Dodela Oskara 2013
Dodela Oskara 2013

Oskar je naziv za Akademijinu nagradu Akademi Avard, godišnju filmsku nagradu koju dodeljuje američka akademija filmskih umetnosti i nauka.

Nagradu akademije za zasluge dodeljuje akademija filmskih umetnosti, profesionalna, neprofitna, počasna organizacija posvećena razvoju filmske umetnosti i nauke, osnovana u Kaliforniji 11. maja 1927. godine. 2003. godine akademija je imala 5 816 članova među kojima su glumci, sa 1 311 članova, činili ubedljivo najveći glasački blok.

Članstvo u akademiji se stiče tako što ime potencijalnog novog člana podnosi na razmatranje neko ko je još uvek član sastava. Ukoliko se predlog usvoji kandidatu se upućuje poziv za pridruživanje. Akademija ne objavljuje imena svojih članova, ali u poslednje vreme se otkrivaju imena onih koji su pozvani da joj se pridruže. Ako je neka osoba nominovana za više od jedne kategorije u toku jedne godine, ona sama odlučuje kojoj će se grani akademije pridružiti ukoliko prihvati članstvo.

Članovi različitih grana akademije nominuju kandidate za Oskara iz svojih oblasti dok svi članovi mogu nominovati kandidate za kategoriju najboljeg filma. Pobednici se određuju u drugom krugu glasanja u kome je svim članovima dozvoljeno da glasaju u svim kategorijama. Prema pravilima kandidovani film imao je veliku premijeru u toku kalendarske godine i dužina trajanja mora biti do 40 minuta. Umetnički direktor Metro G Majer Kedrik Gibons jedan od prvih članova akademije, zaslužan je za izgled oskara. Gibonsov nacrt u glini je modelovao Džordž Stenli, današnji oskar se razlikuje u manjim crtama. Oskar je visok 34 cm i težak 3.85 kg a predstavlja viteza koji stoji na rolni filma držeći krstaški mač.

Pet malih linija na rolni filma simbolizuju pet prvobitnih grana akademije: glumce, scenariste, reditelje, producente, i tehničare. Do 1949. godine statuete su nosile serijske brojeve. Od te godine, svaka statueta nosi svoj serijski broj, prvih 15 statueta podeljenih na prvim svečanostima dodele su bile od pozlaćene bronze, ali je ubrzo dodata 24karatna pozlata.

U znak podrške ratnim naporima Sad za vreme drugog svetskog rata, oskari su se pravili od gipsa, i po završetku rata su zamenjeni pozlaćenim. U pojedinim svečanostima oskar je menjao svoj izgled. Od tridesetih do pedesetih godina maloletni dobitnici su dobijali minijaturne replike statuete. Valt Dizni je nagrađen s jednim oskarom normalne veličine i sedam minijaturnih statueta za animirani film Snežana i sedam patuljaka. Prva svečanost dodele oskara je održana 1929. godine za vreme večere priređene u Holivud Ruzvelt hotelu, preko puta mesta gde se ceremonija održala. Bilo je prisutno 270 gostiju a cena karte je iznosila pet dolara. Prvi film koji je proglašen za najbolji bio je Vings u kome je glavnu ulogu igrala Klara Bov. To je jedini nemi film koji je osvojio oskara. Interesovanje za dodelu oskara je oduvek bilo veliko, ali danas je prešlo sve granice svetske. Prva svečanost je išla bez radio prenosa, sledeća jednočasovna ceremonija prenosila je radio stanica. Od tada se svaka svečanost pokriva i radio i televizijskim programom.

Prvi prenos bio je 1966. godine, a od 1971. godine Nbc je direktno prenosio svečanost dodele oskara. Od 1976. godine svečanost prenosi Abc tv mreža koja je imala ugovor do 2014. godine. Oskar se danas dodeljuje za 24 razne kategorije. Svake godine početkom godine u Los Anđelesu se dodeljuju nagrade za zasluge. Popularni oskar izaziva jasne asocijacije na glamur, slavu i novac kod mnogih ljudi širom sveta i to ne samo među poklonicima sveta filma, iako je visok 34 cm oskar je najpoželjniji u Holivudu za kojim su svi glumci ludi i žene i muškarci.

Svečana dodela 85 2013. godine je održana 24. februara u Los Anđelesu a direktno iz bele kuće putem video poruka prva dama Sad je otvorila kovertu i proglasila film Argo Bena Afleka za najbolji film godine. Britanska pevačica Adel je nastupila na ceremoniji i otpevala nagrađenu numeru Skajfal iz istog filma.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA OSTALO JOŠ 19 MESTA Ko može da bude tu sahranjen i ko odlučuje o tome?

Momo Kapor, Oskar Davičo, Ranko Žeravica, Branko Radičević, Zoran Radmilović imaju ploču sa svojim imenima, kao i mnogi...

Izvor: Blic, 25.Apr.2024, 08:01

Detaljnije >>

Ana Ivanović ima sat od pola miliona evra

Bivša slavna teniserka, Ana Ivanović, prošlog mjeseca je bila sa suprugom Bastijanom na dodjeli Oskara.

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Apr.2024, 19:46

Detaljnije >>

Na današnji dan – 24. april/travanj

Balkanrock.com Balkanrock.com Na današnji dan – 24. april/travanj Na današnji dan – 24. april/travanj 24/04/2024 1942 – Rođena je Barbra Streisand, američka pevačica, glumica, rediteljka, producentkinja i aktivistkinja, smatrana jednom od najuticajnijih umetnica u zabavnoj industriji tokom poslednjih šest decenija. Tokom...

Izvor: BalkanRock.com, 24.Apr.2024

Detaljnije >>

Dženifer Lorens je bila nominovana za Oskara za svoju prvu glavnu ulogu

Dženifer Lorens je bila nominovana za Oskara za svoju prvu glavnu ulogu

Dženifer Lorens je danas Oskarovka i jedna od najtraženijih glumica, ali ona je pažnju Akademije privlačila još odavno.

Izvor: Danas, 24.Apr.2024

Detaljnije >>

Čuveni sportista izašao iz zatvora: Ubio suprugu, a sada je prvi put viđen u javnosti /FOTO/

Bivši paraolimpijski šampion Oskar Pistorijus, koji je u zatvoru od 2014. zbog ubistva svoje devojke Rive Stenkamp, odlukom suda u Johanesburgu u januaru je ove godine izašao iz istog.

Izvor: Sportal.rs, 23.Apr.2024, 17:11

Detaljnije >>

Džek Niklson 37 godina saznao istinu o svom rođenju

Proslavljeni glumac Džek Nikolson zabilježio je oko 80 filmova u Holivudu, osvojio tri Oskara, a bio nominovan...

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2024

Detaljnije >>

Sagovornici Danasa o raskolu u koaliciji SPN: Gledaćemo ko će se „autovati“ kao Milica „lažljivica“, a ko kao Vuk Jeremić, film će biti svakako za Oskara

Sagovornici Danasa o raskolu u koaliciji SPN: Gledaćemo ko će se „autovati“ kao Milica „lažljivica“, a ko kao Vuk Jeremić, film će biti svakako za Oskara

"Rascep u koaliciji Srbija protiv nasilja dočekan je sa izvesnim senzacionalizmom, ali po mom uverenju, radi se o lažnoj dilemi. SNP je imala funkciju da pokaže da opozicija može da ostvari značajan rezulat uprkos nefer uslovima...

Izvor: Danas, 22.Apr.2024, 06:55

Detaljnije >>