Dodela Oskara 2013
Dodela Oskara 2013

Oskar je naziv za Akademijinu nagradu Akademi Avard, godišnju filmsku nagradu koju dodeljuje američka akademija filmskih umetnosti i nauka.

Nagradu akademije za zasluge dodeljuje akademija filmskih umetnosti, profesionalna, neprofitna, počasna organizacija posvećena razvoju filmske umetnosti i nauke, osnovana u Kaliforniji 11. maja 1927. godine. 2003. godine akademija je imala 5 816 članova među kojima su glumci, sa 1 311 članova, činili ubedljivo najveći glasački blok.

Članstvo u akademiji se stiče tako što ime potencijalnog novog člana podnosi na razmatranje neko ko je još uvek član sastava. Ukoliko se predlog usvoji kandidatu se upućuje poziv za pridruživanje. Akademija ne objavljuje imena svojih članova, ali u poslednje vreme se otkrivaju imena onih koji su pozvani da joj se pridruže. Ako je neka osoba nominovana za više od jedne kategorije u toku jedne godine, ona sama odlučuje kojoj će se grani akademije pridružiti ukoliko prihvati članstvo.

Članovi različitih grana akademije nominuju kandidate za Oskara iz svojih oblasti dok svi članovi mogu nominovati kandidate za kategoriju najboljeg filma. Pobednici se određuju u drugom krugu glasanja u kome je svim članovima dozvoljeno da glasaju u svim kategorijama. Prema pravilima kandidovani film imao je veliku premijeru u toku kalendarske godine i dužina trajanja mora biti do 40 minuta. Umetnički direktor Metro G Majer Kedrik Gibons jedan od prvih članova akademije, zaslužan je za izgled oskara. Gibonsov nacrt u glini je modelovao Džordž Stenli, današnji oskar se razlikuje u manjim crtama. Oskar je visok 34 cm i težak 3.85 kg a predstavlja viteza koji stoji na rolni filma držeći krstaški mač.

Pet malih linija na rolni filma simbolizuju pet prvobitnih grana akademije: glumce, scenariste, reditelje, producente, i tehničare. Do 1949. godine statuete su nosile serijske brojeve. Od te godine, svaka statueta nosi svoj serijski broj, prvih 15 statueta podeljenih na prvim svečanostima dodele su bile od pozlaćene bronze, ali je ubrzo dodata 24karatna pozlata.

U znak podrške ratnim naporima Sad za vreme drugog svetskog rata, oskari su se pravili od gipsa, i po završetku rata su zamenjeni pozlaćenim. U pojedinim svečanostima oskar je menjao svoj izgled. Od tridesetih do pedesetih godina maloletni dobitnici su dobijali minijaturne replike statuete. Valt Dizni je nagrađen s jednim oskarom normalne veličine i sedam minijaturnih statueta za animirani film Snežana i sedam patuljaka. Prva svečanost dodele oskara je održana 1929. godine za vreme večere priređene u Holivud Ruzvelt hotelu, preko puta mesta gde se ceremonija održala. Bilo je prisutno 270 gostiju a cena karte je iznosila pet dolara. Prvi film koji je proglašen za najbolji bio je Vings u kome je glavnu ulogu igrala Klara Bov. To je jedini nemi film koji je osvojio oskara. Interesovanje za dodelu oskara je oduvek bilo veliko, ali danas je prešlo sve granice svetske. Prva svečanost je išla bez radio prenosa, sledeća jednočasovna ceremonija prenosila je radio stanica. Od tada se svaka svečanost pokriva i radio i televizijskim programom.

Prvi prenos bio je 1966. godine, a od 1971. godine Nbc je direktno prenosio svečanost dodele oskara. Od 1976. godine svečanost prenosi Abc tv mreža koja je imala ugovor do 2014. godine. Oskar se danas dodeljuje za 24 razne kategorije. Svake godine početkom godine u Los Anđelesu se dodeljuju nagrade za zasluge. Popularni oskar izaziva jasne asocijacije na glamur, slavu i novac kod mnogih ljudi širom sveta i to ne samo među poklonicima sveta filma, iako je visok 34 cm oskar je najpoželjniji u Holivudu za kojim su svi glumci ludi i žene i muškarci.

Svečana dodela 85 2013. godine je održana 24. februara u Los Anđelesu a direktno iz bele kuće putem video poruka prva dama Sad je otvorila kovertu i proglasila film Argo Bena Afleka za najbolji film godine. Britanska pevačica Adel je nastupila na ceremoniji i otpevala nagrađenu numeru Skajfal iz istog filma.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 19.Sep.2017, 15:01

Anđelina Džoli opet u trci za Oskara: Kambodža odabrala svog kandidata

Anđelina Džoli opet u trci za Oskara: Kambodža odabrala svog kandidata

Kambodža je odabrala svog kandidata za sledećeg Oskara za strani film – biće to film Anđeline Džoli “First They Killed My Father”.. Komitet Kambodže doneo je odluku u ponedeljak, proglasivši delo Anđeline Džoli “katarzičnim” i pohvalivši ga zbog toga što je probudio uspomene koje je “često najbolje zaboraviti”. Džoli je režirala i adaptirala memoare Lung Ung o njenom detinjstvu tokom krvave vladavine Crvenih Kmera....

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 15.Sep.2017, 15:27

Kevin Spejsi će vas šokirati

Gari Oldman bolje da se pripazi. Taman kad je izgledalo da će glumac, za ulogu Vinstona Čerčila, poneti titulu najbolje Oskara vredne transformacije godine, Kevin Spejsi je rešio da mu pomrsi konce.. U prvom trejler za film "All the Money in the World" (Sav novac na svetu) Ridlija Skota, Spejsi je šokantno neprepoznatljiv kao industrijalac Džej Pol Geti (1892-1976), tada najbogatiji čovek u istoriji. Drugi igrani film Ridlja Skota ove godine, nakon razočaravajućeg...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 14.Sep.2017, 09:59

Crna Gora ove godine bez kandidata za Oskara

Crna Gora ove godine bez kandidata za Oskara

Na javnom pozivu Ministarstva kulture i Filmskog centra Crne Gore za izbor nacionalnog kandidata za 90. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke u kategoriji Najbolji strani film nije bilo prijavljenih filmova, kazali su iz Ministarstva kulture.. Kako prenose "Vijesti", javni poziv je bio otvoren 22 dana, odnosno u periodu od 21. avgusta do 11. septembra,...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 12.Sep.2017, 19:03

Prava prolećna kolekcija (FOTO)

Prava prolećna kolekcija (FOTO)

Šestog dana Nedelje mode u Njujorku, mladi dizajneri koji rade za brend "Oskar de la Renta" prikazali su kolekciju za sledeće proleće.. Foto: AP Photo/Kathy Willens. Reč je o pravoj prolećnoj kolekciji, svetlih, veselih tonova i ležernih modela. S obzirom na to da je reč o luksuznom brendu, ova nešto ležernija kolekcija...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 11.Sep.2017, 16:38

Rejf Fajns dobio državljanstvo Srbije

Rejf Fajns dobio državljanstvo Srbije

Britanski glumac i reditelj Rejf Fajns dobio je državljanstvo Srbije Rejf Fajns dobio državljanstvo SrbijeBritanski glumac i reditelj Rejf Fajns dobio je državljanstvo Srbije.Rešenje o prijemu u državljanstvo, koje je objavljeno u najnovijem broju Službenog glasnika potpisala je premijerka Ana Brnabić. PROČITAJTE JOŠ: Dačić uručio Albanki srpsko državljanstvoRejf Fajns je rođen 22.decembra 1962. godine u Ipsviču, gradu pokrajine Sufolk u Engleskoj. Fajns je dva...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 11.Sep.2017

Ljubav je bila Ljubišin život

Ljubav je bila Ljubišin život

Odlazak velikana koji je srpski i jugoslovenski film učinio značajnijim. “Za mene sve počinje iz porodice, iz vaspitanja” “LjUBAV je najvažniji preduslov svakoj sreći, i jedna od najsnažnijih ljudskih emocija. Sećam se prvih stihova koji su me poneli na studijama, a napisani su još pre dve i više hiljada godina. Pesnik Salinas je pevao: “Ljudska česmo lepa, izvore zadovoljstva dražeg od sviju, okrugla vodo, ženo naga, zar ću jednoga dana prestati da te gledam...”!..

Detaljnije >>

Izvor: Piplmetar.rs, 09.Sep.2017, 10:20

MAJKA JE ZAGOVALA DRUGU, ON JE HTEO SAMO NJU Kako su se upoznali Ljubiša i Mirjana Samardžić

MAJKA JE ZAGOVALA DRUGU, ON JE HTEO SAMO NJU Kako su se upoznali Ljubiša i Mirjana Samardžić

Sinoć 8. sepmtebra 2017. godine umro je naš voljeni Ljubiša Samardžić u 81. godini. Tu vest smo primili sa šokom, jer sam privatno i emotivno bila vezana za čoveka koji je mnogo učinio rečima za mene. Nekad kada sam bila mala i kada mi je podrška bila potrebna. Ali ne o tome ovoga puta. UMRO LJUBIŠA SAMARDŽIĆ U 81. GODINI Ovo je njegov zadnji intervju Njegov brak sa Mirom važio je za izuzetno skladan i pun poštovanja odnos. Pre nego što je pristala da se zabavlja sa njim, Ljubiša...

Detaljnije >>