TRAGEDIJA U KRAGUJEVCU - Poginuo radnik u „Fijatu!

Izvor: Press, 21.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRAGEDIJA U KRAGUJEVCU - Poginuo radnik u „Fijatu"!

Boris Čavrak (24), student mašinstva iz Vrbasa, nastradao dok je radio na sanaciji krova fabrike automobila u Kragujevcu. Nesrećni mladić posle pada sa visine od 10 metara preminuo na licu mesta Boris Čavrak (24), student iz Vrbasa koji je radio na sanaciji krova fabrike „Fijat automobili" u Kragujevcu, pao je juče sa visine od 10 metara i poginuo! Nesrećni mladić koji je prilikom pada pao na parkirani kamion, slomio je kičmu i preminuo na >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << licu mesta.Tragedija se dogodila oko 6 časova i 20 minuta u krugu fabrike „Fijat automobili Srbija". Kako saznajemo, Čavrak je sa kolegom sekao table lima sa krova „Mehaničke obrade".
- Table koje su dugačke četiri metra spuštala su dva radnika sa krova na zemlju. Jedan radnik bio je na jednom, dugi na drugom kraju staze koja se nalazi na krovnoj konstrukciji. Čavrak se najverovatnije okliznuo ili sapleo. Pao je na parkirani kamion. Udario je u stranicu na teretnom delu kamiona, slomio kičmu i teško povredio grudni koš - kaže sagovornik Pressa iz fabrike.
Inspekcija rada na terenu
Ljubiša Petković, inspektor rada u Šumadijskom okrugu, rekao je da je Čavrak bio radnik beogradske firme „Zormont", koja je podizvođač radova za „Trimo inženjering" iz Beograda.
- Nisam video da postoji zaštitno uže ili neki uređaj za koji bi se radnik vezao. Da li je propisano da postoji uže, videćemo na osnovu elaborata o uređenju gradilišta - objašnjava Petković.
On kaže da postoji pravilnik na osnovu koga svaki izvođač radova pravi elaborat u kome sam procenjuje i propisuje uslove zaštite na radu na svom gradilištu.
- Opcije su da postoji zaštitna mreža, zaštitno uže ili zaštitni opasač, ali šta će izvođač radova primeniti zavisi od njega. Da li su i primenili ono što su odabrali, znaćemo kada vidimo elaborat - kaže naš sagovornik i dodaje da će biti proverena i prijava radnika, lekarsko uverenje za rad na visini, ugovor o radu...
Aleksandar Ljubić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, rekao je da svi radnici imaju zaštitnu opremu.
- Zašto pojas mladića koji je nastradao nije bio prikopčan utvrdiće istraga koja je u toku. Bezbednost u fabrici, u kojoj je svakog dana oko 10.000 ljudi, kontrolišu i „Fijat" i državne institucije. Kontrole su maksimalne, ali očigledno ih nikada nije dosta. Apelujem na radnike da nije dovoljno da na sebi imaju zaštitnu opremu, moraju i da je koriste - rekao je Ljubić koji je u ime Ministarstva ekonomije porodici poginulog mladića izjavio saučešće.
Predsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović izjavio je da se nesreća dogodila u pogonima u kojima se sada ne odvija proizvodnja.
- Radnik pao sa krova fabričkih pogona „Preseraj" i „Mehanička obrada" nekadašnje fabrike „Zastava automobili" - rekao je Mihajlović.
Istražni sudija Okružnog suda Suzana Grujović izvršila je uviđaj i potvrdila da je reč o nesrećnom slučaju. U „Fijat automobilima Srbija" nisu hteli da komentarišu događaj.
Dan ranije posetili ga roditelji
Novinari Pressa posetili su juče porodicu nastradalog Borisa Čavraka u Vrbasu. Kako saznajemo, samo dan ranije njegovi roditelji Biljana i Dragan posetili su ga u Kragujevcu, ni ne sluteći da su poslednji put u životu videli sina jedinca.
- Boris je bio pametan momak, studirao je mašinstvo. Bavio se sportom, trenirao je aikido, nije pušio, nije pio. Pre petnaestak dana otišao je da radi u Kragujevac, da ne sedi kući besposlen. Nije imao nikakvog iskustva na građevini, ali je mislio da će uspeti da se snađe u ovom poslu - ispričao je Mirko Čavrak, stric poginulog mladića.
Borisovi prijatelji pričaju da je nedavno na Fejsbuku igrao kviz „Saznaj kada ćeš umreti" i šalio se na svoj račun.
- Bio je pozitivna osoba, pun duha. Sve nas je zatekla tragična vest i ne možemo još da verujemo da ga više nema. Nedavno je bio kod strica u Nemačkoj, a kad se vratio, potražio je posao. Bio je zaista momak za primer i omiljen u društvu - kazala je jedna od Borisovih prijateljica.    
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.