Ford Focus dobija novu zadnju kameru od 180 stepeni

Izvor: B92, 16.Maj.2018, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ford Focus dobija novu zadnju kameru od 180 stepeni

Četvrta generacija Focusa, koja je predstavljena u aprilu, imaće u ponudi širokougaonu kameru za lakšu i bezbedniju vožnju unazad.

Vožnja u rikverc je nešto što mnogim vozačima predstavlja problem, naročito prilikom isparkiravanja kada nemaju dobru bočnu preglednost zbog drugih parkiranih automobila.

Među opremom koja će biti od pomoći vlasnicima novog Focusa i koja će doprineti većoj bezbednosti je zadnja kamera od 180 stepeni, smeštena iznad pozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za registarsku tablicu.

Ova kamera pokriva širok ugao iza automobila i pomaže vozaču da prilikom isparkiravanja i vožnje u rikverc na vreme uoči pešake, bicikliste i vozila koja nailaze s boka.

Kamera je uparena sa zadnjim radarskim senzorom koji nadgleda prostor iza automobila. U slučaju opasnosti i izostanka pravovremene reakcije vozača, ovaj sistem automatski koči vozilo i sprečava udes:

Novi Ford Focus ima u ponudi i brojne druge savremene sisteme asistencije za bezbedniju vožnju. Među njima su adaptivni tempomat sa "stop&go” funkcijom, sistem za prepoznavanje znakova ograničenja brzine i tehnologija koja pomaže vozaču da održi auto u okvirima saobraćajne trake kojom se kreće.

Takođe, novi Focus opremljen je poboljšanim Fordovim sistemom adaptivnih farova. Ovaj sistem u stanju je da podesi i prilagodi svetlosni snop pre nailaska automobila na krivinu, raskrsnicu ili kružni tok. U tome mu pomaže i prednja kamera koja pokriva prostor od 65 metara ispred vozila.

Među novim sadržajima je i sistem automatskog kočenja nakon sudara, koji služi da se spreče eventualni sekundarni sudari pri nekontrolisanom kretanju automobila i izbegnu naknadne povrede vozača i putnika.

Tu su još i “head-up” displej, unapređeni sistem pomoći prilikom parkiranja, upozorenje na pešake i bicikliste na putu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.