Dodela Oskara 2013
Dodela Oskara 2013

Oskar je naziv za Akademijinu nagradu Akademi Avard, godišnju filmsku nagradu koju dodeljuje američka akademija filmskih umetnosti i nauka.

Nagradu akademije za zasluge dodeljuje akademija filmskih umetnosti, profesionalna, neprofitna, počasna organizacija posvećena razvoju filmske umetnosti i nauke, osnovana u Kaliforniji 11. maja 1927. godine. 2003. godine akademija je imala 5 816 članova među kojima su glumci, sa 1 311 članova, činili ubedljivo najveći glasački blok.

Članstvo u akademiji se stiče tako što ime potencijalnog novog člana podnosi na razmatranje neko ko je još uvek član sastava. Ukoliko se predlog usvoji kandidatu se upućuje poziv za pridruživanje. Akademija ne objavljuje imena svojih članova, ali u poslednje vreme se otkrivaju imena onih koji su pozvani da joj se pridruže. Ako je neka osoba nominovana za više od jedne kategorije u toku jedne godine, ona sama odlučuje kojoj će se grani akademije pridružiti ukoliko prihvati članstvo.

Članovi različitih grana akademije nominuju kandidate za Oskara iz svojih oblasti dok svi članovi mogu nominovati kandidate za kategoriju najboljeg filma. Pobednici se određuju u drugom krugu glasanja u kome je svim članovima dozvoljeno da glasaju u svim kategorijama. Prema pravilima kandidovani film imao je veliku premijeru u toku kalendarske godine i dužina trajanja mora biti do 40 minuta. Umetnički direktor Metro G Majer Kedrik Gibons jedan od prvih članova akademije, zaslužan je za izgled oskara. Gibonsov nacrt u glini je modelovao Džordž Stenli, današnji oskar se razlikuje u manjim crtama. Oskar je visok 34 cm i težak 3.85 kg a predstavlja viteza koji stoji na rolni filma držeći krstaški mač.

Pet malih linija na rolni filma simbolizuju pet prvobitnih grana akademije: glumce, scenariste, reditelje, producente, i tehničare. Do 1949. godine statuete su nosile serijske brojeve. Od te godine, svaka statueta nosi svoj serijski broj, prvih 15 statueta podeljenih na prvim svečanostima dodele su bile od pozlaćene bronze, ali je ubrzo dodata 24karatna pozlata.

U znak podrške ratnim naporima Sad za vreme drugog svetskog rata, oskari su se pravili od gipsa, i po završetku rata su zamenjeni pozlaćenim. U pojedinim svečanostima oskar je menjao svoj izgled. Od tridesetih do pedesetih godina maloletni dobitnici su dobijali minijaturne replike statuete. Valt Dizni je nagrađen s jednim oskarom normalne veličine i sedam minijaturnih statueta za animirani film Snežana i sedam patuljaka. Prva svečanost dodele oskara je održana 1929. godine za vreme večere priređene u Holivud Ruzvelt hotelu, preko puta mesta gde se ceremonija održala. Bilo je prisutno 270 gostiju a cena karte je iznosila pet dolara. Prvi film koji je proglašen za najbolji bio je Vings u kome je glavnu ulogu igrala Klara Bov. To je jedini nemi film koji je osvojio oskara. Interesovanje za dodelu oskara je oduvek bilo veliko, ali danas je prešlo sve granice svetske. Prva svečanost je išla bez radio prenosa, sledeća jednočasovna ceremonija prenosila je radio stanica. Od tada se svaka svečanost pokriva i radio i televizijskim programom.

Prvi prenos bio je 1966. godine, a od 1971. godine Nbc je direktno prenosio svečanost dodele oskara. Od 1976. godine svečanost prenosi Abc tv mreža koja je imala ugovor do 2014. godine. Oskar se danas dodeljuje za 24 razne kategorije. Svake godine početkom godine u Los Anđelesu se dodeljuju nagrade za zasluge. Popularni oskar izaziva jasne asocijacije na glamur, slavu i novac kod mnogih ljudi širom sveta i to ne samo među poklonicima sveta filma, iako je visok 34 cm oskar je najpoželjniji u Holivudu za kojim su svi glumci ludi i žene i muškarci.

Svečana dodela 85 2013. godine je održana 24. februara u Los Anđelesu a direktno iz bele kuće putem video poruka prva dama Sad je otvorila kovertu i proglasila film Argo Bena Afleka za najbolji film godine. Britanska pevačica Adel je nastupila na ceremoniji i otpevala nagrađenu numeru Skajfal iz istog filma.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Rijaliti serija The Family Stallone, predstavlja jednu od najpoznatijih porodica Holivuda, prikazivaće se ekskluzivno na SkyShowtime platformi od 2. oktobra

Rijaliti serija The Family Stallone, predstavlja jednu od najpoznatijih porodica Holivuda, prikazivaće se ekskluzivno na SkyShowtime platformi od 2. oktobra

Prve dve, od ukupno osam epizoda biće dostupne za strimovanje ekskluzivno na SkyShowtime platformi od 2. oktobra, a sve druge epizode biće dostupne svakog ponedeljka. Nova dokumentarna serija The Family Stallone, predstavlja Silvestera „Slaj” Stalonea, nominovanog za Oskara®, njegovu ženu Dženifer Flavin Stalone i njihove ćerke Sofiju, Sistin i Skarlet. Nakon što je igrao neke od najlegendarnijih likova u istoriji kinematografije, Silvester Stalone, triput nominovan za...

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 21.Sep.2023, 12:18

Detaljnije >>

Rijaliti serija The Family Stallone na SkyShowtime platformi od 2. oktobra

Ova nova dokumentarna serija prati Silvestera Stalonea, nominovanog za Oskara, njegovu ženu Dženifer Flavin Stalone i njihove ćerke Sofiju, Sistin i Skarlet Prve dve, od ukupno osam epizoda biće dostupne za strimovanje ekskluzivno na SkyShowtime platformi od...

Izvor: Domino Magazin, 21.Sep.2023

Detaljnije >>

MEKLAREN NE MENJA VOZAČA: Pjastri potpisao novi ugovor

MEKLAREN NE MENJA VOZAČA: Pjastri potpisao novi ugovor

Nova saradnja će trajati do 2026.. Australijski vozač Formule 1 Oskar Pjastri produžio je ugovor sa Meklarenom do kraja 2026. godine, objavila je britanska ekipa. Početkom 2023. godine Pjastri je debitovao za ekipu iz Vokinga kao redovni član Formule 1. Pjastri zauzima 11. mesto u šampionatu sa 42 boda, dok je Meklaren na petom mestu tabele konstruktora sa 139 bodova.  - Oduševljen sam što nastavljam saradnju sa Meklarenom. Želim da se borim za najviši plasman...

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Sep.2023, 18:48

Detaljnije >>

Lili Gledston mogla bi da uđe u istoriju Oskara

Glumica Lili Gledston mogla bi da uđe u istoriju Oskara ukoliko uspe kampanja da bude nominovana za glavnu žensku ulogu u filmu Ubistva pod cvetnim mesecom.

Izvor: Danas, 20.Sep.2023

Detaljnije >>

Oskar Pjastri produžio ugovor sa Meklarenom

Pjastri je trenutno na 11. mestu u šampionatu najbržeg karavana na svetu sa 42 boda, a kada je reč o šampionatu konstruktora, Meklaren je petoplasirani sa 139 bodova Australijski vozač Formule 1, Oskar Pjastri produžio je ugovor...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 20.Sep.2023

Detaljnije >>

Oskar Pjastri potpisao novi ugovor sa Meklarenom

Australijski vozač Formule 1 Oskar Pjastri produžio je ugovor sa Meklarenom do kraja 2026. godine, objavila je...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2023

Detaljnije >>

Pjastri ostaje u Meklarenu

Pjastri ostaje u Meklarenu

Vozač Meklarena Oskar Pjastri produžio je ugovor i u toj ekipi Formule 1 ostaće najmanje do kraja 2026. godine.

Izvor: B92, 20.Sep.2023

Detaljnije >>