Ivana Žigon
Ivana Žigon

Filmska diva Ivana Žigon

Ivana Žigon rođena je 02. februara 1968. godine u Beogradu. Kćerka je reditelja i glumca Steve Žigona kao i majke glumice Jelene Jovanović Žigon, dolazi iz umetničke porodice. Završila je fakultet dramskih umetnosti i srednju muzičku školu.
Ostvarila je poznate uloge u filmovima, serijama, i dramskim komadima, višestruko nagrađivana kao glumica godine radom u pozorištu. Od uloga u filmovima pojavljivala se u filmu Poslednji krug u Monci, Hajde da se volimo, seriji Oriđinali kao Ruška gde je ostala zapažena fascinantnom glumom. Dok su njena najznačajnija ostvarenja i uloge odigrane u pozorištima širom zemlje i sveta.

Nagrade za doprinos kulturi i pozorištu:

Kosovka devojka u scenskom spektaklu Kosovski Boj, u režiji Petra Zeca 1989. godine.
Marija u Bogojavljenskoj noći Šekspira, u režiji Jagoša Markovića 1993. godine.
Koštana Bore Stankovića u režiji Branislava Mićunovića u Nišu, 1995. godine.
Uloga Dezdemone Otelo na Novosadskom festivalu u režiji Steve Žigona, kao i Nastasja Filipovna Idiot Dostojevskog u narodnom pozorištu Beograda 1996. godine.
2000. godine je briljirala ulogom kao Nina Zarečna u Galebu Čehova, a 2003. godine ulogom Lepe Helene u Faustu Getea.
Dobitnica je nagrade Ćuran u Jagodini na festivalu komedije, kao i velika nagrada za Koštanu na festivalu Joakim Vujić.
Međunarodna nagrada Ivani je pripala 2003. godine u Moskvi. Zlatni Vitez za najbolju žensku ulogu Gospođicu Juliju.

Prvakinja je drame narodnog pozorišta, predsednik Srpsko Ruskog Prijateljstva, i umetnički rukovodilac pevačkog ansambla Kosovski Božuri od 2005. godine.
Gde je sa decom sa Kosova i Metohije održala preko sto koncerata u svetu. Predvodila je mnogo uspešnih humanih i kulturnih akcija, gde je nagrađena ordenom za veru i vernost Andrej Prvozvani, i nagradu specijalnu Večernjih Novosti za humani doprinos i pomoć ugroženoj deci na Kosovu i Metohiji.
Bavi se režijom, radovima, pisanjem, njeni najpoznatiji intervjui urađeni su Poslednji Evropljanin Nikita Mihalkov, i intervju sa Beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.
Tečno govori ruski, spanski, francuski, i engleski.
Majka je sina Steve, koji je dobio ime po svom dedi slavnom domaćem glumcu Stevanu Žigonu.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Ivana Žigon dobila SPECIJALNU NAGRADU Uručio je Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko uručio je u Minsku specijalnu nagradu Ivani Žigon za režiju.

Izvor: Blic, 11.Jan.2024, 12:51

Detaljnije >>

Lukašenko uručio specijalnu nagradu Ivani Žigon

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko uručio je u Minsku specijalnu nagradu Ivani Žigon za režiju, javila je Radio-televizija Srbije.

Izvor: Danas, 11.Jan.2024

Detaljnije >>

Jedini inostrani laureat: Predsednik Belorusije uručio specijalnu nagradu Ivani Žigon

Jedini inostrani laureat: Predsednik Belorusije uručio specijalnu nagradu Ivani Žigon

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko uručio je u Minsku specijalnu nagradu Ivani Žigon za režiju.. Nagrada je Ivani Žigon pripala za režiju predstave Idiot po romanu Dostojevskog, koja je proglašena za najbolju predstavu Belorusije u prethodne dve godine. Ivana Žigon i Teatar „Maksim Gorki“ iz Minska...

Izvor: B92, 11.Jan.2024

Detaljnije >>

"NIKO OD NJEGOVE PORODICE NIJE ZNAO DA POSTOJIM" Srpski glumac ima vanbračnog sina koji ga je upoznao sa 28 godina: "Nazvao me je pred smrt..."

Legendarni glumac Stevo Žigon preminuo je 2005. godine, a iza sebe ostavio je ćerku Ivanu, sina Nikolu i vanbračnog sina Vida.

Izvor: Blic, 11.Jan.2024

Detaljnije >>

Lukašenko uručio specijalnu nagradu Ivani Žigon - Bratstvo

Lukašenko uručio specijalnu nagradu Ivani Žigon - Bratstvo

Nagrade je uručio lično predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko u prisustvu Mitropolita Beloruskog Venijamina. Jedini inostrani laureat, dobitnik specijalne nagrade Predsednika Belorusije bila je naša Ivana Žigon. Ovu nagradu dobila je kao režiser predstave «Idiot» Dostojevskog, koja je proglašena za najbolju predstavu Belorusije u prethodne 2 godine. Ivana Žigon i Teatar «Maksim Gorki» iz Minska nagrađeni su od Predsednika Belorusije za popularizaciju slavjanske kulture. Svečanu...

Izvor: Vostok.rs, 10.Jan.2024, 15:34

Detaljnije >>

Prija Jelena važila je za najlepšu Beograđanku, osvojio je slavni glumac, voleli su se do smrti

Prija Jelena važila je za najlepšu Beograđanku, osvojio je slavni glumac, voleli su se do smrti

Legendarni glumac Stevo Žigon preminuo je na današnji dan 2005. godine, a tada je iza sebe ostavio ćerku Ivanu, sina Nikolu i vanbračnog sina Vida. Njegov život obeležile su brojne uloge, ali i ljubav koju je delio sa glumicom Ivanom Žigon koju je voleo do kraja svog života, a koja će ostati upamćena po ulozi prije Jelene u „Žikinoj dinastiji“. Kada su se prvi put sreli, on je imao 24 godine i bio je asistent, a ona 17 godina i bila je studentkinja. Stevo je godinu dana Jeleni slao...

Izvor: Luftika.rs, 28.Dec.2023, 11:12

Detaljnije >>