Milorad Mandić Manda
Milorad Mandić Manda

Milorad Mandić Manda je bio poznati srpski glumac i tv voditelj, rođen je 3. maja 1961. godine u Beogradu, preminuo je iznenada na sceni pozorišta Vuk Stefanović Karadžić 15. 06. 2016. godine. Milorad je rođen na Dušanovcu ali se kasnije sa porodicom preselio na Novi Beograd, imao je mlađeg brata i mlađu sestru. On je sanjao da bude pilot, pa lekar, posle osnovne škole upisao je Elektrotehničku srednju i završio je zatim Elektrotehnički fakultet.

U svojoj 21. godini je postao član amaterskog Eksperimentalnog dramskog studija. Posle šest godina završio je i diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Manda je bio u braku dva puta, iz prvog braka sa Sonjom ima Marka, Mariju, i Filipa.

Drugi put se oženio sa Anastasijom Anjom Mandić, glumicom, sa kojom je dobio sina Andriju. Kao profesionalni glumac imao je angažman u dečijem pozorištu Boško Buha. Snimio je više od 250 epizoda emisije Bajka za laku noć koja je išla na nacionalnoj televiziji. Šest godina je vodio u to vreme najpoznatiju emisiju za decu S one strane duge, što ga je svrstalo u red najpoznatijih dečijih glumaca.

Par godina zbog epiteta dečijeg glumca je teško dobijao uloge druge vrste. Kao voditelj je radio emisije Više od igre, Ja volim Srbiju, i kviz Uzmi ili ostavi.

Filmovi u kojima je Milorad Mandić imao zanimljive uloge su: Kako je propao Rokenrol, Lepa sela lepo gore, Kupi mi Eliota, Rane, Točkovi, Apsolutnih 100, Mrtav ladan, Mali svet, Sivi kamion crvene boje, Made in Ju, Ivkova Slava, Promeni me, Tri palme za dve bitange i ribicu.
Poznati glumac je bio miljenik nacije i uvek je mamio osmehe ljudima, preminuo je od srca na sceni i na bini usled premijere dečije predstave Petar Pan. Predstava je počela normalno, i sve je bilo u redu a onda je na scenu izašao Manda u ulozi Kapetana Kuke samo je pao na pad.

Kao mlad glumac igrao je u seriji Vuk Karadžić pored Mikija Manojlovića i Aleksandra Berčeka, i tada ga je reditelj poznate serije Đorđe Kadijević naučio da samo onaj ko čeka može da se bavi glumom.
On je dočekao brojne uloge u filmu, seriji i pozorištu, među kojima će se pamtiti njegovi likovi i replike u filmovima Lepa sela lepo gore, Ivkova slava, Pljačka trećeg rajha, Točkovi, Tri palme za dve bitange i ribicu, Braća po materi, i u serijama Selo gori a baba se češlja, Ravna Gora, Mi nismo anđeli, Dva sata kvalitetnog programa, Jagodići, Bolji život.

Milorad Mandić Manda je igrao u brojnim srpskim filmovima, veliki momenat u njegovoj karijeri je bila 1989. godine kada je snimio preko 270 emisija i bajke za decu. Iste godine kada je radio emisije Bajka za laku noć, počeo je da vodi i dečju emisiju S one strane duge, deci je bio uzor i svi su ga voleli. Najzapaženija uloga mu je bila u filmu Srđana Dragojevića Lepa sela lepo gore, lik Viljuške ga je pratio tokom cele karijere.

Milorad Mandić Manda je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Manda je sahranjen uz zvuke njegove omiljene pesme Nesanica, dok je cela nacija plakala i tugovala.
U Banjaluci je osvanuo prelepi mural u znak sećanja na preminulog glumca i legendu Mandu, Idem kući dosta je, piše na grafitu što je dobro poznata replika iz filma Lepa sela lepo gore.

Umetnička duša je besmrtna, ona ne luta, ne briše se, nikada ne izbledi. Ona je kao požrtvovan nesebičan čovek koji daje i ne traži, koji voli a ne ucenjuje. Umetnost je i otići u legendu i živeti zauvek kroz dela a to je naš Milorad Mandić Manda.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Večernje novosti, 30.Okt.2018, 22:58

NADEŽDA ZAVRŠILA U ZATVORU! Zbog žestoke svađe sa Lunom i Adamom usledila je kazna, Biljićeva htela da razvali rešetke! (VIDEO)

NADEŽDA ZAVRŠILA U ZATVORU! Zbog žestoke svađe sa Lunom i Adamom usledila je kazna, Biljićeva htela da razvali rešetke! (VIDEO)

Zbog žestoke svađe koja se dogodila između Nadežde Biljić i Adama i Lune Đogani, gde je čak došlo do fizičkog okršaja Zbog žestoke svađe koja se dogodila između Nadežde Biljić i Adama i Lune Đogani, gde je čak došlo do fizičkog okršaja, Pinkova zvezda je završila u zatvoru. Naime, zbog neistine koju je iznela o Đoganiju da je igrao u predstavi kada je preminuo glumac Milorad Mandić Manda, on je urlao na nju, pa su ušli u verbalni sukob,...

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 24.Okt.2018, 18:16

Srpsku glumicu gledamo u novoj seriji na RTS-u, a evo šta kaže o putu koji su izabrale njene mlađe kolege

Tatjana Venčelovski je ove jeseni deo ekipe nove RTS-ove serije “Jutro će promeniti sve”, gde igra Miljanu koja zavodi znatno mlađeg muškarca Ljubu (Andrija Kuzmanović)....

Detaljnije >>

Izvor: B92, 10.Sep.2018, 10:34

Žika Todorović: Nikad nisam ostavio glumu, ja za nju živim

Žika Todorović: Nikad nisam ostavio glumu, ja za nju živim

Glumac Sržan Žika Todorović prvi put se posle dugo vremena nakon porodične tragedije pojavio u javnosti i to na 53. filmskim susretima u Nišu gde je dobio nagradu “Milorad Mandić Manda”, koja se dodeljuje u čast njegovom preminulom kolegi, a za najbolju ostvarenu komičnu ulogu u protekloj godini.. Jedan od najboljih glumaca na prostoru bivše Jugoslavije tu nagradu je dobio za ulogu narkobosa Sergeja u filmu "Prokleti pas", a za koju je dobio i titulu glumca večeri drugog...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 04.Sep.2018, 08:30

Biković sa Rusima zaigrao Užičko kolo (VIDEO)

Biković sa Rusima zaigrao Užičko kolo (VIDEO)

Film "Južni vetar" osvojio je čak četiri nagrade na ovogodišnjim 53. Filmskim susretima u Nišu. Najprestižniju nagradu Naisu, odnosno Gran pri za najbolje glumačko ostvarenje pripalo je Milošu Bikoviću, nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu Miodragu Radonjiću, nagrada za debitantsku ulogu mladom glumcu Luki Grbiću, dok je Srđan Žika Todorović osvojio nagradu "Milorad Mandić Manda" za najbolju ulogu u komediji.. Kako zbog obaveza na snimanju u Rusiji nije mogao...

Detaljnije >>

Izvor: Svet, 01.Sep.2018, 14:09

“Južni vetar” osvojio četiri nagrade u Nišu! Naisa za Miloša Bikovića

“Južni vetar” osvojio četiri nagrade u Nišu! Naisa za Miloša Bikovića

Film “Južni vetar” osvojio je čak četiri nagrade na ovogodišnjim 53. Filmskim susretima u Nišu. Najprestižniju nagradu Naisu, odnosno Gran pri za najbolje glumačko ostvarenje pripalo je Milošu Bikoviću, nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu Miodragu Radonjiću, nagrada za debitantsku ulogu mladom glumcu Luki Grbiću, dok je Srdjan Žika Todorović osvojio nagradu “Milorad Mandić Manda” za najbolju ulogu u komediji. “U filmu ‘Južni vetar’ okupljena zaista izvanredna...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 01.Sep.2018

"Južni vetar" apsolutni pobednik u Nišu

Južni vetar apsolutni pobednik u Nišu

Film "Južni vetar" apsolutni je pobednik 53. Filmskih susreta u Nišu koji su sinoć završeni.. Gran pri za najbolje glumačko ostvarenje pripao je Milošu Bikoviću, nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu Miodragu Radonjiću, nagrada za debitantsku ulogu Luki Grbiću, a nagradu "Milorad Mandić Manda" za najbolju ulogu u komediji dobio je Srđan Todorović. Nagrada "Carica Teodora" za najbolju žensku ulogu pripala je mladoj glumici Marti Bjelici, a Olga Odanović...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 31.Avg.2018, 23:47

"MANDA NIJE BIO KOMIČAR, BIO JE GLUMČINA" Srđanu Žiki Todoroviću nagrada "Milorad Mandić Manda"

Glumac Srđan Žika Todorović proglašen je na Filmskim susretima u Nišu ovogodišnjim dobitnikom nagrade "Milorad...

Detaljnije >>