Biciklisti izvode egzibicije i ginu

Izvor: Politika, 31.Avg.2009, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biciklisti izvode egzibicije i ginu

Na dvotočkašima ove godine do jula smrtno nastradalo pet osoba

Biciklista Miroslav O. (31) poginuo je u četvrtak uveče Partizanskoj ulici u Ugrinovcima kada je na njega dok se kretao kolovozom naleteo vozač „ford mondea”. Od siline udarca pao je na vetrobransko staklo automobila, a potom i na kolovoz. Utvrđeno je da je preminuo odmah.

Ovo, nažalost, nije prvi slučaj stradanja biciklista u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovoj godini. U proteklih sedam meseci, u 87 sličnih događaja, poginulo je petoro biciklista, 30 je teško, a 52 lakše povređeno. Podatak zabrinjava, jer je prošle godine u 79 saobraćajnih udesa poginuo jedan vozač dvotočkaša. Biciklisti su, kao i pešaci jedna od najugroženija kategorija.

– Oni često i bez kontakta sa vozilima ili pešacima padnu. Ono što ih izdvaja od drugih jeste da se, obično, prilikom svake nezgode povrede – kaže Dragan Bogosavac, načelnik Uprave saobraćajne policije Policijske uprave za grad Beograd.

On ističe da je ipak broj nezgoda nešto manji nego ranijih godina.

– Čim se standard malo poveća, sugrađani kupuju druga vozila, poput skutera i motocikala, što utiče na smanjenje broja biciklista. Nije poznato koliko ih ima u gradu jer se ovi dvotočkaši ne registruju – dodaje on.

Biciklisti obično nastradaju kada na njih nalete pijani vozači i oni koji brzo i neoprezno voze. Svojom nesmotrenošću, ipak, veoma često i sami ugroze svoj život.

– Pre neki dan sam u Železniku iz autobusa gledala kako otac ulicom vozi bicikl, dok su ispred njega, takođe na biciklima bila njegova dva deteta. Vozač autobusa ih je više puta upozoravao da se sklone, ali je otac samo odmahivao rukom i pokazivao mališanima da nastave dalje čime je ugrozio i njihovu i svoju i ko zna još čiju bezbednost – kaže sugrađanka iz Sremčice.

Prema rečima Bogosavca, biciklisti imaju običaj i da voze autoputem ili magistralom, odnosno saobraćajnicama koje nisu predviđene za njih.

– Mnogi vozači, naročito mlađi, biciklom izvode razne egzibicije. Voze bez ruku, zakače se za drugo vozilo da ih vuče ili biciklom preskaču prepreke. Ponekad voze u grupi, ćaskaju i neoprezni su – objašnjava on.

Zbog toga je veoma važno da biciklisti kao i svi drugi učesnici u saobraćaju poštuju propise.

– Savetujemo da koriste biciklističke staze, a u slučaju da ih nema, budu što bliže desnoj ivici kolovoza. Ne smeju da skidaju ruke sa upravljača. Nije poželjno da na bicikl stavljaju neki teret koji bi mogao da poremeti stabilnost dvotočkaša. Iako zakonom nije propisano nošenje zaštitne opreme, bilo bi poželjno da koriste kacige i štitnike za ruke i noge, da noću imaju uključena svetla i nose svetliju odeću kako bi na vreme bili primećeni – ističe Bogosavac.

Nekada su, kako dodaje, u školama postojale sekcije gde se učila vožnja bicikla, a toga sada skoro i da nema.

B. Vasiljević

[objavljeno: 31/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.