CO2 od 109g/km. Jača EcoBoost verzija razvija 123 ks, uz prosečnu potrošnju od 5 litara na 100 pređenih kilometara i emisiju ugljen-dioksida od 114 g/km.

Posetiocima ženevskog auto-salona Ford nudi prvu priliku da probaju njegov prvi potpuno električni automobil, Focus Electric.

Focus Electric ima ciljanu autonomiju kretanja od 160 kilometara, dok litijum-jonski akumulator od 23 kWh koji ga pokreće, može da se napuni za tri do četiri sata.

Pratite naš specijal o Sajmu u Ženevi.

Pogledajte više fotografija sa ženevskog sajma u našoj Galeriji.
Pogledaj vesti o: Ford

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ford B-MAX: nove slike i video

Izvor: AutoBlog, 06.Mar.2012

Ford je objavio nove zvanične slike definitivne, serijske verzije modela B-MAX koji je u formi koncepta predstavljen prošle godine na Salonu automobila u Ženevi.  I serijski B-MAX premijeru ima na Salonu u Ženevi (ove godine od 8. do 18. marta, za novinare od 6. marta), a radi se o manjem...

Nastavak na AutoBlog...

Ford prvi u klasi predstavio aktiviranje zadnjih vrata nogom na novom modela Kuga

Izvor: AutoBlog, 06.Mar.2012

Ford Motor kompanija će ponuditi inovativni hend fri (bez ruku) sistem za vrata prtljažnika na potpuno novom modelu Kuga, omogućavajući kupcima - prvi u klasi - pristup gepeku jednostavnim mahanjem nogom. Hends fri sistem omogućava korisnicima modela Kuga da nežnim zamahivanjem nogom ispod...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.