Ford i Nemci ulažu u mrežu za napajanje e-automobila

Izvor: N1 televizija, 29.Nov.2016, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ford i "Nemci" ulažu u mrežu za napajanje e-automobila

Nemački proizvođači automobila i Ford dogovorili su zajedničko ulaganje i kreiranje mreže brzog punjenja za električne automobile u Evropi.

BMW, Daimler, Ford i grupacija Volkswagen sa svojim brendovima Audi i Porsche potpisali su memorandum o razumevanju koji predviđa uspostavljanje pomenute mreže čija će realizacija početi sledeće godine.

Cilj je da se obezbedi 400 mesta za punjenje električnih automobila širom Evrope, što bi se do 2020. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << godine povećalo na više hiljada mesta. Snaga ovih „pumpi“ biće 350 kilovata, što je brže nego trenutni sistem punjenja koji postoji u svetu.

Proizvođači automobila žele da olakšaju vlasnicima električnih automobila da putuju na velikim razdaljinama, a krajnji cilj je da se omasovi kupovina električnih automobila.

E-mobilnost, odnosno punionice za ekološke automobile, predstavljaju novi koncept mobilnosti u urbanim sredinama. U Japanu, zemlji vrhunskog tehnološkog razvoja, zabeležen je veći broj punionica za punjenje električnih automobila nego benzinskih pumpi.

Punionice za električne automobile rade na principu električne energije gde se jedan kabal uključuje u punionicu, a drugi u vozilo. Električni automobili pokreću se elektromotorom uz korišćenje električne energije uskladištene u akumulatoru ili drugom uređaju. Vožnja je udobnija jer nema vibracija i buke iz motora.

Interesovanje za električne automobile raste od 2000. godine, a glavni razlozi su povećanje cena nafte i potreba za smanjenjem emisije izduvnih gasova.

Modeli električnih automobila Tesla Roadster, REVAi, Buddy, Mitsubishi i-MiEV, Nissan Leaf i Smart ED su trenutno najprodavaniji električni automobili na svetu.
Pogledaj vesti o: Ford

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.