Sedam fabrika komponenti za potrebe Fijata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2011, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam fabrika komponenti za potrebe Fijata

KRAGUJEVAC -

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić najavio je danas u Kragujevcu da će do kraja godine biti završeno sedam fabrika komponentaša za potrebe "Fijat automobili Srbija" (FAS) i najavio da će u njima posao naći oko 1.000 ljudi, dok je vrednost investicije oko 100 miliona evra.

Ćirić je, prilikom obilaska početka radova na izgradnji četiri fabrike proizvođača komponenata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz inostranstva na lokaciji kasarne Grošnica, rekao će vlada do kraja godine ispuniti svoju obavezu i izgraditi saobraćajnu petlju do te lokacije.

On je rekao da se trenutno izvode radovi na dve trećine površine bivše vojne kasarne, a na ostatku tog velikog placa biće započeti radovi kada se iseli ostatak vojne kasarne.

Ćirić je nagovestio da bi u martu ili aprilu sledeće godine trebalo da bude završno dve trećine proizvodnih objekata za komponente.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko će ukupno biti zaposleno radnika u Fabrici automobila Srbija u Kragujevcu, Ćirić je rekao da će u samoj fabrici biti zaposleno oko 2.500 ljudi u fabrici komponenata za te automobile još 1.000, a neposredno će od proizvodnje automobila živeti oko 10.000 ljudi.

Generalni direktor FAS-a Đovani De Filipis rekao je da će na lokaciji kasarne Grošnica biti smešteno četiri proizvođača komponenata, kao što su plastična sedišta, gumeni delovi automobila, a još tri komponentaša smestiće svoje pogone na lokaciji stare fabrike automobila u Kragujevcu i tu će se raditi izduvni sistemi za automobile i druge elektronske komponente.

U skladu sa investicionim projektom "Fijat automobili Srbija", na lokaciji kasarne Grošnica u Kragujevcu biće otvoreno pet novih fabrika Fijatovih dobavljača "Johnson Controls Seats", „Proma","Sigit", „HT&L Fitting", dok će se u samom kompleksu Zastave izgraditi još dve nove fabrike.

U tim fabrikama u kojima će se proizvoditi auto komponente za potrebe kompanije "Fijat automobili Srbija", zaposliće se 994 novih radnika , a ukupna vrednost ovih investicija iznosi 93,7 miliona evra.

Direkcija NSZ preseljena u Kragujevac

U Kragujevcu je danas otvorena direkcija Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) koja je, odlukom Vlade Srbije i izmenama Zakona o zapošljavanju i Zakona o osiguranju u slučaju nezaposlenosti, izmeštena u taj grad.

Na otvaranju je najavljeno da će uskoro u gradu na Lepenici, biti otvorena centrala za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom.

Ćirić je rekao da je to ministarstvo iniciralo proces dekoncentracije državnih institucija iz Beograda u druge gradove Republike i podsetio da je Fond za razvoj izmešten u Niš, Agencija za regionalni razvoj u Zaječar, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza u Užice i danas NSZ u Kragujevac.

Ćirić je napomenuo da današnje otvaranje direkcije NSZ u Kragujevcu ima simbolike jer je samo do pre godinu dana većina firmi u tom gradu bila skoro bez posla a Zastava je tavorila, dok se danas u tom mestu u srcu Šumadije uveliko gradi i na pomolu je oporavak kragujevačke privrede.

Direktor NSZ Dejan Jovanović rekao je da otvaranje direkcije u Kragujevcu predstavlja novo poglavlje u oko 90 godina dugoj istoriji te institucije, ističući uverenje da će otvaranje direkcije doprineti daljem razvoju tog grada, Šumadijskog okruga i centralne Srbije.

NSZ će maksimalno doprineti razvoju ne samo Kragujevca, već i Topole, Rače, Batočine, Lapova, Aranđelovca i svih opština koje okružuju Kragujevac, obećao je Jovanović.

On je napomenuo da NSZ već doprinosi dekoncentraciji državnih ustanova jer ima svoje filijale u skoro svim opštinama u Srbiji i najavio da će u Kragujevcu uskoro biti otvorena centrala za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović izrazio je nadu da će u skorijoj budućnosti neko od ministarstava vlade Srbije biti izmešteno iz prestonice u taj grad na Lepenici.

Šef poslaničke grupe Ujedinjeni regioni Srbije Mlađan Dinkić, koji je takođe prisustvovao otvaranju ove institucije, rekao je da četiri petine stanovništva Srbije živi u unutrašnjosti a ostatak u glavnom gradu, ukazujući da je izmeštanje državnih institucija van Beograda način da se ispravi nepravda učinjena prema unutrašnjosti države.
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.