Uvoznici: Fijat nas guši

Izvor: B92, 06.Okt.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvoznici: "Fijat" nas "guši"

Beograd -- Uvoznici automobila optužuju državu da je "Fijatu" omogućila povlašćeni položaj na tržištu Srbije.

Tržište automobila u Srbiji, van fabrike "Zastava", beleži stalni pad, istaknuto je na konferenciji "Konkurentnost tržišta automobila u Srbiji", koju je organizovao "Danas konferans centar".

Uvoznici smatraju da je razlog za to što država dve godine unazad, raznim subvencijama, podržava isključivo jednog proizvođača automobila.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />U Komisiji za zaštitu konkurencije kažu da predmetna uredba o saradnji države i "Fijata” nikada nije ni bila dostavljena Komisiji za kontrolu državne pomoći, što predstavlja kršenje Zakona.

Dok se u protekle dve godine u kragujevačkoj "Zastavi" radilo punom parom, sa druge strane oko 3.000 ljudi koji su se bavili uvozom i prodajom automobila, koji nemaju oznaku "Fijat”, ostalo je bez posla.

Predsednik Asocijacije uvoznika vozila i delova Srbije Miloš Petrović smatra da se ovo dešava jer se na tržištu ne igra fer utakmica, već se jedan proizvođač favorizuje od države.

"Ovde sada dolazimo do apsurda gde je jedino u Srbiji povoljnije kupiti novi umesto polovni automobil”, navodi Petrović.

"Kada uporedimo isti automobil, iste cene druge robne marke, drugog uvoznika, dolazimo do proste računice da je jeftinije kupiti taj subvencionisani automobil, jer dobijate 1.000 evra po sistemu staro za novo, kamate su 4,5 odsto, a ovako su oko 8,5 i 15 odsto. Prema tome kada se sve izračuna to je na 1.000 evra 3.000 evra jeftinije”, objašnjava on.

U lizing kompanijama kažu da u odnosu na prošlu godinu beleže pad od 20 odsto, a u odnosu na 2008. pad je 70 odsto.

Generalni sekretar Asocijacija lizing kompanija Srbije Petar Gavranović kaže da i dalje žive na račun stare slave.

"Trenutno većih otpuštanja nije bilo, zato što je lizing dugoročan posao gde je prosečno finansiranje pet godina, tako da lizing kompanija i dalje posluje pozitivno zahvaljujući ugovorima koji su sklapani pre krize”, navodi on.

"Kada isteknu ti ugovori i dolazi do problema novog plasmana, dolaziće do otpuštanja i neke od firmi će se i povući sa našeg tržišta”, upozorava Gavranović.

Iako su bili pozvani, predstavnici "Fijata” i Ministarstva ekonomije nisu prisustvovali konferenciji, a u Komisiji za zaštitu konkurencije navode da je ovde reč o nepoštovanju Zakona o kontroli državne pomoći, ali i da komisija ne može da reaguje.

Uredba o saradnji "Fijata” i Republike Srbije trebalo je da bude dostavljena Komisiji za kontrolu državne pomoći, kaže predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović.

"To u ovom slučaju nije učinjeno, a uredbom se favorizuje jedan proizvođač automobila u odnosu na ostale koji posluju u Srbiji i koji su prisutni na ovom tržištu. Međutim, ovde je reč o tome da predmetna uredba nikada nije ni bila dostavljena Komisiji. Znači nikada Komisija za kontrolu državne pomoći nije ni mogla da se izjasni o predlogu tog akta”, objašnjava ona.

Evropska unija ima jasna pravila za kontrolu državne pomoći. Dozvoljene su neke povlašćene mere ove pomoći za razvoj nerazvijenih regiona.

Međutim, grad Kragujevac ne ispunjava kriterijume kojima bi se smatrao zasebnim regionom, već bi čitava Srbija trebalo da bude region i ta pomoć bi se odnosila na celu zemlju, ističu u Komisiji za zaštitu konkurencije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Punto" ukočio uvoznike

Izvor: RTS, 07.Okt.2010, 09:07

Asocijacija uvoznika automobila i delova traži od države da izjednači status robnih marki na našem tržištu. "Fijat" favorizovan, iako nije domaći proizvod, tvrde uvoznici...Uvoznici kažu da je "Fijat" favorizovan kao domaći proizvod čime se, kako tvrde, krše pravila Evropske unije o konkurenciji...Zbog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.