Euro NCAP: Samo dve zvezdice za Ford Mustang

Izvor: Nacionalna klasa, 27.Jan.2017, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euro NCAP: Samo dve zvezdice za Ford Mustang

Euro NCAP je kritikovao kompaniju Ford nakon što je njen sportski model Mustang na testovima zaradio samo dve zvezdice zbog loše zaštite dece na zadnjim sedištima i odsustva sistema za automatsko kočenje, koji se ugrađuje u ovaj model na američkom tržištu.

"Ford nije očekivao da će Euro NCAP testirati Mustang i odlučio je da ne ugradi bezbednosnu tehnologiju koja je dostupna američkim kupcima", saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << je generalni sekretar Euro NCAP-a Mišiel van Ratingen (Michiel van Ratingen).

Ford je potom objavio da će ugraditi sistem automatskog kočenja u vanrednim situacijama u verziju Mustanga za evropsko tržište u automobile koje kupci budu naručili od septembra. Kompanija navodi da je odluka da ova tehnologija ne bude ugrađena u vozila koja su stigla u Evropu 2015. godine donesena zbog slabog interesovanja potencijalnih kupaca.



Euro NCAP je dodelio slabu ocenu ovom modelu i zbog nedovoljnog naduvavanja vozačevog u suvozačevog vazdušnog jastuka, zbog čega su testne lutke glavama ostvarile kontakt sa upravljačem i centralnom konzolom.

Posebno je kritikovana zaštita dece na zadnjim sedištima, pa je automobil u ovom segmentu dobio ocenu od samo 32%.

Euro NCAP je od prošle godine uveo izmenu prema kojoj je u test uvrstio i vrednovanje sistema automatskog kočenja u vanrednim situacijama. Odluka je donesena jer su istraživači u Velikoj Britaniji i Nemačkoj pokazali da ova tehnologija može da spreči jedan od pet sudara sa pešacima sa fatalnim ishodom.

Ford napominje da bi Mustang dobio mnogo bolju ocenu da je testiran u skladu sa starim protokolom. Euro NCAP je ovom modelu dodelio četiri zvezdice za zaštitu odraslih putnika.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.