Dodela Oskara 2013
Dodela Oskara 2013

Oskar je naziv za Akademijinu nagradu Akademi Avard, godišnju filmsku nagradu koju dodeljuje američka akademija filmskih umetnosti i nauka.

Nagradu akademije za zasluge dodeljuje akademija filmskih umetnosti, profesionalna, neprofitna, počasna organizacija posvećena razvoju filmske umetnosti i nauke, osnovana u Kaliforniji 11. maja 1927. godine. 2003. godine akademija je imala 5 816 članova među kojima su glumci, sa 1 311 članova, činili ubedljivo najveći glasački blok.

Članstvo u akademiji se stiče tako što ime potencijalnog novog člana podnosi na razmatranje neko ko je još uvek član sastava. Ukoliko se predlog usvoji kandidatu se upućuje poziv za pridruživanje. Akademija ne objavljuje imena svojih članova, ali u poslednje vreme se otkrivaju imena onih koji su pozvani da joj se pridruže. Ako je neka osoba nominovana za više od jedne kategorije u toku jedne godine, ona sama odlučuje kojoj će se grani akademije pridružiti ukoliko prihvati članstvo.

Članovi različitih grana akademije nominuju kandidate za Oskara iz svojih oblasti dok svi članovi mogu nominovati kandidate za kategoriju najboljeg filma. Pobednici se određuju u drugom krugu glasanja u kome je svim članovima dozvoljeno da glasaju u svim kategorijama. Prema pravilima kandidovani film imao je veliku premijeru u toku kalendarske godine i dužina trajanja mora biti do 40 minuta. Umetnički direktor Metro G Majer Kedrik Gibons jedan od prvih članova akademije, zaslužan je za izgled oskara. Gibonsov nacrt u glini je modelovao Džordž Stenli, današnji oskar se razlikuje u manjim crtama. Oskar je visok 34 cm i težak 3.85 kg a predstavlja viteza koji stoji na rolni filma držeći krstaški mač.

Pet malih linija na rolni filma simbolizuju pet prvobitnih grana akademije: glumce, scenariste, reditelje, producente, i tehničare. Do 1949. godine statuete su nosile serijske brojeve. Od te godine, svaka statueta nosi svoj serijski broj, prvih 15 statueta podeljenih na prvim svečanostima dodele su bile od pozlaćene bronze, ali je ubrzo dodata 24karatna pozlata.

U znak podrške ratnim naporima Sad za vreme drugog svetskog rata, oskari su se pravili od gipsa, i po završetku rata su zamenjeni pozlaćenim. U pojedinim svečanostima oskar je menjao svoj izgled. Od tridesetih do pedesetih godina maloletni dobitnici su dobijali minijaturne replike statuete. Valt Dizni je nagrađen s jednim oskarom normalne veličine i sedam minijaturnih statueta za animirani film Snežana i sedam patuljaka. Prva svečanost dodele oskara je održana 1929. godine za vreme večere priređene u Holivud Ruzvelt hotelu, preko puta mesta gde se ceremonija održala. Bilo je prisutno 270 gostiju a cena karte je iznosila pet dolara. Prvi film koji je proglašen za najbolji bio je Vings u kome je glavnu ulogu igrala Klara Bov. To je jedini nemi film koji je osvojio oskara. Interesovanje za dodelu oskara je oduvek bilo veliko, ali danas je prešlo sve granice svetske. Prva svečanost je išla bez radio prenosa, sledeća jednočasovna ceremonija prenosila je radio stanica. Od tada se svaka svečanost pokriva i radio i televizijskim programom.

Prvi prenos bio je 1966. godine, a od 1971. godine Nbc je direktno prenosio svečanost dodele oskara. Od 1976. godine svečanost prenosi Abc tv mreža koja je imala ugovor do 2014. godine. Oskar se danas dodeljuje za 24 razne kategorije. Svake godine početkom godine u Los Anđelesu se dodeljuju nagrade za zasluge. Popularni oskar izaziva jasne asocijacije na glamur, slavu i novac kod mnogih ljudi širom sveta i to ne samo među poklonicima sveta filma, iako je visok 34 cm oskar je najpoželjniji u Holivudu za kojim su svi glumci ludi i žene i muškarci.

Svečana dodela 85 2013. godine je održana 24. februara u Los Anđelesu a direktno iz bele kuće putem video poruka prva dama Sad je otvorila kovertu i proglasila film Argo Bena Afleka za najbolji film godine. Britanska pevačica Adel je nastupila na ceremoniji i otpevala nagrađenu numeru Skajfal iz istog filma.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Story, 23.Feb.2019, 15:30

Glamurozno donatorsko veče: Biljana Obradović u Holivudu u zagrljaju SLAVNOG GLUMCA (foto)

Glamurozno donatorsko veče: Biljana Obradović u Holivudu u zagrljaju SLAVNOG GLUMCA (foto)

U Holivudu je održano glamurozno donatorsko veče povodom predstojeće 91. dodele Oskara koja će se održati u nedelju u Los Anđelesu, a Biljana Obradović se družila sa svetskim zvezdama. Naime, u Los Anđelesu okupio se sam krem Holivuda, a događaj...

Detaljnije >>


Izvor: Luftika.rs, 23.Feb.2019, 12:58

Bio je jedan od najvećih srpskih pesnika, a u 27. godini pronađen je obešen na periferiji Zagreba

Branko Miljković je bio jedan od najpoznatijih srpskih pesnika druge polovine 20. veka, a njegov život, ali i smrt i danas su tema mnogobrojnih rasprava. Rodio se u Nišu, a prve pesme je počeo da mu objavljuje Oskar Davičo 1955. godine tokom Brankovih studija filozofije u Beogradu. Već sledeće godine objavio je svoju prvu zbirku pesama “Uzalud je budim” koja je postigla ogroman uspeh i otvorila mu svet književnosti i slave. Iako jako mlad, Branko Miljković se ubrzo našao u samom vrhu...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 23.Feb.2019, 11:33

Pusti Oskara, daj svetleću četku za WC! (VIDEO)

Pusti Oskara, daj svetleću četku za WC! (VIDEO)

Pored zlatne statuete, dobijaju i četku za WC šolju koja svetli u mraku, i u obliku je nasmešenog "govanceta".. Nominovani za Oskara 2019. u nedelju će na svečanoj ceremoniji dobiti pakete s poklonima, među kojima se nalaze bešumna pumpica za dojenje, poklon putovanja, veštačke trepavice i svetleća četka za WC šolju! Glumci, glumice, reditelji i ostali članovi holivudskog visokog društva dobiće poklone ukupne vrednosti od 100.000 dolara.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Feb.2019, 11:11

TO JE ČITAVA ARMIJA: Oni odlučuju ko će u nedelju dobiti Oskara

TO JE ČITAVA ARMIJA: Oni odlučuju ko će u nedelju dobiti Oskara

Prilično dobar uzorak.. Ove godine su za Oskare, nagrade američke Akademije filmskih umetnosti i nauke čija je svečana 91. dodela u nedelju uveče u Los Anđelesu, glasala 7.902 predstavnika filmske industrije. Svi glasači za Oskara su članovi Akademije čije je sedište u Los Anđelesu. Glasači moraju da budu "ostvareni" stručnjaci u kinematografiji i predstavnici su 17 oblasti filmske industrije. To su glumci, reditelji, producenti, scenaristi, kostimografija...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 23.Feb.2019, 10:27

Oni odlučuju ko će u nedelju dobiti Oskara

Oni odlučuju ko će u nedelju dobiti Oskara

Ove godine su za Oskare, nagrade američke Akademije filmskih umetnosti i nauke čija je svečana 91. dodela u nedelju uveče u Los Andjelesu, glasala 7.902 predstavnika filmske industrije.. Svi glasači za Oskara su članovi Akademije čije je sedište u Los Anđelesu. Glasači moraju da budu "ostvareni" stručnjaci u kinematografiji i predstavnici su 17 oblasti filmske industrije. To su glumci, reditelji, producenti, scenaristi, kostimografija i razni tehničari. Članovi...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Feb.2019, 08:51

NAŠA VODITELJKA U HOLIVUDU Za ovaj spektakl bila je potrebna SPECIJALNA POZIVNICA, a ona je završila u zagrljaju SLAVNOG GLUMCA

U Holivudu je održano glamurozno donatorsko veče povodom predstojeće 91. dodele Oskara koja će se održati u nedelju u Los Anđelesu, a Biljana Obradović se družila sa svetskim zvezdama.

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 23.Feb.2019, 01:12

POČEO 47. FEST: Ovacije za Milenu Dravić i Makavejeva; "Beogradski pobednik" uručen Aniti Mančić

POČEO 47. FEST:  Ovacije za Milenu Dravić i Makavejeva; Beogradski pobednik uručen Aniti Mančić

Prepuno gledalište ovacijama odalo počast Mileni Dravić i Dušanu Makavejevu. U Makovo ime, posthumna nagrada „Beogradski pobednik“ uručena Aniti Mančić. Fest proglasio otvorenim argentinski glumac Ćino Darin GLAVNIM favoritom za ovogodišnji Oskar i venecijanskim pobednikom, filmom "Miljenica" Jorgosa Lantimosa, pred prepunom dvoranom Sava centra u petak uveče je svečano započeo 47. Međunarodni filmski festival (Fest). Ceremonija otvaranja započela je obraćanjem...

Detaljnije >>