Evo zašto je Džek Nikolson odbio ulogu u jednom od najvećih filmova svih vremena

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 10:31

Evo zašto je Džek Nikolson odbio ulogu u jednom od najvećih filmova svih vremena

Kada je Fransis Ford Kopola tražio glumce za filmsku adaptaciju romana Kum, okrenuo se već poznatim holivudskim licima i mladim glumcima u usponu kako bi privukao što veću publiku.

Proslavljenom Marlonu Brandu ponudio je ulogu Dona Korleonea, patrijarha italijanske mafijaške porodice, dok je uloga njegovog sina Majkla Korleonea, protagoniste filmske sage, ponuđena Džeku Nikolsonu, piše CBR.

Za razliku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od Branda, Nikolson je odbio ulogu, zbog čega je Kopola odlučio da rizikuje i da ulogu ustupi tada nepoznatom Alu Paćinu. Zbog svog upečatljivog nastupa, Paćino je postao jedan od najtraženijih glumaca u industriji i danas nam je teško zamisliti nekog drugog kao Majkla Korleonea.

Džek Nikolson je bio zvezda u usponu u vreme snimanja filma Kum, posle uloge u filmu Laki jahač iz 1969. godine. Glumac je bio impresioniran Kopolinim projektom, ali ga je odbio jer je želeo da bude politički korektan. Pošto je Majkl Korleone Amerikanac italijanskog porekla, a Nikolson Amerikanac engleskog, irskog i nemačkog porekla, verovao je da to nije uloga za njega.

"Verovao sam da Indijci treba da igraju Indijce, a Italijani treba da igraju Italijane. Mario Puzo je napisao tako sjajnu knjigu, čim je pročitate, odmah vidite šta je film učinilo tako posebnim", rekao je Nikolson tokom intervjua. "Bilo je mnogo glumaca koji su mogli da igraju Majkla, i ja sam jedan od njih, ali Al Paćino je bio stvoren za ulogu Majkla Korleonea."

Iako je takvo mišljenje danas zastupljeno u Holivudu, kada je Nikolson započeo karijeru, situacija je bila mnogo drugačija. Najpopularniji glumci igrali su likove koji nisu pripadali njihovoj kulturi, etničkoj pripadnosti, a ponekad čak ni rasi, pa Nikolsonova izjava samo pokazuje koliko je bio ispred svog vremena.

Pored Nikolsona, za ulogu Majkla Korleonea svojevremeno je razmatran i Robert Redford, ali je Kopola bio uveren da plavokosi glumac neće uspeti da ubedi publiku da je Italijan.

Reditelj se potrudio da roman dočara verno, pa je za ulogu Apolonije odabrao Italijanku Simonetu Stefaneli, a za ulogu Toma Hagena, advokata irsko-nemačkog porekla, Roberta Duvala, koji deli slično poreklo. Međutim, pri odabiru nekih uloga nije mu bila važna etnička pripadnost, pa je Sonija Korleonea igrao Džejms Kan, koji je fanovima morao da objašnjava da nije italijanskog porekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.