Ford Vertrek koncept

Izvor: B92, 17.Jan.2011, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ford Vertrek koncept

Vertrek koncept mnogi smatraju ključnim na ovogodišnjem sajmu u Detroitu, jer je najavljen kao kompaktni SUV sledeće generacije, najverovatnije Explorera.



Priča se da će novi Fordov SUV imati svetsku premijeru 2012. godine.

Ford godišnje proda oko 200.000 primeraka modela Escape u Americi, a na evropskom tržištu se za to vreme proda oko 60.000 jedinica modela Kuga. Možda iz ovoga možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvući zaključak zašto se ova kompanija odlučila da na tržište izbaci novi globalni SUV.

Koncept Vertrek dizajnirao je Martin Smith, iz evropskog dizajnerskog tima. Prednji deo Vertreka ima nešto od Focusa, a kabina je slična kao kod C-Maxa. Tu su i detalji od ugljeničnih vlakana, LED rasveta i masivni točkovi od 21 inča.

Ford dizajn Vertreka naziva evolucijom "kinetičkog dizajna" koji je prisutan na većini njihovih automobila i crossovera novije generacije.

Prtljažnik je zapremine 828 litara, a može se povećati na 1.879 litara, kada se zadnja sedišta sklope.

Panoramski stakleni krov će najverovatnije postojati samo na konceptu, jer će teško ispuniti nove američke standarde o bezbednosti krovova na automobilima. Konvencionalniji četvrtasti panoramski krov mogao bi da dođe na njegovo mesto u završnoj, serijskoj verziji.

Od motora se očekuje sve od 1,0-litarskog, preko 1,6-litarskog i 2,0-litarskog, a planira se i hibridna verzija, kao i 1.6 i 2.0 TDCI dizel varijanta.

Snaga iz EcoBoost porodice motora obećava veliku ekonomičnost, a tu je i stop-start tehnologija.

Ručna i Powershift transmisija sa duplim kvačilom biće u ponudi, a očekuje se da će Vertrek koštati do 21.000 funti kada počne prodaja u Velikoj Britaniji.

Saznajte više o Ford Kugi

Pratite najnovija dešavanja i premijere na Salonu automobila u Detroitu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.