Kako su mršave krave pojele debele, ili kako su lokalni funkcioneri isterali novinare sa Filmskih susreta

Izvor: JuznaSrbija.info, 29.Avg.2023, 19:08

"Kako su mršave krave pojele debele, ili kako su lokalni funkcioneri isterali novinare sa Filmskih susreta"

Pored već poznatih "kadrovskih" problema u Udruženju filmskih glumaca, koje se odražava na Festival "Filmski susret" u Nišu, koji deo poznatih glumačkih imena ove godine bojkotuje, pa zbog toga nema ni poklona niškoj publici, postoji još jedna vrlo bitna stvar, a to je odnos organizatora prema novinaraima tokom festivala.

I festivalu u Nišu, oraganizatorima, glumcima su mediji potrebni, to je prirodna povezanost. Ali iz nekog razloga, iz godine u godinu, na >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << nekad poznatom Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu sve je manje poznatih glumaaca, druženja glumaca i novinarima. 

Novinarima je osim ono malo vremena na polupraznim konferencijama za medije u festivlaskom centru, bukvalno "oduzet" svaki bliži odnos sa glumcima. Nema druženja, nema nekada oragnizovanih zajedničkih izleta do poznatih istorijskih mesta u Nišu i okolini, nema zajedničkih večera.

Odmah da razjansimo, nije ovde priča o "iću i piću", ali ako predsgavnici "sedme sile" (ako to više postoji???), moraju da mole za čašu vode u tom festivlskom centru, po mišljenju većine novinara neadekvatnom i vremenski prevaziđenom za tu namenu, zašto bi i došli i promovisali Festival, nema glumaca, nema vode, nemani priče.."Sedam godina suše", ko je prepoznao naslov, jasno mu je o čemu se radi.

Ali ove, kao i protekle godine, novinarsko mesto su zauzeli pojedini lokakni funkcioneri, po sistemu "s noge na nogu koktel, jer im se može" i njima je ulaz dozvoljen svuda.. A, koliko vole i razumeju domaću kinamtografiju, vidi se već prve večeri na samom otvaranju, kada ne mogu da sačekaju ni kraj vatrometa, a taman posla da ostanu na projekciji, kako bi što pre stigli na prvu zvaničnu večeru u prtnji svojih lepših polovina koje nisu stigle da razgaze nove cipele, cupkajući preko Tvrđavskog mosta.

Festivalski centar je obitovao nekoliko godina u Oficirskom domu,.koji ima širinu, izlaz na park i reku, što se pokazalo kao odlično rešenje, jer su se tu "muvalii" glumci i novinari i kritičari bukvalno ceo dan, do početka večeranje projekcije na Letnjoj pozornici.

Niški kulturni centar, kao centralni organizator festivala bi trebalo ozbiljno da "stavi prst na čelo", u saradnji sa partnerima da razmisli o budućim koracima, prvo da "podmaldi" kadrove koji se bave Filmskim susretima i koji ponekad zamišljaju da su "Holivudski Formani" i da im je mesto zagarantovano skoro 20 godina, da urede odnose sa Udruženjem filmskih glumaca, sa medijima, da im se zaista ne bi dogodilo "sedam godina suše u kulturi"…

Pohvala Turističkoj organizaciji Niš na uloženom trudu, ali iapk nije do njih. . .

Napomena. Namera autora teksta nije lična, već treba da deluje kao podstrek onima koji i dalje misle da kultura nije bitna…

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.