Ford Focus RS500

Izvor: B92, 31.Mar.2010, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ford Focus RS500

Najekskluzivnija i najsnažnija verzija Focusa nosi oznaku RS500, raspolaže sa 350 KS i 460 Nm, potpuno je zavijena u crne tonove, a biće proizvedena u svega 500 primeraka.



Iako je 305 KS u standardnom Focusu RS puna šaka, za oproštaj od aktuelne generacije Fordovi inženjeri otišli su još korak dalje.

I ne samo inženjeri, već i dizajneri, jer prvi utisak koji ostavlja RS500 je jednostavno – mrak.

Mat crna se pokazala kao pun >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pogodak, naročito u kombinaciji s felnama iste boje, iza kojih se naziru žarko crvena kočiona klješta.

I običnom prolazniku odmah će biti jasno da se radi o nečemu posebnom, ukoliko bude te sreće pa ga vidi uživo.

Samo će 500 primeraka izaći sa fabričke trake, a nudiće se u 20 evropskih zemalja, s time da će najviše profitirati Velika Britanija sa 100 primeraka, Nemačka i Francuska sa po pedesetak, a ostale tek po nekoliko.

Nema sumnje, svi će biti razgrabljeni u najkraćem roku, a ponosne vlasnike će pločica s ugraviranim serijskim brojem podsetiti da voze nešto zaista posebno.

S dodatnih 45 KS ispod haube, petocilindrični 2,5-litarski motor raspolaže s ukupno 350 KS, uz 460 Nm obrtnog momenta. Više nego dovoljno, taman ili pak previše, znaće se nakon prvih vožnji, ali Fordovi inženjeri zasigurno nisu ništa prepustili slučaju.

Uz njihov poznati RevoKnuckle trik i Quaife samoblokirajući diferencijal, snaga bi trebalo uspešno da se prenosi na podlogu, s time da bi ubrzanje do stotke bilo kraće od šest sekundi, uz najveću brzinu koja premašuje RS-ovih 260 km/h.

Zvanični detalji biće objavljeni uskoro, a potencijalni kupci, bez obzira na dubinu džepa, imaće vrlo težak zadatak ukoliko žele da postanu vlasnici ovog crnog bisera.

Izvor - AutoKlub.hr

Pročitajte više o Ford Focusu treće generacije

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nova zver iz Forda: Focus RS500 (foto)

Izvor: SrbijaNet.rs, 31.Mar.2010

Zbog velikog interesovanja, kako tvri Ford, najekskluzivnija i najsnažnija verzija Fokusa lansirana je ranije nego što se očekivalo, a nosi oznaku RS500. Zasluge za izmene na rednom petocilindrašu zapremine 2,5 litara pripadaju Ford TeamRS odeljenju i kompaniji Revolve Technologies, koje inače

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.