Srpski IT sektor ima izvoz veći od Fijata i Železare zajedno

Izvor: NovaEnergija.net, 15.Jun.2016, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski IT sektor ima izvoz veći od Fijata i Železare zajedno

Izvoz kompjuterskih usluga u prošloj godini dostigao je 678,3 miliona evra, a njihov trgovinski saldo od 317 miliona evra znatno je premašio ukupan učinak „Fijat Krajsler Srbije” i „Železare Smederevo”, piše Politika Online.
Politika navodi da Srbiji fale kadrovi, naročito programeri, a procenjuje se da bi se odmah moglo zaposliti 30.000 IT stručnjaka koji bi imali dvostruko veću platu od prosečne.
Što se tiče izvoza od ICT usluga, >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << oni su za period od 2008. do 2015. godine utrostručeni, a prihodi od kompjuterskih usluga učetvorostručeni.
Kada se pogleda lista najtraženijih zanimanja, najviše su traženi kandidati iz IT struke, programer, JAVA programer, PHP programer, NET diveloper i softver inženjer, pokazuju podaci Ministarstva prosvete i sajta Poslovi.infostud. (o ovoj listi smo već pisali OVDE)
Naša industrija softvera na svetskoj listi se nalazi između 30. i 50. mesta, što je najviše mesto neke privredne grane iz Srbije.
Izvor: politika.rs
Foto: pixabay.com
Pogledaj vesti o: Fiat,   Chrysler

Nastavak na NovaEnergija.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.