Traži se lokacija za „opel”

Izvor: Politika, 24.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se lokacija za „opel”

Pregovori sa američkim „Dženeral motorsom” mogu biti uspešno okončani, iako je „Fijat” odbio da se u njegovoj fabrici sklapa automobil konkurentskog proizvođača

Kragujevac – Izričit stav „Fijata” da u kragujevačkom pogonu nema mesta za konkurentsku firmu doveo je u ćorsokak pregovore države i američkog „Dženeral motorsa" oko sklapanja „astre klasik" u „Zastavinoj" fabrici. Pregovori, ipak, nisu prekinuti, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << još uvek postoji mogućnost da se vremešni „Opelov" model proizvodi u centru srpske automobilske industrije. „Politika" saznaje da se traži drugo rešenje, odnosno lokacija izvan fabričkog kruga „Zastave". Prema rečima Vlada Vučkovića, člana Gradskog veća za privredu, na poslednjem sastanku menadžmenta DŽM i predstavnika Ministarstva za ekonomiju upravo se o tome razgovaralo.– Sasvim je razumljivo što „Fijat" ne prihvata da se u njegovoj fabrici sklapa automobil konkurentskog proizvođača. Zato država i grad tragaju za drugim rešenjem, odnosno za povoljnom lokacijom u bližem ili širem okruženju „Zastave". Problem je što svaka lokacija podrazumeva i infrastrukturno opremanje. To, praktično, znači da se mora izvesti precizna računica o visini ulaganja, odnosno koristi koju bi doneo posao sa američkim gigantom. Ipak, najvažnije je da se pregovori nastavljaju, a obe strane su pokazale zainteresovanost i dobru volju da se oni okončaju na obostrano zadovoljstvo – rekao je Vučković za „Politiku".

„Zastava" i „Dženeral motors” su, podsetimo, potpisali petogodišnji ugovor o sklapanju „Opelovog" modela u Kragujevcu, a za njegovu realizaciju osnovana je i potpuno nova firma „Zastava ADŽM". Ugovorom je predviđena godišnja proizvodnja od 10.000 „astri klasik", koje bi se sklapale u pomenutom preduzeću. Država je prethodno donela odluku o bescarinskom uvozu 8.500 „astri klasik" do kraja 2008. godine, a namera je bila da se DŽM brzo pozicionira na srpskom tržištu. Taj deo ugovora je ostao na snazi, a do sada je na domaćem tržištu, po ceni od 11.000 evra, prodato oko 6.000 „Opelovih" modela. Naime, od pre nekoliko godina nemački „Opel" posluje u okviru američkog „Dženeral motorsa”.

B. K.

[objavljeno: 25/10/2008]
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.