Ivana Žigon
Ivana Žigon

Filmska diva Ivana Žigon

Ivana Žigon rođena je 02. februara 1968. godine u Beogradu. Kćerka je reditelja i glumca Steve Žigona kao i majke glumice Jelene Jovanović Žigon, dolazi iz umetničke porodice. Završila je fakultet dramskih umetnosti i srednju muzičku školu.
Ostvarila je poznate uloge u filmovima, serijama, i dramskim komadima, višestruko nagrađivana kao glumica godine radom u pozorištu. Od uloga u filmovima pojavljivala se u filmu Poslednji krug u Monci, Hajde da se volimo, seriji Oriđinali kao Ruška gde je ostala zapažena fascinantnom glumom. Dok su njena najznačajnija ostvarenja i uloge odigrane u pozorištima širom zemlje i sveta.

Nagrade za doprinos kulturi i pozorištu:

Kosovka devojka u scenskom spektaklu Kosovski Boj, u režiji Petra Zeca 1989. godine.
Marija u Bogojavljenskoj noći Šekspira, u režiji Jagoša Markovića 1993. godine.
Koštana Bore Stankovića u režiji Branislava Mićunovića u Nišu, 1995. godine.
Uloga Dezdemone Otelo na Novosadskom festivalu u režiji Steve Žigona, kao i Nastasja Filipovna Idiot Dostojevskog u narodnom pozorištu Beograda 1996. godine.
2000. godine je briljirala ulogom kao Nina Zarečna u Galebu Čehova, a 2003. godine ulogom Lepe Helene u Faustu Getea.
Dobitnica je nagrade Ćuran u Jagodini na festivalu komedije, kao i velika nagrada za Koštanu na festivalu Joakim Vujić.
Međunarodna nagrada Ivani je pripala 2003. godine u Moskvi. Zlatni Vitez za najbolju žensku ulogu Gospođicu Juliju.

Prvakinja je drame narodnog pozorišta, predsednik Srpsko Ruskog Prijateljstva, i umetnički rukovodilac pevačkog ansambla Kosovski Božuri od 2005. godine.
Gde je sa decom sa Kosova i Metohije održala preko sto koncerata u svetu. Predvodila je mnogo uspešnih humanih i kulturnih akcija, gde je nagrađena ordenom za veru i vernost Andrej Prvozvani, i nagradu specijalnu Večernjih Novosti za humani doprinos i pomoć ugroženoj deci na Kosovu i Metohiji.
Bavi se režijom, radovima, pisanjem, njeni najpoznatiji intervjui urađeni su Poslednji Evropljanin Nikita Mihalkov, i intervju sa Beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.
Tečno govori ruski, spanski, francuski, i engleski.
Majka je sina Steve, koji je dobio ime po svom dedi slavnom domaćem glumcu Stevanu Žigonu.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2021, 21:46

Ivana Žigon poslala moćnu poruku povodom Dana pobede: "Alchajmer je opasniji od korone"

Ivana Žigon poslala moćnu poruku povodom Dana pobede: Alchajmer je opasniji od korone

Glumica se oglasila povodom velikog praznika! Veliku ulogu u proslavljanju Velike pobede nad fašizmom 9. maja u našoj zemlji ima i naša umetnica Ivana Žigon. Kao predsednik društva Srpsko rusko beloruskog prijateljstva, ali kako sama ističe, pre svega kao umetnik, izborila se da se Dan pobede bude svečano proslavljen posle dugog perioda zaborava jos 2013. godine u Sava centru pred prepunom salom. U intervjuu sa Marinom Rajevic "Dok anđeli spavaju", Ivana ističe...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2021, 12:10

Govor Ivane Žigon posvećen omladini na Beloruskom saboru u Minsku (VIDEO) 

Govor Ivane Žigon posvećen omladini na Beloruskom saboru u Minsku (VIDEO) 

Obraćanje izazvalo veoma emotivne reakcije među delegatima. "Svebeloruski sabor", koji je održan u Minsku u Belorusiji 11. i 12. februara, okupio vise od 4.000 delegata iz svih regiona Belorusije. Na ovom velikom i značajnom forumu narod Belorusije preko svojih delegata odlučivali su se za pravac daljeg razvoja Belorusije u sledećih pet godina. U forumu je učestvovao uvodnim i završnim govorom predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko. Na Saboru su učestvovali...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2021, 15:02

PROBUDILA NAJDUBLJE EMOCIJE: Ivana Žigon poklonila publici ekskluzivne snimke sa njenih putovanja (VIDEO)

PROBUDILA NAJDUBLJE EMOCIJE: Ivana Žigon poklonila publici ekskluzivne snimke sa njenih putovanja (VIDEO)

Davno nijedna emisija nije pridobila toliko lepih i nežnih komentara! Poznata glumica Ivana Žigon, objavila je CD "Uspavanke svih jezika i boja", sa 17 uspavanki odabranih iz celog sveta. Tim povodom, Marina Rajević ugostila je glumicu u emisiji "Dok anđeli spavaju", koja je izazvala veliki broj lepih i toplih komentara. Ivana je svojim rečima utvrdila da su nežnost i ljubav nepobedive sile, a Marina Rajević zapitala je da li su deca anđeli i da li spavaju ili...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 16.Jan.2021, 15:17

"Misle da sam srednjovekovna pojava, smeta im što sam uvek van vinkla" Ivana Žigon iskreno o SMRTI BLISKE OSOBE, karijeri i ljudima: "Sve su više lažniji, od sintetike"

Glumica, prvakinja drame Narodnog pozorišta i rukovodilac “Kosovskih božura” otkriva da je nikada nije...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jan.2021, 20:05

"USPAVANKE SVIH JEZIKA I BOJA" u izvedbi Ivane Žigon kao molitve za miran san najnevinijeg bića

USPAVANKE SVIH JEZIKA I BOJA u izvedbi Ivane Žigon kao molitve za miran san najnevinijeg bića

Uspavanka je najčistija molitva koju peva majka svom detetu za miran san.. Ivana Žigon otpevala je 17 uspavanki na audio disku, odabranih iz čitavog sveta. Svaka od uspavanki otpevana je uz pratnju harfe u izvedbi Ivane Pavlović, a Ivana Žigon ih peva ne samo na srpskom jeziku, već jednu strofu u svakoj uspavanki posvećuje jeziku odakle je potekla. Ivana je na neki način želela da svakom mališanu kroz jezik harmonije i pesme podari kao na dlanu čitav...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 12.Dec.2020, 17:17

"Tražio je od mene da bude malo patetike i ja sam poneo OVAJ PASULJ": Kolega Tihomira Arsića emotivnim govorom rasplakao sve, a pasulj ima posebno značenje

Pored glumice Ivane Žigon i upravnice Narodnog pozorišta Ivane Vujić, na sahrani slavnog glumca Tihomira Arsića govor je održao i njegov kolega Ivan Isailović.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 12.Dec.2020

"Pozvao te je onaj najveći reditelj, kome još nijedan glumac NIJE MOGAO DA ODBIJE ULOGU": Dug aplauz nakon govora Ivane Žigon na sahrani Tihomira Arsića (VIDEO)

Glumac Tihomir Arsić sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Govor na...

Detaljnije >>