Milorad Mandić Manda
Milorad Mandić Manda

Milorad Mandić Manda je bio poznati srpski glumac i tv voditelj, rođen je 3. maja 1961. godine u Beogradu, preminuo je iznenada na sceni pozorišta Vuk Stefanović Karadžić 15. 06. 2016. godine. Milorad je rođen na Dušanovcu ali se kasnije sa porodicom preselio na Novi Beograd, imao je mlađeg brata i mlađu sestru. On je sanjao da bude pilot, pa lekar, posle osnovne škole upisao je Elektrotehničku srednju i završio je zatim Elektrotehnički fakultet.

U svojoj 21. godini je postao član amaterskog Eksperimentalnog dramskog studija. Posle šest godina završio je i diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Manda je bio u braku dva puta, iz prvog braka sa Sonjom ima Marka, Mariju, i Filipa.

Drugi put se oženio sa Anastasijom Anjom Mandić, glumicom, sa kojom je dobio sina Andriju. Kao profesionalni glumac imao je angažman u dečijem pozorištu Boško Buha. Snimio je više od 250 epizoda emisije Bajka za laku noć koja je išla na nacionalnoj televiziji. Šest godina je vodio u to vreme najpoznatiju emisiju za decu S one strane duge, što ga je svrstalo u red najpoznatijih dečijih glumaca.

Par godina zbog epiteta dečijeg glumca je teško dobijao uloge druge vrste. Kao voditelj je radio emisije Više od igre, Ja volim Srbiju, i kviz Uzmi ili ostavi.

Filmovi u kojima je Milorad Mandić imao zanimljive uloge su: Kako je propao Rokenrol, Lepa sela lepo gore, Kupi mi Eliota, Rane, Točkovi, Apsolutnih 100, Mrtav ladan, Mali svet, Sivi kamion crvene boje, Made in Ju, Ivkova Slava, Promeni me, Tri palme za dve bitange i ribicu.
Poznati glumac je bio miljenik nacije i uvek je mamio osmehe ljudima, preminuo je od srca na sceni i na bini usled premijere dečije predstave Petar Pan. Predstava je počela normalno, i sve je bilo u redu a onda je na scenu izašao Manda u ulozi Kapetana Kuke samo je pao na pad.

Kao mlad glumac igrao je u seriji Vuk Karadžić pored Mikija Manojlovića i Aleksandra Berčeka, i tada ga je reditelj poznate serije Đorđe Kadijević naučio da samo onaj ko čeka može da se bavi glumom.
On je dočekao brojne uloge u filmu, seriji i pozorištu, među kojima će se pamtiti njegovi likovi i replike u filmovima Lepa sela lepo gore, Ivkova slava, Pljačka trećeg rajha, Točkovi, Tri palme za dve bitange i ribicu, Braća po materi, i u serijama Selo gori a baba se češlja, Ravna Gora, Mi nismo anđeli, Dva sata kvalitetnog programa, Jagodići, Bolji život.

Milorad Mandić Manda je igrao u brojnim srpskim filmovima, veliki momenat u njegovoj karijeri je bila 1989. godine kada je snimio preko 270 emisija i bajke za decu. Iste godine kada je radio emisije Bajka za laku noć, počeo je da vodi i dečju emisiju S one strane duge, deci je bio uzor i svi su ga voleli. Najzapaženija uloga mu je bila u filmu Srđana Dragojevića Lepa sela lepo gore, lik Viljuške ga je pratio tokom cele karijere.

Milorad Mandić Manda je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Manda je sahranjen uz zvuke njegove omiljene pesme Nesanica, dok je cela nacija plakala i tugovala.
U Banjaluci je osvanuo prelepi mural u znak sećanja na preminulog glumca i legendu Mandu, Idem kući dosta je, piše na grafitu što je dobro poznata replika iz filma Lepa sela lepo gore.

Umetnička duša je besmrtna, ona ne luta, ne briše se, nikada ne izbledi. Ona je kao požrtvovan nesebičan čovek koji daje i ne traži, koji voli a ne ucenjuje. Umetnost je i otići u legendu i živeti zauvek kroz dela a to je naš Milorad Mandić Manda.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Luftika.rs, 14.Maj.2021, 13:26

Istorija nam oduzela nacionalni ponos: Nije Srbin prvi „viljuškom boc“

„Srbin viljuškom boc, a Švaba rukama…“ čuvena je replika iz filma „Lepa sela lepo gore“ Srđana Dragojevića koju izgovara Milorad Mandić Manda, a ona se od tada koristi za iskazivanje nacionalnog ponosa kod Srba. Istorijske činjenice ipak govore malo drugačije, te se viljuška zapravo nije koristila prvo na ovim prostorima. Najstarija viljuška je pronađena na području današnje Turske i potiče iz 4. veka pre nove ere. Najverovatnije da se tada nisu koristile prilikom jela već...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Maj.2021, 14:52

"S ONE STRANE DUGE!" Milorad Mandić Manda bi danas imao 60 godina, ali sudbina je imala drugačiji plan!

S ONE STRANE DUGE! Milorad Mandić Manda bi danas imao 60 godina, ali sudbina je imala drugačiji plan!

Večiti dečak koji je mnogo želeo, mnogo sanjao i koji je neprestano leteo.... Glumac Milorad Mandić Manda napunio bi na današnji dan 60 godina, ali nažalost prerano je napustio ovaj svet 15. juna 2016. i to radeći ono u čemu je bio maestralan – igrajući u predstavi “Petar Pan” na pozorišnim daskama u kostimu Kapetana Kuke. Manda je rođen u Beogradu, a glumu je studirao na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi sa Draganom Bjelogrlićem, Žikom Todorovićem,...

Detaljnije >>

Izvor: Luftika.rs, 04.Sep.2020, 22:59

Nikad aktuelniji Mićko i Vučić: Samo zlonamerni mogu da me optuže da sam nešto predao! (VIDEO)

U emisiji “Lekoviti show” poznatog srpskog glumca Mićka Ljubičića, jedan od najpopularnijih segmenata je bila “Lekovita čekaonica” u kojoj je Mićko u ulozi predsednika Vučića razgovarao sa ostalim pacijentima u čekaonici ispred lekarske ordinacije. U jednom od skečeva, na pitanje drugog pacijenta, kojeg je glumio legendarni Milorad Mandić Manda, da li je predao(knjižicu), Mićko, odnosno Vučić, ljutito je odbrusio da on nikome ništa nije predao. – Samo zlonamerni mogu da me...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 02.Maj.2020, 15:37

UMRLI PRED PUBLIKOM: Ovo su glumci koji su preminuli na sceni!

UMRLI PRED PUBLIKOM: Ovo su glumci koji su preminuli na sceni!

Milorad Mandić Manda preminuo je na sceni u 55. godini igrajući u predstavi "Petar Pan". Srušio se dok je izvodio monolog kao Kapetan Kuka u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić".

Detaljnije >>

Izvor: SEEcult.org, 24.Mar.2020, 18:58

Jesi li to doš'o da me vidiš > on line

Vrsta dogadjaja:  Pozorište Dom kulture Studentski grad, Beograd Datum:  Tuesday, March 24, 2020 - 18:00 Link:  http://www.dksg.rs 18.00 JESI LI TO DOŠ'O DA ME VIDIŠ - I deo...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 30.Avg.2019, 23:15

Vlasti Velisavljeviću uručena Mandina nagrada: Ovo će me uvek sećati na njega, biću dugo, dugo srećan i zadovoljan

Vlastimiru Vlasti Velisavljeviću (93) najstarijem srpskom aktivnom glumcu, večeras je na 54.Filmskim susretima u Nišu uručena...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 24.Avg.2019, 23:22

"MANDA JE BIO I OSTAO MOJ NAJVEĆI UČITELJ" Anja Mandić progovorila o suprugu, koji nas je napustio pre tri godine

Pre tri godine napustio nas je doajen srpske kinematografije i glumac čistog srca - Milorad Mandić Manda, a prazninu koju je ostavio niko neće uspeti da ispuni. Njegova...

Detaljnije >>