Šum u komunikaciji sa radnicima Fijata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2017, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šum u komunikaciji" sa radnicima Fijata

Premijerka Ana Branić izjavila je večeras, povodom štrajka u "FCA Srbija", da veruje da je u pitanju "ozbiljna loša namera" i da iza toga stoji politički interes.

"Mislim da iza ovoga stoji politički interes i da su radnici izmanipulisani", rekla je Brnabićeva za RTS.

Ona je odbacila tvrdnje predsednika štrajkačkog odbora da Vlada Srbije ne komunicira sa njima.

"Mi smo u to ušli najiskrenije, da se nađemo štrajkačkom odboru i radnicima i da pronađemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rešenje, koje bi bilo pobeda za sve nas. Mi to nismo uspeli da nađemo", rekla je premijerka za RTS.

Ona je dodala da nova vlada, od kada je izabrana, radi na rešavanju problema štrajka u Fijatu, navodeći da je imala stalnu komunikaciju sa predstavnicima štrajkačkog odbora i da su oni dolazili kad god su želeli.

Brnabićeva je navela da je samo njen šef kabineta imao 23 razgovora sa predsednikom štrajkačkog odbora Zoranom Markovićem i da je ona imala sastanke sa njima, a da je on davao saopštenja da nema komunikacije sa vladom.

"Je li namera da se okrivi vlada? Je li namera da se radnicima kaže da vlada nije tu za njih? Ja sam ušla čistih i jasnih namera u to", rekla je ona i dodala da je to taj "šum u komunikaciji"

Premijerka Brnabić je podsetila da je štrajk počeo 27. juna, a da je nova vlada sa njom na čelu izabrana 28. juna.

"Zašto bi neko počeo štrajk kada vi nemate ni tehničku vladu?", upitala je Brnabićeva.

Ona je ranije danas izjavila da je uvek spremna da razgovara sa radnicima u Fijatu, ali da postoji "šum u komunikaciji", te da se nadala da će štrajk biti okončan danas, kako bi sutra svi bili za pregovaračkim stolom o zahtevima radnika. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u poseti Vašingtonu, apelovao je danas na radnike Fijata i vladu, iako je samo manjinski vlasnik, da reše problem u kragujevačkoj kompaniji.

"Fijat je, nažalost, još uvek otvoreno pitanje. Ja sam se nadala da će se danas doneti odluka o prestanku štrajka, kako bi već večeras ili sutra ujutro mogli da sednemo", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara tokom posete termoelektrani Kostolac B.

Vlada Srbije u potpunosti, kako kaže, stoji iza radnika Fijata:

"Zbog toga smo obećali da ćemo na najvišem nivou organizovati pregovore sa menadžmentom Fijata na kojima ću biti prisutna kao predsednica vlade", istakla je.

"Mi smo radnicima jasno ponudili odgovor na sva četiri njihova zahteva, da ćemo kao vlada i kao manjinski vlasnik u Fijatu insistirati da se reše sva četiri zahteva", rekla je ona.

Brnabić je dodala da vlada jedino nije mogla da garantuje koje će biti procentualno povećanje plata, pošto je to nešto što mora i može da se dogovori direktno u pregovorima sa vlasnikom.

Ona je ponovila da vlada stoji na raspolaganju radnicima za pregovore 24 sata, sedam dana u nedelji.

Vučić: Apel da se reši problem, rizici veliki... Nije pitanje ko je kriv, već je ključno da se mora naći rešenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na radnike Fijata i vladu, iako je samo manjinski vlasnik, da reše problem u kragujevačkoj kompaniji, jer dalji štrajk nosi velike rizike.

„Danas, kada ovde govorimo o lojalnosti radnika kompanijama, što je veoma važan faktor za privlačenje investitora, onda kažu: 'A Kragujevac?'", rekao je Vučić, koji boravi u poseti Vašingtonu.

Istakao je da nema mnogo informacija o tome šta se dešava, da zna da je od radnika Fijata dobio pismo, ali da nije stigao da se upozna sa njegovim sadržajem, i dodao:

"Molim radnike, video sam ih kada sam obilazio fabriku, reč je o dobrim domaćinima i poštenim ljudima, i verujem da će razumeti svoju ulogu, kao i vladu, da preduzmu sve mere koje im stoje na raspolaganju", rekao je Vučić.

Istakao je da tema uopšte nije pitanje ko je kriv, već je ključno da se mora naći rešenje.

Vlada, dodaje, nema previše mogućnosti u svojim rukama, jer je manjinski vlasnik, ali je moli da učini sve što može, podvukao je on.

„Radnike molim da razumeju svoju i našu poziciju, da razumeju poziciju Srbije. Oni koji bi hteli sukobe između radnika i vlade, pa se tome raduju na političkoj sceni, ti ne razumeju ništa", poručio je Vučić.

Oni, kako je dodao, ne razumeju da rade u korist štete radnika u Kragujevcu, i to ne samo radnika u Fijatu, već u korist štete svoje države.

"Nikada takve političare nisam mogao, niti ću razumeti", istakao je Vučić.

Kako je rekao, uskoro se vraća u Beograd i zamolio je sve aktere da imaju razumevanja i da dobro razumeju značaj posledica koje sve ovo može da ima ne samo po radnike Fijata i Fijat, već po Kragujevac i celu zemlju.

Knežević poziva radnike "Fijata" za pregovarački sto

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da su Vlada Srbije i resorno ministarstvo u stalnom kontaktu sa štrajkačkim odborom i poslodavstvom "Fijata", kao i da pokušavaju da dve strane dovedu za sto kako bi se pregovaralo o zahtevima radnika.

Knežević je na RTS rekao da Vlada nije pregovarač u ovom procesu, kao i da je u kolektivnom ugovoru "Fijata" navedeno da su pregovaračke strane poslodavci i zaposleni.

"Vlada je samo posrednik i trudi se da ih dovede za pregovarački sto", naglasio je Knežević.

Ministar je naveo da će Vlada Srbije insistirati da se ispune zahtevi radnika, ali istakao da je važno da "Fijat" ostane u Srbiji.

Sindikat Drekslmajera: Zabrinuti zbog Fiata, naći rešenje

Industrijski sindikat kompanije "Drekslmajer Automotive" iz Zrenjanina izrazio je zabrinutost zbog štrajka zaposlenih u Fijatu u Kragujevcu, saopštio je danas Ministarstvo privrede.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, u dopisu sindikat Drekslmajera navodi da su zabrinuti dužinom trajanja štrajka i mogućim posledicama, koje, tvrde, mogu biti pogubne za sve, ne samo za zaposlene u FCA Kragujevac, pa i kooperante poput njih.

"Podržavamo mere i napore Vlade Srbije za očuvanje radnih mesta u autoindustriji, te se zalažemo za zajedničlki cilj koji će dovesti do dolaska novih investitora i proširenja ove grane industrije. Ovim putem molimo da se nađe rešenje za prekid štrajka i pristupi pregovorima u što kraćem roku", navodi se u dopisu sindikata Drekslmajera.

Ta kompanija prisutna je u Srbiji već nekoliko godina u oblasti autoindustrije i Fijatov je kooperant, odnosno proizvođač određenih komponenti.

"Nama je u interesu i jedna i druga strana i ne navijamo tu ni za koga nego želimo da sednu za sto", ističe Knežević.

Naveo je da je saglasan da su plate u Fijatu male, ali da ne može Vlada da garantuje njihovo povećanje.

"Slažem se da je plata mala i da treba da se poveća. Mi ćemo insistirati da se te plate povećaju, ali ne možemo to da garantujemo", rekao je Knežević.

Ministar je podsetio da su ispunjena dva zahteva radnika - bolja organizacija posla, kao i obezbedivanje prevoza van standardnog radnog vremena.

"Što se tiče povećanja plata, mi možemo samo da posredujemo", dodao je Knežević.

Povodom pravila "Fijata" da ne pregovora dok se ne prekine štrajk, ministar kaže da je to korporativno pravo te kompanije i da su oni naglasili da će sesti za pregovaracki sto čim se štrajk prekine.

Istakao je da su Vlada i ministarstvo 24 sata na raspolaganju radnicima i poručio da je svima u interesu da što pre krenu pregovori, kao i da bi bila velika šteta i za radnike i za državu ukoliko se to ne dogodi.

"Poštovani radnici dajte da sednemo da uslagasimo protokol i pregovaramo", poručio je Knežević radnicima koji su u štrajku od 27. juna.

Naveo je da su predstavnici Vlade Srbije spremni na razgovor i da radnike spoje sa poslovodstvom Fijata kako bi pokušali da razreše probleme.

Vlada nema informacije o mogućnosti da Fijat proizvodnju izmesti u Poljsku

Ministar privede Goran Knežević izjavio je danas da vlada ima garancije da će radnici kragujevačkog Fijat Srbija prihvatiti deo ponuđenog dogovora, kao i da vlada nema informaciju da će Italijani proizvodnju izmestiti u Poljsku.

Ministar je novinarima u Ministarstvu privrede rekao da je zaposlenima u štrajku ponuđen Memorandum koji su oni odbili.

"Vreme nam curi, imamo veliku štetu, fabrika ne radi već 20 dana, to je šteta za celu Srbiju i sve građane", rekao je Knežević i dodao da su radnici na potezu.

Upitan da li su tačni navodi da postoji mogućnost da se proizvodnja izmesti u Poljsku, Knežević je rekao da vlada nema takve informacije.

"Ugovor je potpisan do 2018. godine, očekujemo da se razgovori nastave i da imaju pozitivan ishod", zaključio je Knežević.

DS-SNS: O radnicima "kao kolateralnoj šteti" i tajnosti ugovora

Demokratska stranka smatra da država koja je, navode, suvlasnik fabrike u Kragujevcu, ima obavezu da nađe održivo rešenje koje će stimulisati i radnike i Fijat.

DS u saopštenju kaže da se zahtevi radnika označuju kao krivci za situaciju u vezi sa tom fabrikom i da su radnici "samo kolateralna šteta" nesposobnosti Vlade da obećanja ispuni.

Demokrate navode da je "vlast više puta obmanula javnost saopštavajući da je dogovorila izvozne kvote FIAT 500L za Rusiju" i da će ukoliko Fijat ode to biti zbog nerealizovanih obećanja.

SNS:DS da kaže zašto ne sme da se objavi ugovor sa Fijatom

Srpska napredna stranka danas je istakla da je DS najbahatija i najneodgovornija vlast ikada ali i poručila da pre nego što iz DS sledeći put pomenu "Fiat" kažu građanima zašto nisu ostavili za sobom ugovor koji Vlada Srbije sme da objavi.

SNS je u saopštenju poručila demokratama da, pre nego što sledeći put pomenu Fijat, neka kažu građanima zašto nisu ostavili za sobom ugovor koji Vlada Srbije sme da objavi i "kako to da takvi pametnjakovići i stručnjaci nisu obezbedili izvoz Fijata u Rusku Federaciju".

SNS kaže da bi funkcioneri DS-a poslednji mogli da diskutuju o radničkim pravima, osim ako neće da objasne onim radnicima kojih ima pola miliona, ali i njihovim porodicama koje su, kako kažu, izbacili na ulicu posle pljačkaške privatizacije, koliko je ko od njih novca od rasprodaje državne imovine stavio na svoj privatni bankovni račun i po čijem su nalogu godinama uništavali svaki pedalj Srbije.

"Sve što su funkcioneri Demokratske stranke dotakli - ili su opljačkali, ili su napravili probleme gde god su se pojavili, od uslova pri sklapanju brojnih ugovora, pa do svih mera koje su sprovodili", kažu naprednjaci.

SNS naglašava da će ostati zabeleženo u srpskoj istoriji da je DS najbahatija, najneodgovornija i najsramnija vlast ikada, vlast koja je jedino bila sposobna da napravi tajkunsko-kriminalno-političku hobotnicu koja je udavila Srbiju i dovela je do bankrota.

Đorđević: Vlada pokazala razumevanje, red je na radnicima

Vlada je po pitanju Fijata uradila i više od onoga što je mogla, stupili smo u kontakt sa štrajkačkim odborima, organizovali noćni prevoz u saradnji sa gradom Kragujevcom, osigurali da se u februaru dobijaju bonusi za prethodnu godinu, da se zaposle novi radnici kako bi rasteretili one koji sada rade. Vlada je pokazala razumevanje, sad je red na radnike da učine isto, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

On je na konferenciji na novinare rekao da je interes pregovaranja sa Fijatom - interes radnika, grada Kragujevca i cele Srbije.

"Sigurno će se naći rešenje, jer je svima u interesu da nastave da rade. Radnici treba da pokažu više solidarnosti i ljubavi za sve građane Srbije i da sednu za pregovarački sto", naveo je Đorđević.

Ministar je naglasio da je situacija gora iz dana u dan.

"Nema informacija da Fijat odlazi iz Srbije, ali u privatnom poslu svako gleda svoj interes. Ovo nije dobro ni za buduće investitore koji treba da otvaraju fabrike u Srbiji, naši radnici su poznati kao marljivi i ja se nadam da će se štrajk prekinuti i ovim putem i apelujem da se to desi", naveo je Đorđević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Knežević: Insistiraćemo da se povećaju plate rednicima "Fijata", neka što pre počnu pregovori

Izvor: Blic, 17.Jul.2017

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da su Vlada Srbije i resorno ministarstvo u stalnom kontaktu sa štrajkačkim odborom i poslodavstvom "Fijata", kao i da pokušavaju da dve strane dovedu za sto kako bi se pregovaralo o zahtevima radnika...Knežević je na RTS rekao da Vlada nije pregovarač...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.