Uskoro predugovor sa Fijatom?

Izvor: B92, 28.Apr.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro predugovor sa Fijatom?

Model sa Fijatovim motorom (Beta)

Beograd, Kragujevac -- Predugovor o saradnji italijanskog proizvođača automobila Fijat i kragujevačke Zastave trebalo bi da bude potpisan 6. maja, saznaje B92.

Predsednik Samostalnog sindikata Zastava automobili Zoran Mihajlović potvrdio je da će na osnovu strateškog partnerstva Fijatu pripasti većinsko vlasništvo nad 70 odsto kapitala, a državi 30 odsto, kao i da teneder >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za privatizaciju neće biti raspisan. Delegacija FIAT-a dolazi sutra u Beograd gde će narednih dana obaviti završne pregovore.

Predstavnici Fijata prilikom ranijih poseta Zastavi već su sagledavali mogućnosti instalacije svoje opreme. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da je Fijat prvenstveno zainteresovan za proizvodnju novih modela automobila.

"Moram da vam kažem da je Fijat zainteresovan da proizvodi potpuno novi model u Zastavi i da ga izvozi na tržište Evropske unije. Zato je jako važno da izvoz bude bez carina. Trenutno je bez carine ali potpisivanje sporazuma sa Evropskom unijom, garantuje, zakucava bescarinski izvoz", kazao je Dinkić.

Ministar ekonomije podseća da su građani Srbije poslednjih 10 godina dali više od pola milijarde evra za pokrivanje gubitaka Zastave. Predsednik samostalnog sinidkata zastava automobili objasnjava da ukoliko se Fijat odluči za partnerstvo, vlasnički odnos trebalo bi da bude takav da 70 odsto pripadne italijanskom partneru, a 30 odsto državi.

Ukupna ulaganja Fijata, značajno su veća od 300 miliona evra, ali predstavnici sindikata ne žele da otkrivaju o kojoj je sumi reč.

"Ulaganja su pozamašna, ja ne bih voleo ovom prilikom da pričam o toj svoti jer sve zavisi od te delegacije i njihove projekcije kolika će biti ulaganja. Biće ulaganja i u ekologiju i ostale stvari koje mi sigurno u fabrici u ovom trenutku nemamo", naveo je predsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović.

Predstavnici sindikata postigli su dogovor sa ministarstvom ekonomije o potpisivanju protokola koji će radnicima garantovati ispunjenje socijalnog programa nakon dolaska italijanskog partnera.

Zahtevi radnika bili su da novi vlasnik Zastave u narednih pet godina ne sme da promeni proizvodnu delatnost firme i da radnici mogu otići iz fabrike samo dobrovoljno, uz socijalni program koji garantuje najamnje 300 evra po godini staža.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.