Tadić u poseti Fijatu

Izvor: RTS, 20.Dec.2009, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u poseti "Fijatu"

Na kraju 2009. godine ostvaren još jedan značajan uspeh jer će konačno uslediti potpisivanje aneksa ugovora između kompanije "Fijat" i "Zastave", rekao predsednik Boris Tadić posle razgovora sa predsednikom Grupe "Fijat" Serđom Markioneom u Torinu.

Predsednik Srbije Boris Tadić doputovao je u iznenadnu posetu fabrici "Fijat" u Torinu, gde je razgovarao sa predsednikom Grupe "Fijat" Serđom Markioneom.

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji se nalazi u poseti fabrici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Fijat" u Torinu, razgovarao je večeras telefonom sa italijanskim premijerom Silvijem Berluskonijem o bilateralnoj saradnji i italijanskim investicijama u Srbiji.

Tadić je poželeo Berluskoniju brz oporavak, rečeno je FoNetu u Pres službi predsednika Srbije.

"Ovo je značajan korak napred, konačno ćemo biti u poziciji da potpišemo sporazum u nekoliko narednih dana, a do kraja 2009. godine, u ovom zajedničkom poduhvatu, da uložimo novac, da možemo da radimo u Kragujevcu", rekao je Markione FoNetu.

Markione je objasnio da će Tadić večeras imati prilike da vidi model automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu.

On je izrazio nadu da će proizvodnja u Kragujevcu početi što je pre moguće, verovatno u 2010. godini.

"Razlog zato je ovaj proces kasnio više nego što smo planirali je ekonomska kriza", objasnio je Markione i našalio se da će prototip koji će Tadić videti biti "otporan na recesiju".

"Ovo je tehnologija prve generacije, rekao je Markione i naglasio da će planovi koje "Fijat" ima za Srbiju osnažiti poziciju ovog proizvoda automobila.

Tadić je rekao da je zadovoljan što je na kraju 2009. godine ostvaren još jedan značajan uspeh i da će konačno uslediti potpisivanje aneksa ugovora između kompanije "Fijat" i "Zastave" iz Kragujevca, "velike i suštinske investicije u ekonomiju Srbije".

"Fijat će proizvoditi, danas je to zaključeno, dva tipa automobila u Kragujevcu. Početna proizvodnja automobila će biti oko 200.000 automobila godišnje, što je izuzetan i neverovatan uspeh", naglasio je Tadić.

Prvih 100 miliona evra investicija do kraja godine

Do kraja godine dolazi i prvih 100 miliona evra investicija, naglasio je Tadić i objasnio da će u narednim kvartalima stizati i ostale investicije, što znači ispunjenje obećanja koje je dato građanima i ispunjenje poslovnog plana koji je "Fijat" izložio javnosti Srbije, pre finansijske krize.

"Ubeđen sam da odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma i pristup tržišitu od 500 miliona, kao i podnošenje kandidature za članstvo u EU, višestruko uvećavaju šanse za investicije", rekao je Tadić.

"Pitanja investicija, tehnološkog razvoja su direktno povezana i sa našom političkom budućnošću i ukupnom stabilnošću naših građana i njihovih porodica. Idemo dobro u poslednje vreme, ali to ne znači da je put koji je ispred nas posut ružama. Biće velikih problema i biće dubokih i teških reformi i u ovom trenutku velikih uspeha treba pokazivati suzdržanost, a ne slaviti pre vremena", zaključio je Tadić.

Osim sa Markioneom, predviđeno je da srpski predsednik razgovara i sa izvršnim direktorom Grupe "Fijat" Alfredom Altavilom.

Tadić će obići i Centar za dizajn Grupe "Fijat", a sutra će posetiti fabriku "Zastava" u Kragujevcu.

Stevanović: Potpisivanje aneksa u sredu

Aneks ugovora između "Fijata" i države Srbije, koji će precizirati dinamiku investiranja i proizvodnju novog tipa automobila italijanskog proizvođača u Kragujevcu, biće potpisan u sredu, rekao je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

On, međutim, nije mogao da precizira da li će taj dokument biti potpisan u Kragujevcu ili Beogradu.

Prema još nepotvrđenim informacijama, aneks ugovora bi trebalo da potpišu potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i potpredsednik Grupe "Fijat" Alfredo Altavila, prenosi Tanjug.

Strateški ugovor države Srbije i "Fijata" potpisan je u oktobru prošle godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.