Srbija i Fiat potpisali Memorandum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Fiat potpisali Memorandum

BEOGRAD - Ministar ekonomije Mlađan Dinkić i potpredsednik FIAT-a Afredo Altavila potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju, strateškoj saradnji i zajedničkom ulaganju koji predviđa formiranje zajedničke kompanije u kojoj bi torinska fabrika imala 70 odsto, a država Srbija 30 odsto vlasništva.

FIAT, prema potpisanom Memorandumu, namerava da u Kragujevcu do kraja 2009. godine otpočne proizvodnju potpuno novog modela automobila A klase, a planiran >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obim proizvodnje je 200.000 automobila godišnje.

U drugoj fazi, do kraja 2010. godine FIAT bi trebalo da počne proizvodnju još jednog modela B klase, čime bi ukupna proizvodnja u "Zastavi" porasla na 300.000 vozila godišnje.

Na taj način bi se proizvodnja u Zastavi povećala 20 puta do kraja 2009. odnosno 30 puta u roku od tri godine, sa prošlogodišnij 12.350 na 300.000 automobila godišnje.

Planirano je da se do početka prozivodnje dva nova modale u Kragujevcu nastavi proizvodnje fijatovom modela "punto" odnosno zastave 10 kako se za tržište zove automobil sklopljen u Zastavi.

Vozila proizvedena u Zastavi biće namenjena tržištu Evropske unije.

Planirani su i podsticaji za Fijat kao što je značajno poresko olakšanje, podrška Kragujevcu za obezbeđenje infrastukture i besplatnog zemljišta za proširenje kapaciteta fabrike, kao i proglašavanje Kragujevca za slobodnu carinsku zonu.

Ovakav ugovor potpisao i Tito sa Đanijem Anjelijem

Posle 55 godina, ovo je druga poseta delegacije "Fijata" Beogradu na tako visokom nivou.

Poslednji takav ugovor potpisali nekadašnji prvi čovek kompanije iz Torina Đani Anjeli i nekadašnji predsednik bivše SFRJ Josip Broz Tito.

Investicija veća nego NIS

Dinkić je juče, najavljujući potpisivanje tog sporazuma, istakao da Memorandum o razumevanju sa "Fijatom" predstavlja "daleko veću investiciju nego što su Rusi predvideli da investiraju u NIS", odnosno mnogo više od 400 miliona evra za kapital i 500 miliona za investicije u NIS, koliko je obećao ruski "Gasprom".

On je naglasio da je "Fijat" zainteresovan da u Kragujevcu proizvodi, a ne da sklapa, potpuno nove modele svojih automobila, uz obavezu da za prvih godinu dana podigne produkciju na oko 90.000 vozila, a za dve godine na oko 150.000 vozila godišnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.