Ford prijavio patent za veštački zvuk motora - zbog štednje

Izvor: AutoBlog, 11.Maj.2016, 06:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ford prijavio patent za veštački zvuk motora - zbog štednje

Ford je patentirao sistem za stvaranje veštačkog zvuka motora koji bi trebalo da pruži utisak vozaču da pogonski agregat vozila kojim upravlja ima više cilindara. Primera radi, 3-cilindrični motor bi trebalo da zvuči kao 6-cilindrični. To i nije neka novost jer ovaj sistem koriste mnogi proizvođači uključujući i Ford (Mustang 2.3 EcoBoost, Focus RS), ali u ovom slučaju cilj nije sportski utisak, već štednja i ekologija. Prema navodima iz Forda, veštački dorađeni zvuk bi trebalo da podstakne vozače na izmenu stepeni prenosa pri nižem broju obrtaja što će se pozitivno odraziti na ekonomičnost, odnosno smanjila bi se potrošnja goriva kod manjih motora. Naime,...

Nastavak na AutoBlog...






Povezane vesti

Ford prijavio patent za vještački zvuk motora - zbog štednje

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Maj.2016

Ford je patentirao sistem za stvaranje vještačkog zvuka motora koji bi trebalo da pruži utisak vozaču da pogonski agregat vozila kojim upravlja ima više cilindara. Primjera radi, 3-cilindrični motor bi trebalo da zvuči kao 6-cilindrični.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta AutoBlog. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta AutoBlog. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.