1.0 EcoBoost sa 125 ks u Fiesti

Izvor: B92, 28.Nov.2012, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

1.0 EcoBoost sa 125 ks u Fiesti

Predstavljajući redizajniranu verziju modela Fiesta za 2013. godinu, Ford je najavio da će se među njenim motorima naći i novi trocilindrični 1.0 EcoBoost koji razvija 125 ks. Reč je o motoru koji isporučuje više snage po litru radne zapremine nego što je to slučaj kod Lamborghinija Aventador.

Tendencija proizvođača automobila da izvlače istu ili čak i veću snagu iz sve manjih motora najočiglednija je na Fordovoj seriji trocilindričnih EcoBoost pogonskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedinica. Posle Focusa i modela B-MAX i C-MAX, 1.0 litarski EcoBoost motor sa 125 ks našao se i u redizajniranoj Fiesti.

Ford će ovaj agregat predstaviti i na verziji Fieste za američko tržište, koja će imati premijeru na predstojećem auto-salonu u Los Anđelesu. U toj kompaniji tvrde da 1.0 EcoBoost sa 125 ks ima 20 odsto nižu potrošnju i za 15 procenata manju emisiju CO2 u poređenju sa atmosferskim motorima slične snage i veće radne zapremine.

Prema Fordovim fabričkim podacima prosečna potrošnja Fieste koju pogoni ovaj motor spušta se ispod 5,9 l/100 km.

Kada je reč o ovom EcoBoost motoru, interesantno je jedno neobično poređenje Fieste sa Lamborghinijem Aventador.

Ova dva automobila su toliko različita, da na prvi pogled nikako nisu uporediva. Ipak, u Fordu su izračunali da Fiesta 1.0 sa 125 ks raspolaže sa većom snagom (125 ks) po jednom litru zapremine motora nego što je to slučaj kod Aventadora (108 ks).

Pročitajte o Ford Fiesti za 2013.

Pročitajte više o Fordovim 1.0 EcoBoost motorima.
Pogledaj vesti o: Ford

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.