Milorad Mandić Manda
Milorad Mandić Manda

Milorad Mandić Manda je bio poznati srpski glumac i tv voditelj, rođen je 3. maja 1961. godine u Beogradu, preminuo je iznenada na sceni pozorišta Vuk Stefanović Karadžić 15. 06. 2016. godine. Milorad je rođen na Dušanovcu ali se kasnije sa porodicom preselio na Novi Beograd, imao je mlađeg brata i mlađu sestru. On je sanjao da bude pilot, pa lekar, posle osnovne škole upisao je Elektrotehničku srednju i završio je zatim Elektrotehnički fakultet.

U svojoj 21. godini je postao član amaterskog Eksperimentalnog dramskog studija. Posle šest godina završio je i diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Manda je bio u braku dva puta, iz prvog braka sa Sonjom ima Marka, Mariju, i Filipa.

Drugi put se oženio sa Anastasijom Anjom Mandić, glumicom, sa kojom je dobio sina Andriju. Kao profesionalni glumac imao je angažman u dečijem pozorištu Boško Buha. Snimio je više od 250 epizoda emisije Bajka za laku noć koja je išla na nacionalnoj televiziji. Šest godina je vodio u to vreme najpoznatiju emisiju za decu S one strane duge, što ga je svrstalo u red najpoznatijih dečijih glumaca.

Par godina zbog epiteta dečijeg glumca je teško dobijao uloge druge vrste. Kao voditelj je radio emisije Više od igre, Ja volim Srbiju, i kviz Uzmi ili ostavi.

Filmovi u kojima je Milorad Mandić imao zanimljive uloge su: Kako je propao Rokenrol, Lepa sela lepo gore, Kupi mi Eliota, Rane, Točkovi, Apsolutnih 100, Mrtav ladan, Mali svet, Sivi kamion crvene boje, Made in Ju, Ivkova Slava, Promeni me, Tri palme za dve bitange i ribicu.
Poznati glumac je bio miljenik nacije i uvek je mamio osmehe ljudima, preminuo je od srca na sceni i na bini usled premijere dečije predstave Petar Pan. Predstava je počela normalno, i sve je bilo u redu a onda je na scenu izašao Manda u ulozi Kapetana Kuke samo je pao na pad.

Kao mlad glumac igrao je u seriji Vuk Karadžić pored Mikija Manojlovića i Aleksandra Berčeka, i tada ga je reditelj poznate serije Đorđe Kadijević naučio da samo onaj ko čeka može da se bavi glumom.
On je dočekao brojne uloge u filmu, seriji i pozorištu, među kojima će se pamtiti njegovi likovi i replike u filmovima Lepa sela lepo gore, Ivkova slava, Pljačka trećeg rajha, Točkovi, Tri palme za dve bitange i ribicu, Braća po materi, i u serijama Selo gori a baba se češlja, Ravna Gora, Mi nismo anđeli, Dva sata kvalitetnog programa, Jagodići, Bolji život.

Milorad Mandić Manda je igrao u brojnim srpskim filmovima, veliki momenat u njegovoj karijeri je bila 1989. godine kada je snimio preko 270 emisija i bajke za decu. Iste godine kada je radio emisije Bajka za laku noć, počeo je da vodi i dečju emisiju S one strane duge, deci je bio uzor i svi su ga voleli. Najzapaženija uloga mu je bila u filmu Srđana Dragojevića Lepa sela lepo gore, lik Viljuške ga je pratio tokom cele karijere.

Milorad Mandić Manda je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Manda je sahranjen uz zvuke njegove omiljene pesme Nesanica, dok je cela nacija plakala i tugovala.
U Banjaluci je osvanuo prelepi mural u znak sećanja na preminulog glumca i legendu Mandu, Idem kući dosta je, piše na grafitu što je dobro poznata replika iz filma Lepa sela lepo gore.

Umetnička duša je besmrtna, ona ne luta, ne briše se, nikada ne izbledi. Ona je kao požrtvovan nesebičan čovek koji daje i ne traži, koji voli a ne ucenjuje. Umetnost je i otići u legendu i živeti zauvek kroz dela a to je naš Milorad Mandić Manda.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Scandal.rs, 15.Jun.2018, 17:19

DVE GODINE OD SMRTI LEGENDARNOG MANDE! Evo po čemu ga pamtimo!

Legenda pozorišne scene, filmskih sala i malih ekrana, Milorad Mandić Manda, preminuo je 15. juna 2016. godine u 56. godini, na sceni Ustanove kulture “Vuk” gde su u tom trenutku igrane predstave izmeštene iz zdanja “Buhe”...

Detaljnije >>


Izvor: BKTV News, 04.Jun.2018, 19:14

Evo kako danas izgleda dečak iz čuvenog filma "Tri palme za dve bitange i ribicu"! (FOTO+VIDEO)

Evo kako danas izgleda dečak iz čuvenog filma Tri palme za dve bitange i ribicu! (FOTO+VIDEO)

Mnogi nisu znali da je reč o njemu! Prošlo je 20 godina od kada je pala poslednja klapa filma "Tri palme za dve bitange i ribicu". Glavne uloge činili Srđan Todorović, Dubravka Mijatović, Goran Radanović, Milorad Mandić Manda, Mirjana Karanović i mnogi, mnogi drugi naši poznati i slavni glumci. . Mali, filmski brat Dubravke Mijatović...

Detaljnije >>

Izvor: Story, 21.Nov.2017, 21:16

Posle smrti kuma promenio scenario: Bjelogrlić je Mandinu ulogu izbrisao iz serije “Senke nad Balkanom”

Posle smrti kuma promenio scenario: Bjelogrlić je Mandinu ulogu izbrisao iz serije “Senke nad Balkanom”

Seriju “Senke nad Balkanom“ gleda cela Srbije, a reditelj Dragan Bjelogrlić bio je na mukama da sastavi kasting i morao je pred samo snimanje da izbaci lik pisan za njegovog kuma Milorada Mandića Mandu, saznaje Kurir. Manda je jedan...

Detaljnije >>

Izvor: Prva.rs, 15.Sep.2017, 10:19

A sad, adio... Za samo godinu, otišli su Madžgalj, Manda, Gaga, Bata, Smoki...

A sad, adio... Za samo godinu, otišli su Madžgalj, Manda, Gaga, Bata, Smoki...

LJUBIŠA SAMARDŽIĆ (19. 11. 1936 – 8. 9. 2017.) Od šezdesetih do poslednjeg dana bio je jedan od najpopularnijih glumaca na ovim prostorima. BOGOLJUB MITIĆ ĐOŠA (12. 1. 1968 – 22. 6. 2017.) Preminuo je u 49. godini. Narod ga je voleo jer se uvek šalio bez kompromisa i nikad nije glumio zvezdu. MILORAD MANDIĆ MANDA (3.5. 1961 – 15.6. 2016.) Iznenada je preminuo u 56. godini, nakon što mu je pozlilo na sceni...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 31.Avg.2017, 16:10

Posebna nagrada za Nikolu Koja: Nijednu neću voleti kao ovu koja nosi ime moga Mandoline

Posebna nagrada za Nikolu Koja: Nijednu neću voleti kao ovu koja nosi ime moga Mandoline

Glumac Nikola Kojo prvi je dobitnik novouspostavljene nagrade za najbolje ostvarenu komičnu ulogu "Milorad Mandić Manda".. Njemu je sinoć na završnoj večeri 52. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma "Filmski susreti" dodeljeno prvo priznanje koje je, kao nezvanična nagrada festivala, uspostavljeno na inicijativu glumca i reditelja Radoša Bajića i njegove producentske kuće “Kontrast studio”, Mandine porodice i "Blica". - Ova nagrada je jedna...

Detaljnije >>

Izvor: Piplmetar.rs, 31.Avg.2017

Kojo prvi dobio nagradu Milorad Mandić Manda

Nikola Kojo prvi je dobitnik novoustanovljene nagrade za najbolju komičnu ulogu u srpskom filmu „Milorad Mandić Manda“. Njemu je sinoć na završnoj večeri 52. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma...

Detaljnije >>

Izvor: Svet plus, 31.Avg.2017

Nikola Kojo prvi dobitnik nagrade koja nosi ime Milorada Mandića Mande: Ni jednu neću voleti kao ovu!

Nikola Kojo prvi dobitnik nagrade koja nosi ime Milorada Mandića Mande: Ni jednu neću voleti kao ovu!

Glumac Nikola Kojo prvi je dobitnik novouspostavljene nagrade za najbolje ostvarenu komičnu ulogu "Milorad Mandić Manda".. Njemu je sinoć na završnoj večeri 52. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma "Filmski susreti" dodeljeno prvo priznanje koje je, kao nezvanična nagrada festivala, uspostavljeno na inicijativu glumca i reditelja Radoša Bajića i njegove producentske kuće “Kontrast studio”, Mandine porodice i "Blica". - Ova nagrada je jedna...

Detaljnije >>