Dodela Oskara 2013
Dodela Oskara 2013

Oskar je naziv za Akademijinu nagradu Akademi Avard, godišnju filmsku nagradu koju dodeljuje američka akademija filmskih umetnosti i nauka.

Nagradu akademije za zasluge dodeljuje akademija filmskih umetnosti, profesionalna, neprofitna, počasna organizacija posvećena razvoju filmske umetnosti i nauke, osnovana u Kaliforniji 11. maja 1927. godine. 2003. godine akademija je imala 5 816 članova među kojima su glumci, sa 1 311 članova, činili ubedljivo najveći glasački blok.

Članstvo u akademiji se stiče tako što ime potencijalnog novog člana podnosi na razmatranje neko ko je još uvek član sastava. Ukoliko se predlog usvoji kandidatu se upućuje poziv za pridruživanje. Akademija ne objavljuje imena svojih članova, ali u poslednje vreme se otkrivaju imena onih koji su pozvani da joj se pridruže. Ako je neka osoba nominovana za više od jedne kategorije u toku jedne godine, ona sama odlučuje kojoj će se grani akademije pridružiti ukoliko prihvati članstvo.

Članovi različitih grana akademije nominuju kandidate za Oskara iz svojih oblasti dok svi članovi mogu nominovati kandidate za kategoriju najboljeg filma. Pobednici se određuju u drugom krugu glasanja u kome je svim članovima dozvoljeno da glasaju u svim kategorijama. Prema pravilima kandidovani film imao je veliku premijeru u toku kalendarske godine i dužina trajanja mora biti do 40 minuta. Umetnički direktor Metro G Majer Kedrik Gibons jedan od prvih članova akademije, zaslužan je za izgled oskara. Gibonsov nacrt u glini je modelovao Džordž Stenli, današnji oskar se razlikuje u manjim crtama. Oskar je visok 34 cm i težak 3.85 kg a predstavlja viteza koji stoji na rolni filma držeći krstaški mač.

Pet malih linija na rolni filma simbolizuju pet prvobitnih grana akademije: glumce, scenariste, reditelje, producente, i tehničare. Do 1949. godine statuete su nosile serijske brojeve. Od te godine, svaka statueta nosi svoj serijski broj, prvih 15 statueta podeljenih na prvim svečanostima dodele su bile od pozlaćene bronze, ali je ubrzo dodata 24karatna pozlata.

U znak podrške ratnim naporima Sad za vreme drugog svetskog rata, oskari su se pravili od gipsa, i po završetku rata su zamenjeni pozlaćenim. U pojedinim svečanostima oskar je menjao svoj izgled. Od tridesetih do pedesetih godina maloletni dobitnici su dobijali minijaturne replike statuete. Valt Dizni je nagrađen s jednim oskarom normalne veličine i sedam minijaturnih statueta za animirani film Snežana i sedam patuljaka. Prva svečanost dodele oskara je održana 1929. godine za vreme večere priređene u Holivud Ruzvelt hotelu, preko puta mesta gde se ceremonija održala. Bilo je prisutno 270 gostiju a cena karte je iznosila pet dolara. Prvi film koji je proglašen za najbolji bio je Vings u kome je glavnu ulogu igrala Klara Bov. To je jedini nemi film koji je osvojio oskara. Interesovanje za dodelu oskara je oduvek bilo veliko, ali danas je prešlo sve granice svetske. Prva svečanost je išla bez radio prenosa, sledeća jednočasovna ceremonija prenosila je radio stanica. Od tada se svaka svečanost pokriva i radio i televizijskim programom.

Prvi prenos bio je 1966. godine, a od 1971. godine Nbc je direktno prenosio svečanost dodele oskara. Od 1976. godine svečanost prenosi Abc tv mreža koja je imala ugovor do 2014. godine. Oskar se danas dodeljuje za 24 razne kategorije. Svake godine početkom godine u Los Anđelesu se dodeljuju nagrade za zasluge. Popularni oskar izaziva jasne asocijacije na glamur, slavu i novac kod mnogih ljudi širom sveta i to ne samo među poklonicima sveta filma, iako je visok 34 cm oskar je najpoželjniji u Holivudu za kojim su svi glumci ludi i žene i muškarci.

Svečana dodela 85 2013. godine je održana 24. februara u Los Anđelesu a direktno iz bele kuće putem video poruka prva dama Sad je otvorila kovertu i proglasila film Argo Bena Afleka za najbolji film godine. Britanska pevačica Adel je nastupila na ceremoniji i otpevala nagrađenu numeru Skajfal iz istog filma.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: MozzartSport.com, 17.Maj.2021, 04:42

Neuništivi Oskar Kardozo gospodar vazdušnog prostora (VIDEO)

Libertad najbolji u paragvajskoj Aperturi. Oskar Kardozo je kao vino - što je stariji, to je bolji. Kod njega nema ni govora o godini proizvodnje. I sa 37 leta sinonim je za paragvajski fudbal. Libertad je i pre poslenjeg kola Aparture osigurao zvanje najboljeg u prvom delu paragvajskog šampionata, a koliko je silan osetio je Guarani - 6:1. Spakovao je Libertad rivalu šest komada, jedan je poništila video-tehnologija, a mogao je pasti još koji gol. Nisu imali...

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 16.Maj.2021, 23:10

AZIJA: Oskar dvostruki strelac u pobedi Šangaja, Đerićev gol nedovoljan za pobedu Suvona

Evo kako su se završili neki današnji mečevi sa azijskog kontinenta. ŠANGAJ PORT – DALJEN 3:0. (Fudbal, Kina 1). Kvote su nagovestile, a Šangaj potvrdio. Domaćin nije dao Dalijenu ni tračak nade da može da izbegne treći uzastopni poraz u međusobnim duelima. Šangaj je na odmor otišao sa dva gola prednosti zahvaljujući Lu Venjunu i Oskaru, da bi Brazilac i nekadašnji fudbaler Čelsija u sudijskoj nadoknadi zapečatio sigurnu pobedu.

Detaljnije >>

Izvor: DANuBeogradu.rs, 16.Maj.2021

Novi filmovi u bioskopima: Minari

Posle uspešne premijere na FEST-u, nagrađivani korejski film „Minari“ prikazivaće se u domaćim bioskopima od četvrtka, 20. maja 2021. godine. Ovo ostvarenje je bilo uspešno na mnogim svetskim festivalima, osvojilo Oskara i BAFTA priznanje...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 14.Maj.2021, 09:05

Na današnji dan 14. maj (VIDEO)

Na današnji dan 14. maj  (VIDEO)

1998. - Umro je američki pevač i filmski glumac Frenk Sinatra (Frank), koji je svetsku slavu stekao nizom muzičkih hitova "Stranci u noći", "Njujork, Njujork" i kao dobitnik Oskara za ulogu u filmu "Odavde do večnosti".1316 - Rodjen je Karlo IV Luksemburški, kralj Češke od 1346, rimsko-nemački car od 1355. U Pragu je osnovao prvi univerzitet u Srednjoj Evropi (1348).1610 - Verski fanatik ubio je u Parizu francuskog kralja Anrija IV (Henri), prvog monarha iz dinastije Burbona.1643 - Na francuski...

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 14.Maj.2021

Kopa Sudamerikana: Libertad mora na pobedu, da li je vreme za Oskara Kardoza?

U Asunsion dolazi argentinski Njuels (02.30), a Paragvajci nemaju pravo za grešku ako žele da preuzmu prvo mesto. Takmičenje u Kopa Sudamerikani nastavlja se noćas, mečevima 4. kola. Na programu je sedam duela, a neki će možda da odluče i putnika u sledeću fazu. Lanus je predhodnog dana doputovao u Porto Alegre, sa potrebom da izbori pobedu kako bi ostao u igri za prvu poziciju u grupi H. Ona jedina omogućuje nastavak takmičenja u drugom po jačini klupskom...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 12.Maj.2021, 14:35

Hans Zimmer komponuje zvuk vožnje za elektrifikovane BMW M modele

Hans Zimmer komponuje zvuk vožnje za elektrifikovane BMW M modele

BMW-ova saradnja sa kompozitorom i oskarovcem Hansom Zimmerom će se proširiti i na proizvode van BMW "i" game. BMW M je naime objavio da su Hans Zimmer i Renzo Vitale, kreativni direktor zvuka u BMW grupi proizveli prepoznatljiv zvuk vožnje posebno za električne automobile M. „Svaki BMW ima svoj karakter, koji se ogleda u zvuku koji stvara“, kaže kreator filmske muzike i dobitnik Oskara Zimmer. „Tako smo za modele BMW M sa električnim pogonom razvili zvuk vožnje koji posebno živo naglašava...

Detaljnije >>

Izvor: DANuBeogradu.rs, 12.Maj.2021

Novi filmovi u bioskopima: Zemlja nomada

Film „Zemlja nomada“ dobio je Oskare za najbolji film, najbolju režiju i najbolju glavnu žensku ulogu, kao i Zlatnog lava za najbolji film u Veneciji. Nakon ekonomskog kraha glavne kompanije jednog malog mesta u ruralnoj Nevadi,...

Detaljnije >>