U petak tridesetohiljaditi Punto

Izvor: B92, 19.Okt.2010, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U petak tridesetohiljaditi Punto

U italijansko-srpskoj fabrici "FIAT automobili Srbija" (FAS) u Kragujevcu u petak, 22. oktobra, sa montažnih traka sići će tridesetohiljaditi Punto Classic.



Montaža Punta Classic u pogonima nekadašnje fabrike Zastava automobili, a sada FAS-a, od delova koji stižu iz Italije, počela je u martu 2009. godine, kako je i dogovoreno strateškim ugovorom između italijanskog FIAT-a i Republike Srbije.

Tim ugovorom, koji je potpisan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u septembru 2008. godine, formirana je zajednička kompanija "FIAT automobili Srbija" sa ciljem da se stvori osnova za godišnju proizvodnju oko 200 hiljada malolitražnih automobila koji bi se prodavali na domaćem i stranom tržištu.

Osim prodaje Punta Classic na domaćem i tržištima zemalja u okruženju, fabrika FAS je aprila 2010. godine izvezla prvi kontigent od 220 vozila i na tržišta Egipta i Maroka.

Na montaži Punta Classic, koji pored benzina kao pogonsko gorivo koristi i tečni naftni gas kao i dizel gorovo, zaposleno je 1.000 radnika.

Kako se najavljuje, fabrika FAS će, kada bude godišnje proizvodila 200.000 vozila, brojati 2.433 zaposlena, kako i predviđa strateški ugovor.

Prototipska proizvodnja novih modela FIAT Idea i Lancia Musa, kako se najavljuje, počeće krajem 2011. godine, da bi početkom 2012. startovala i serijska proizvodnja.

U Srbiji imamo sigurnu proizvodnju

Vozili smo: FIAT Punto Classic 1,2 LPG

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.