Ford gradi drugu fabriku u Rusiji

Izvor: B92, 21.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ford gradi drugu fabriku u Rusiji

Moskva -- Automobilska kompanija Ford planira izgradnju još jedne fabrike u Rusiji, izjavio je direktor proizvodnog sektora američke kompanije u Evropi Džim Tetro.

Po prodaji putničkih vozila Rusija je već sada na trećem mestu u Evropi

Predstavnik Forda je izjavio da će lokacija nove fabrike biti precizirana dogodine. Među planovima kompanije u bližoj perspektivi on je naveo i povećanje proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vozila u fabrici u Lenjingradskoj oblasti na 125 hiljada godišnje već 2009. godine.

Tetro je precizirao da Ford uvozi oko polovinu automobila koje proda na ruskom tržištu i da je svrsishodnija organizacija proizvodnje u Rusiji, zbog visokih uvoznih carina za automobile.

Po prodaji putničkih vozila Rusija je već sada na trećem mestu u Evropi. Eksperti procenjuju da će se udeo proizvodnje automobila u ukupnoj industrijskoj produkciji u Rusiji 2020. godine izjednačiti sa svetskim pokazateljima, a da će do 2015. godne gustina automobilskog tržišta u ovoj zemlji dostići srednjeevropski nivo.

Kompanija Ford nije jedina koja namerava da poveća prisustvo na ruskom tržištu. Francuska kompanija Reno će tako krajem 2009. godine početi proizvodnju jevtinog hečbeka "reno sandero" u svojoj fabrici Avtoframos u Moskvi. U tom cilju proizvodni kapaciteti te fabrike, koji za sada proizvode model "reno logan", biće udvostručeni na 160 hiljada jedinica godišnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.