Ivana Žigon
Ivana Žigon

Filmska diva Ivana Žigon

Ivana Žigon rođena je 02. februara 1968. godine u Beogradu. Kćerka je reditelja i glumca Steve Žigona kao i majke glumice Jelene Jovanović Žigon, dolazi iz umetničke porodice. Završila je fakultet dramskih umetnosti i srednju muzičku školu.
Ostvarila je poznate uloge u filmovima, serijama, i dramskim komadima, višestruko nagrađivana kao glumica godine radom u pozorištu. Od uloga u filmovima pojavljivala se u filmu Poslednji krug u Monci, Hajde da se volimo, seriji Oriđinali kao Ruška gde je ostala zapažena fascinantnom glumom. Dok su njena najznačajnija ostvarenja i uloge odigrane u pozorištima širom zemlje i sveta.

Nagrade za doprinos kulturi i pozorištu:

Kosovka devojka u scenskom spektaklu Kosovski Boj, u režiji Petra Zeca 1989. godine.
Marija u Bogojavljenskoj noći Šekspira, u režiji Jagoša Markovića 1993. godine.
Koštana Bore Stankovića u režiji Branislava Mićunovića u Nišu, 1995. godine.
Uloga Dezdemone Otelo na Novosadskom festivalu u režiji Steve Žigona, kao i Nastasja Filipovna Idiot Dostojevskog u narodnom pozorištu Beograda 1996. godine.
2000. godine je briljirala ulogom kao Nina Zarečna u Galebu Čehova, a 2003. godine ulogom Lepe Helene u Faustu Getea.
Dobitnica je nagrade Ćuran u Jagodini na festivalu komedije, kao i velika nagrada za Koštanu na festivalu Joakim Vujić.
Međunarodna nagrada Ivani je pripala 2003. godine u Moskvi. Zlatni Vitez za najbolju žensku ulogu Gospođicu Juliju.

Prvakinja je drame narodnog pozorišta, predsednik Srpsko Ruskog Prijateljstva, i umetnički rukovodilac pevačkog ansambla Kosovski Božuri od 2005. godine.
Gde je sa decom sa Kosova i Metohije održala preko sto koncerata u svetu. Predvodila je mnogo uspešnih humanih i kulturnih akcija, gde je nagrađena ordenom za veru i vernost Andrej Prvozvani, i nagradu specijalnu Večernjih Novosti za humani doprinos i pomoć ugroženoj deci na Kosovu i Metohiji.
Bavi se režijom, radovima, pisanjem, njeni najpoznatiji intervjui urađeni su Poslednji Evropljanin Nikita Mihalkov, i intervju sa Beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.
Tečno govori ruski, spanski, francuski, i engleski.
Majka je sina Steve, koji je dobio ime po svom dedi slavnom domaćem glumcu Stevanu Žigonu.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Patriotski muzičko-scenski spektakl Ivane Žigon

INĐIJA – U ponedeljak, 5. juna, u Kulturnom centru održaće se muzičko-scenski spektakl srpske glumice Ivane Žigon pod nazivom „Putevima umetnosti i slobode“, posvećen Srbiji i srpskim velikanima. Program počinje...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 02.Jun.2023, 20:04

Detaljnije >>

„Putevima umetnosti i slobode – posvećeno majci Srbiji“u Inđiji

INĐIJA – Muzičko-scenski spektakl sa Ivanom Žigon,  „Putevima umetnosti i slobode – posvećeno majci Srbiji“ doržaće se 28. aprila u velikoj sali Кulturnog centra Inđija. Početak je zakazan za 16,00 časova...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 26.Apr.2023, 08:05

Detaljnije >>

Ivana Žigon otpevala pesmu kralja Nikole kao vid podrške svojoj braći u Crnoj Gori

Ivana Žigon otpevala pesmu kralja Nikole kao vid podrške svojoj braći u Crnoj Gori

Srpska Marseljeza.. Naša proslavljena glumica Ivana Žigon pre dve godine je otpevala numeru "Onamo 'namo" poznatu i kao Srpska Marseljeza, koja je inače krajem 19. i početkom 20. veka bila narodna himna Crne Gore. Ivana Žigon je, kako mnogi smatraju, odabrala idealan trenutak za ovu pesmu, budući da ju je otpevala kada se ceo svet intenzivno borio sa pandemijom korona virusa. - Rečju i pesmom smo sa vama. Pesma nema granice: Njih ne može zaraziti...

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2023, 14:08

Detaljnije >>

Lipar: Humanitarni koncert za Kosovo i Metohiju

Lipar: Humanitarni koncert za Kosovo i Metohiju

U organizaciji Fondacije Delije, u subotu, 25. marta, u Liparu, sa početkom u 18 časova, biće upriličen humanitarni koncert za Kosovo i Metohiju. Na koncertu će učestvovati Ivana Žigon i Kosovski božuri, Pavlina Radovanović, Branka...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 23.Mar.2023, 11:40

Detaljnije >>

OVE POZNATE DAME POBEDILE SU RAK Danas je Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke! Pevačica ga je operisala SA 19 GODINA, a druga je imala TRI OPERACIJE

Danas se obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Mnoge poznate ličnosti uspele su da se izleče...

Izvor: Blic, 21.Mar.2023, 00:22

Detaljnije >>

Bivši dečko Ivane Žigon bori se na Pesmi za Evroviziju da predstavlja Srbiju u Liverpulu: Da li ste ga primetili na TV-u?

Bivši dečko Ivane Žigon bori se na Pesmi za Evroviziju da predstavlja Srbiju u Liverpulu: Da li ste ga primetili na TV-u?

Bivši dečko Ivane Žigon bori se na Pesmi za Evroviziju da predstavlja Srbiju u Liverpulu

Izvor: Story, 02.Mar.2023, 12:22

Detaljnije >>