Milorad Mandić Manda
Milorad Mandić Manda

Milorad Mandić Manda je bio poznati srpski glumac i tv voditelj, rođen je 3. maja 1961. godine u Beogradu, preminuo je iznenada na sceni pozorišta Vuk Stefanović Karadžić 15. 06. 2016. godine. Milorad je rođen na Dušanovcu ali se kasnije sa porodicom preselio na Novi Beograd, imao je mlađeg brata i mlađu sestru. On je sanjao da bude pilot, pa lekar, posle osnovne škole upisao je Elektrotehničku srednju i završio je zatim Elektrotehnički fakultet.

U svojoj 21. godini je postao član amaterskog Eksperimentalnog dramskog studija. Posle šest godina završio je i diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Manda je bio u braku dva puta, iz prvog braka sa Sonjom ima Marka, Mariju, i Filipa.

Drugi put se oženio sa Anastasijom Anjom Mandić, glumicom, sa kojom je dobio sina Andriju. Kao profesionalni glumac imao je angažman u dečijem pozorištu Boško Buha. Snimio je više od 250 epizoda emisije Bajka za laku noć koja je išla na nacionalnoj televiziji. Šest godina je vodio u to vreme najpoznatiju emisiju za decu S one strane duge, što ga je svrstalo u red najpoznatijih dečijih glumaca.

Par godina zbog epiteta dečijeg glumca je teško dobijao uloge druge vrste. Kao voditelj je radio emisije Više od igre, Ja volim Srbiju, i kviz Uzmi ili ostavi.

Filmovi u kojima je Milorad Mandić imao zanimljive uloge su: Kako je propao Rokenrol, Lepa sela lepo gore, Kupi mi Eliota, Rane, Točkovi, Apsolutnih 100, Mrtav ladan, Mali svet, Sivi kamion crvene boje, Made in Ju, Ivkova Slava, Promeni me, Tri palme za dve bitange i ribicu.
Poznati glumac je bio miljenik nacije i uvek je mamio osmehe ljudima, preminuo je od srca na sceni i na bini usled premijere dečije predstave Petar Pan. Predstava je počela normalno, i sve je bilo u redu a onda je na scenu izašao Manda u ulozi Kapetana Kuke samo je pao na pad.

Kao mlad glumac igrao je u seriji Vuk Karadžić pored Mikija Manojlovića i Aleksandra Berčeka, i tada ga je reditelj poznate serije Đorđe Kadijević naučio da samo onaj ko čeka može da se bavi glumom.
On je dočekao brojne uloge u filmu, seriji i pozorištu, među kojima će se pamtiti njegovi likovi i replike u filmovima Lepa sela lepo gore, Ivkova slava, Pljačka trećeg rajha, Točkovi, Tri palme za dve bitange i ribicu, Braća po materi, i u serijama Selo gori a baba se češlja, Ravna Gora, Mi nismo anđeli, Dva sata kvalitetnog programa, Jagodići, Bolji život.

Milorad Mandić Manda je igrao u brojnim srpskim filmovima, veliki momenat u njegovoj karijeri je bila 1989. godine kada je snimio preko 270 emisija i bajke za decu. Iste godine kada je radio emisije Bajka za laku noć, počeo je da vodi i dečju emisiju S one strane duge, deci je bio uzor i svi su ga voleli. Najzapaženija uloga mu je bila u filmu Srđana Dragojevića Lepa sela lepo gore, lik Viljuške ga je pratio tokom cele karijere.

Milorad Mandić Manda je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Manda je sahranjen uz zvuke njegove omiljene pesme Nesanica, dok je cela nacija plakala i tugovala.
U Banjaluci je osvanuo prelepi mural u znak sećanja na preminulog glumca i legendu Mandu, Idem kući dosta je, piše na grafitu što je dobro poznata replika iz filma Lepa sela lepo gore.

Umetnička duša je besmrtna, ona ne luta, ne briše se, nikada ne izbledi. Ona je kao požrtvovan nesebičan čovek koji daje i ne traži, koji voli a ne ucenjuje. Umetnost je i otići u legendu i živeti zauvek kroz dela a to je naš Milorad Mandić Manda.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 05.Maj.2022, 16:46

KAD JE UPISAO GLUMU, OTAC GA IZBACIO IZ KUĆE Porodici pomagao od svojih honorara, a ove detalje o Mandi niste znali

Milorad Mandić Manda je bio voljeni glumac, ali malo je falilo da se bavi nekim potpuno drugim poslom, s obzirom da je njegov otac bio veliki protivnik njegovog glumačkog izbora.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 12.Feb.2022, 17:00

Manda bi danas bio presrećan - sin Marko uživa u porodičnoj idili FOTO

Manda bi danas bio presrećan - sin Marko uživa u porodičnoj idili FOTO

Iako će ovog leta biti šest godina kako nas je napustio Milorad Mandić Manda, nema dana da ga neko od kolega ne pomene, a svi zajedno teško se mire sa njegovim preranim odlaskom.. Najteže je, sigurno, njegovoj porodici, supruzi Anji i deci. Život je nastavio svojim tokom, srećom dešavaju se lepe stvari, ali nema sumnje da ostaje žal što radosne vesti ne mogu da podele sa Mandom. Mandin sin bio bi presrećan da mu je otac sada živ. Da je živ,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 12.Feb.2022

Mandin sin DOBIO DETE SA SRPSKOM BLOGERKOM Marko se oženio krajem godine, njihova ljubav je kao iz bajke

Ovog leta se navršava šest godina kako nas je napustio legendarni glumac Milorad Mandić Manda, koji je iznenada preminuo tokom izvođenja predstave u 56. godini....

Detaljnije >>

Izvor: Story, 24.Dec.2021, 20:01

Potresne reči Anje Mandić: Sin me pita za tatu Mandu, a ja mu kažem samo ovo!

Potresne reči Anje Mandić: Sin me pita za tatu Mandu, a ja mu kažem samo ovo!

Sin Anje i Milorada Mandića sada je u pubertetskom periodu, kada mu očinska figura posebno nedostaje

Detaljnije >>

Izvor: Luftika.rs, 24.Sep.2021, 13:37

Mandu je otac izbacio iz kuće, spavao je u pozorištu, a poslednji dah ostavio na sceni

Milorad Mandić Manda rođen je 1961. godine u beogradskom naselju Dušanovac. Otac mu je bio vojno lice, a majka domaćica. Imao je godinu dana mlađu sestru i deset godina mlađeg brata. Nakon nekog vremena Manda se sa porodicom preselio na Novi Beograd gde je završio osnovnu školu. Iako mu je želja bila da sa drugarima školovanje nastavi u gimnaziji, upisao je Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“, piše na sajtu biografije.org. Skromno, ali bezbrižno detinjstvo U intervjuima je često...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 28.Avg.2021, 00:09

GORDANU KIČIĆU NAGRADA "MILORAD MANDIĆ MANDA": Ovo mi je najsrećnija nagrada

Glumcu Gordanu Kičiću večeras je na 56.Filmskim susretima u Nišu uručena nagrada „Milorad Mandić...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 27.Avg.2021, 23:09

Gordanu Kičiću uručena nagrada "Milorad Mandić Manda" za najbolju komičnu ulogu u Nišu

Gordanu Kičiću večeras je na 56.Filmskim susretima u Nišu uručena nagrada „Milorad Mandić Manda“...

Detaljnije >>