Džordž Flojd - ni prvi, ni poslednji: Istorijat brutalnosti američke policije VIDEO

Izvor: B92, 28.Maj.2020, 22:44

Džordž Flojd - ni prvi, ni poslednji: Istorijat brutalnosti američke policije VIDEO

Smrt Džordža Flojda samo je poslednja u nizu koja se dovodi u vezu sa policijskom brutalnošću nad Afroamerikancima u SAD.

Pre šest godina u Fergusonu, ubijen je 18-godišnji Afroamerikanac. Majkla Brauna, koji je bio nenaoružan, ubio je policajac.

Njegova smrt izazvala je burnu reakciju i proteste. Demonstranti su bacali kamenice na policiju koja je u kontra smer slala suzavac. Neredi su se proširili i izvan Fergusona.

Identitet policajca nije otkriven, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali je otpušten sa posla.

Godinu dana kasnije, Fredi Grej je preminuo 19. aprila nakon što je zadobio fatalnu povredu kičme dok se nalazio u policijskom pritvoru.

Nekoliko hiljada demonstranata protestovalo je u Baltimoru zbog smrti 25-godišnjeg Afroamerikanca.

Iste godine, Terensa Vokera je ubio policajac. Policajac je zaustavio Vokera i upitao ga da li je naoružan, da bi nekoliko sekundi nakon toga Voker počeo da beži.

Dok je trčao nešto mu je ispalo, a policija tvrdi da je pištolj. Policajac je ispalio pet hitaca u Vokera.

Pre četiri godine, objavljen je snimak na kome se vidi kako policajka iz Tulse puca u nenaoružanog Afroamerikanca. Ona se na mestu događaja našla nakon dojave da se na putu nalazi napušteno vozilo. Policija je u početku tvrdila da je oružje upotrebljeno kada se Terens Kručer (40) oglušio o naredbu da podigne ruke uvis.

Međutim, video snimak prikazuje Kručera kako stoji nasred puta sa rukama podignutim u vazduh, a zatim prilazi svom automobilu i zastaje dok nekoliko policajaca drži uperene pištolje u njega. Nedugo potom odjekuje hitac, a Kručer pada na mestu mrtav.

Upozorenje; Video snimak je uznemiravajućeg sadržaja

Popršipte aktuelnih dešavanja - Mineapolis, je i 2018. svedočio plocijskom ubistvu Afroamerikanaca kada su dvojica policajaca Džastin Šmit i Rajan Keli trčali za muškarcem, 31-godišnjim Turmanom Blevinsom, a potom u njega ispalili više hitaca, dok im je on bio okrenut leđima.

Policajci su tvrdili da je bio naoružan. Istovremeno, ubistvo je izazvalo niz protesta u Mineapolisu. Meštani su tvrdili da je Blevins bio nenaoružan, te da je u ruci imao samo bocu vode.

Upozorenje; Video snimak je uznemiravajućeg sadržaja

Nedavno se dogodilo ubistvo Afroamerikanca koje je zapanjilo javnost, kako u SAD tako i u svetu.

Ahmaud Arberi ubijen je ranije tokom godine dok je trčao u malom obalskom gradu Branzvik u Džordžiji. Njega su na ulici presreli otac, bivši policajac, i sin koji su mislili da je u pitanju lopov koji je odgovoran za krađe u komšiluku.

Sin se suočio sa Arberijem i ubio ga nakon rvanja preko njegove sačmare.

Protesti povodom ovog ubistva su sprečeni zbog mera uvedenih u SAD u borbi protiv epidemije.

Upozorenje; Video snimak je uznemiravajućeg sadržaja

Ovo nisu sva, već samo neka od ubistava Afroamerikanaca u SAD koja su se događala u prethodnim godinama
Pogledaj vesti o: Ford

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.