Strah od otkaza ravan smrti

Izvor: Vesti-online.com, 30.Avg.2018, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od otkaza ravan smrti

Radnici kragujevačkog Fijata su imali pet radnih dana po završetku kolektivnog godišnjeg odmora, da bi proizvodnja u jednom od najvećih srpskih izvoznika pre dva dana ponovo stala. To je proizvelo spekulacije da je jedan od najvećih srpskih izvoznika pred gašenjem.

Među radnicima se provlači priča da je u prvom polugodištu proizvedeno 35.000 automobila 500L, pa bi prema toj računici do kraja godine moglo da izađe iz fabrike biti maksimum 70.000 ili četvorostruko manje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << od onogo što fabrika može da proizvede.

Reč je o usaglašavanju potrošnje sa proizvodnjom, kaže u razgovoru za "Vesti" Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkom Fijatu. Pojašnjava da je iz ranijih godina poznato da je proizvodnja slabija tokom letnjih meseci.

On ne strahuje od katanca na bravu pogona jer, kako objašnjava, ne veruje da će Italijani napuštati kragujevačku fabriku koja je jedna od najmodernijih u celoj Fijat grupaciji. Uz to su, kako ističe, u Srbiji najjeftiniji i energenti i radna snaga.

Prosek plata u Fijatu je, govori statistika, zamalo premašio 42.000 dinara (oko 350 evra), ali je čak tri puta niži od mesečnih primanja italijanskih radnika. Naš sagovornik ukazuje i da radnici u vreme plaćenog odsustva primaju 65 odsto od plate, što je udar na njihov džep.

- Zbog svega toga, važno je kakav će biti novi aranžman države i Fijata posle 29. septembra kada ističe stari desetogodišnji. Za radnike je vrlo stresno iščekivanje na koliko će godina biti potpisan, s kakvim radnim angažovanjem i koliko će im izvršilaca poslova biti potrebno. U radništvu je veliki strah od gubitka posla i jednak je strahu od gubitka života - zaključio je ovaj sindikalni vođa.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Radnici Fijata zabrinuti zbog isteka desetogodišnjeg ugovora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2018

Radnici fabrike Fijat Krajsler automobili nalaze se nakon kolektivnog odmora i pet radnih dana na plaćenom odsustvu zbog usaglašavanja godišnjeg plana proizvodnje sa potrebama tržišta. Ipak ono što brine radnike jeste završetak desetogodišnjeg ugovora koji ističe 29. septembra i neizvesnost...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.