Dodela Oskara 2013
Dodela Oskara 2013

Oskar je naziv za Akademijinu nagradu Akademi Avard, godišnju filmsku nagradu koju dodeljuje američka akademija filmskih umetnosti i nauka.

Nagradu akademije za zasluge dodeljuje akademija filmskih umetnosti, profesionalna, neprofitna, počasna organizacija posvećena razvoju filmske umetnosti i nauke, osnovana u Kaliforniji 11. maja 1927. godine. 2003. godine akademija je imala 5 816 članova među kojima su glumci, sa 1 311 članova, činili ubedljivo najveći glasački blok.

Članstvo u akademiji se stiče tako što ime potencijalnog novog člana podnosi na razmatranje neko ko je još uvek član sastava. Ukoliko se predlog usvoji kandidatu se upućuje poziv za pridruživanje. Akademija ne objavljuje imena svojih članova, ali u poslednje vreme se otkrivaju imena onih koji su pozvani da joj se pridruže. Ako je neka osoba nominovana za više od jedne kategorije u toku jedne godine, ona sama odlučuje kojoj će se grani akademije pridružiti ukoliko prihvati članstvo.

Članovi različitih grana akademije nominuju kandidate za Oskara iz svojih oblasti dok svi članovi mogu nominovati kandidate za kategoriju najboljeg filma. Pobednici se određuju u drugom krugu glasanja u kome je svim članovima dozvoljeno da glasaju u svim kategorijama. Prema pravilima kandidovani film imao je veliku premijeru u toku kalendarske godine i dužina trajanja mora biti do 40 minuta. Umetnički direktor Metro G Majer Kedrik Gibons jedan od prvih članova akademije, zaslužan je za izgled oskara. Gibonsov nacrt u glini je modelovao Džordž Stenli, današnji oskar se razlikuje u manjim crtama. Oskar je visok 34 cm i težak 3.85 kg a predstavlja viteza koji stoji na rolni filma držeći krstaški mač.

Pet malih linija na rolni filma simbolizuju pet prvobitnih grana akademije: glumce, scenariste, reditelje, producente, i tehničare. Do 1949. godine statuete su nosile serijske brojeve. Od te godine, svaka statueta nosi svoj serijski broj, prvih 15 statueta podeljenih na prvim svečanostima dodele su bile od pozlaćene bronze, ali je ubrzo dodata 24karatna pozlata.

U znak podrške ratnim naporima Sad za vreme drugog svetskog rata, oskari su se pravili od gipsa, i po završetku rata su zamenjeni pozlaćenim. U pojedinim svečanostima oskar je menjao svoj izgled. Od tridesetih do pedesetih godina maloletni dobitnici su dobijali minijaturne replike statuete. Valt Dizni je nagrađen s jednim oskarom normalne veličine i sedam minijaturnih statueta za animirani film Snežana i sedam patuljaka. Prva svečanost dodele oskara je održana 1929. godine za vreme večere priređene u Holivud Ruzvelt hotelu, preko puta mesta gde se ceremonija održala. Bilo je prisutno 270 gostiju a cena karte je iznosila pet dolara. Prvi film koji je proglašen za najbolji bio je Vings u kome je glavnu ulogu igrala Klara Bov. To je jedini nemi film koji je osvojio oskara. Interesovanje za dodelu oskara je oduvek bilo veliko, ali danas je prešlo sve granice svetske. Prva svečanost je išla bez radio prenosa, sledeća jednočasovna ceremonija prenosila je radio stanica. Od tada se svaka svečanost pokriva i radio i televizijskim programom.

Prvi prenos bio je 1966. godine, a od 1971. godine Nbc je direktno prenosio svečanost dodele oskara. Od 1976. godine svečanost prenosi Abc tv mreža koja je imala ugovor do 2014. godine. Oskar se danas dodeljuje za 24 razne kategorije. Svake godine početkom godine u Los Anđelesu se dodeljuju nagrade za zasluge. Popularni oskar izaziva jasne asocijacije na glamur, slavu i novac kod mnogih ljudi širom sveta i to ne samo među poklonicima sveta filma, iako je visok 34 cm oskar je najpoželjniji u Holivudu za kojim su svi glumci ludi i žene i muškarci.

Svečana dodela 85 2013. godine je održana 24. februara u Los Anđelesu a direktno iz bele kuće putem video poruka prva dama Sad je otvorila kovertu i proglasila film Argo Bena Afleka za najbolji film godine. Britanska pevačica Adel je nastupila na ceremoniji i otpevala nagrađenu numeru Skajfal iz istog filma.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Domino Magazin, 18.Jul.2018, 08:03

Keira Knightley u filmu Colette

Osvaja Oskara? The post Keira Knightley u filmu Colette appeared first on Domino magazin.

Detaljnije >>


Izvor: Vesti-online.com, 16.Jul.2018, 08:11

Veliki O prodaje prsten NBA šampiona iz 1971. za 20.000 dolara

Veliki O prodaje prsten NBA šampiona iz 1971. za 20.000 dolara

Proslavljeni američki košarkaš Oskar Robertson (79), olimpijski šampion iz Rima 1960, staviće na aukciju 17. avgusta i druga svoja znamenja.. Robertson je odlučio da proda 51 stvar iz lične kolekcije. Među njima su i 11 od 12 prstena učesnika "Meča svih zvezda NBA" (1961-1972), prsten člana košarkaške Kuće slave u Springfildu, u koju je primljen 1980, dresovi iz igračkih dana u Sinsinati Rojalsima (1960-1970) i Milvoki Baksima (1970-1974) i diploma za olimpijskog...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 14.Jul.2018, 18:53

Glumica Hale Beri pala u KOMU, pa joj otkrili da ima NEIZLEČIVU BOLEST (VIDEO)

Čuvena američka glumica i dobitnica prestižne nagrade Oskar važi za jednu od najlepših žena sveta, a o njenom raskošnom načinu života dugo se priča u javnosti. Hale Beri se bila susrela sa velikim...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 13.Jul.2018, 19:42

PREVARA ZA OSKARA Niko ne zna ko je, kažu da je inteligentna, a predstavljajući se kao KRUPNA ZVERKA počistila je POLA HOLIVUDA

Ovakva prevara može izaći samo iz Holivuda. Naime, razotkrivena je bizarna međunarodna šema u kojoj je veoma talentovana prevaratkinja glumila neke od glavnih direktorki filmske industrije i izvlačila ljudima novac. Više od godinu dana lukavi lopov...

Detaljnije >>

Izvor: Domino Magazin, 11.Jul.2018, 08:04

Supruga Romana Polanskog bojkotuje Oskara

Odbila da postane članica Akademije filmskih umetnosti i nauka The post Supruga Romana Polanskog bojkotuje Oskara appeared first on Domino magazin.

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 09.Jul.2018, 23:53

Glavu gore Muslera: Fantastičan doček za urugvajske reprezentativce (VIDEO)

Mogao je Urugvaj možda i više od tog četvrtfinala Mundijala, mogao je da se Edinson Kavani nije povredio. Možda. Ali i to je pitanje. Međutim, više je nego jasno da su izabranici...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 09.Jul.2018

Senje, supruga Polanskog, odbila poziv američke filmske akademije

Senje, supruga Polanskog, odbila poziv američke filmske akademije

Francuska glumica Emanuel Senje (Emmanuelle Seigner) odbila je u oštrom otvorenom pismu poziv američke Akademije za filmsku umetnost i nauku da joj se pridruži i izrazila podršku svom suprugu Romanu Polanskom izbačenom iz te institucije.Senje je u pismu objavljenom u francuskom listu Žurnal di Dimanš, nazvala poziv američke akademije "nepodnošjivom hipokrizijom". Polanski je izbačen iz ove organizacije koja dodeljuje prestižnog Oskara u maju istovremeno kad i glumac Bil Kozbi, zbog kršenja...

Detaljnije >>