Uz posao i Kodeks ponašanja

Izvor: Politika, 01.Feb.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz posao i Kodeks ponašanja

U kragujevačkoj fabrici „Fijat automobili Srbija” juče potpisani prvi radni ugovori, budući radnici neće više moći da kasne na posao, da besposleni šetaju po fabričkom krugu i da svaki čas imaju „puš pauzu”

Kragujevac – Na nekoliko punktova u fabrici, tačno u devet sati, juče je u nekadašnjoj „Zastavi” počelo potpisivanje prvih ugovora o radu za posao u zajedničkom preduzeću države i „Fijata” – „Fijat >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << automobili Srbija” (FAS). U „prvom krugu" FAS će sklopiti oko 1.000 novih radnih ugovora sa dojučerašnjim radnicima „Zastave”, a onima koji se nisu našli na spisku, država će u ovoj godini subvencionisati plate.

Radnici koji su imali sreću da budu pozvani u novo preduzeće manje-više su zadovoljni ponuđenim, a onima koji su juče ostali izvan fabričkih kapija ostaje da čekaju neizvesni „drugi krug”. Takvih je više od 1.500. U sindikatu, međutim, poručuju da niko neće biti „ostavljen na cedilu” i podsećaju da je sa Vladom Srbije potpisan Protokol koji svim radnicima „Zastave” garantuje angažman u FAS-u ili nekom od „Fijatovih” kooperanata.

FAS-ovi radni ugovori su tipski i ne razlikuju se od onih koje su radnici sklapali sa „Zastavom” – osmočasovno radno vreme, odmor u trajanju od 20 do 30 radnih dana, bolovanje i sedmodnevno plaćeno odsustvo u slučaju porodičnih obaveza. Jedina novina je Kodeks ponašanja, koji je pročitan svim radnicima pre nego što su stavili potpis na ugovor o radu.

– Radno vreme od sedam do tri, nema kašnjenja i nema izlazaka iz fabrike pre kraja radnog vremena. Nema šetanja po fabričkom krugu za vreme rada, nema pušenja i obavezno je nošenje zaštitne opreme. Imamo dve pauze, jednu od pola sata za doručak i jednu od petnaest minuta. Nije to ništa novo, samo što ćemo sada morati svega da se pridržavamo – kaže Jasmina Marković, koja je posle 19 godina rada u „Zastavi” juče postala radnica „Fijata”.

Iako su na „neodređeno”, svi ugovori o radu sadrže klauzulu o probnom radu u trajanju od dva meseca. Radnicima je predočeno da će tek po isteku tog roka ugovori biti ozvaničeni. U slučaju da neko od primljenih ne zadovolji, moraće da se vrati u „Zastavu”, a na njegovo mesto će doći drugi.

– Što bih se plašio. Već 22 godine radim na montaži automobila, a radio sam i na sklapanju „zastave 10”. Da nisam valjao, valjda bi me „Zastavini” direktori već izbacili – veli Boban Ilić, radnik završne obrade u pogonu Karoserije.

Novim radnicima FAS-a je najavljen povratak u „Zastavu” ukoliko ne ispune očekivanja i kriterijume, kao i mogućnost da sa tog mesta konkurišu za otpremnine predviđene socijalnim programom.

– Rekli su nam da možemo da se predomislimo posle dva meseca, ali da ćemo imati isti status kao i oni koji ostanu da rade u „Fijatu”. Primaćemo državne plate, samo ne znam kolike će one biti. Biće sigurno umanjene za troškove prevoza – objašnjava Radovan Glišić, koji je posle 27 godina staža u „Zastavi” juče postao „tačkasti zavarivač” FAS-a.

Iako su mnogi očekivali da će primanja biti veća od dosadašnjih, „Fijat”, odnosno FAS, nije ponudio „deblje koverte”.

– Kao radnik Karoserije, primao sam 25.000 dinara. Rekli su mi da neću primati manje od toga, mada će se sve znati tek posle dva meseca, kada ovi ugovori, ukoliko prođemo dva meseca probe, budu ozvaničeni – kaže Vukota Belojica, radnik sa 28 godina staža u „Zastavi”.

Oni koji su ostali na „čekanju” do nekog novog poziva iz FAS-a, bili su više nego razočarani razvojem situacije.

– Položio sam test, za razliku od kolega dobro govorim engleski, zvali su me na dodatni razgovor, ali sam „izvisio”. Ne znam ni koliko dugo ću primati platu od države, ni kolika će ona biti. Niko nam ništa ne govori. Kažu da sačekamo novi model, ali, ljudi moji, to je tek 2012. Šta ću dotad da radim, od čega ću da živim? – pita se mašinski inženjer „Zastave”, koji nas je, plašeći se da mu ova izjava ne naudi, zamolio da mu ne navodimo ime.

Predsednik Samostalnog sindikata „Zastave” Zoran Mihajlović tvrdi da niko ne treba da brine, budući da će država subvencionisati plate do prijema u radnu odnos.

– Država je svima garantovala plate do prijema u FAS ili kod nekog od „Fijatovih” dobavljača. „Manjeti Mareli” je već tu i on će biti smešten u pogonima Mehaničke obrade. Plate će biti umanjene samo za troškove prevoza. Niko ko je bio radnik „Zastave", ukoliko sam ne želi da napusti fabriku, ne sme ostati bez posla, pogotovo ne oni koji su položili test i prošli lekarski pregled – poručuje Mihajlović.

Brane Kartalović



[objavljeno: 02/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.