Regionalna kancelarija EIB u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2010, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalna kancelarija EIB u Beogradu

BEOGRAD -

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i predsednik Evropske investicione banke (EIB) Filip Majštat otvorili su danas regionalnu kancelariju te banke u Beogradu.

Tom prilikom je istaknuto da je EIB jedna od najaktivnijih finansijskih institucija u Srbiji, što potvrđuje i podatak da je od 2001. godine uložila u našu zemlju tri milijarde evra, od čega samo tokom ove godine oko 690 miliona evra.

Za narednu godinu najavljene su investicije EIB u preduzeće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Fiat Automobili Srbija".

Za veću konkurentnost

Premijer Cvetković je predočio da je EIB jedan od najvećih finansijskih investitora u Srbiji, sa ulaganjima vrednim tri milijarde evra, od 2001. godine.

"Ta sredstva kanalisana su u sektore za koje je vlada najviše zainteresovana - infrastrukturu i energetiku, kao i za podršku privatnom sektoru u raznim oblastima", rekao je premijer.

On je naveo da je Srbija zainteresovana da se saradnja sa tom međunarodnom finansijskom institucijom nastavi i još dalje učvrsti, "jer saradnjom sa EIB naša privreda podiže svoju konkurentnost, a sa druge strane, olakšava nam put ka pridruživanju Evropskoj Uniji (EU)".

Predsednik Evropske investicione banke, Majštat je istakao da otvaranje kancelarije EIB predstavlja jačanje saradnje sa srpskom administracijom i vladom i "logičan je korak dalje na srpskom putu ka pridruživanju EU".

Uz podsećanje da je ta banka najaktivnija međunarodna finansijska institucija na srpskom tržištu, Majštat je ukazao da je ona do sada uložila oko tri milijarde evra u projekte u Srbiji, a samo ove godine 690 miliona evra.

Majštat je naveo da EIB najviše investira u javni, ali i u privatni sektor i dodao da se naredne godine planiraju investicije u kompaniju "Fiat Automobili Srbija".

Otvaranju kancelarije prisustvovao je i potpredsednik u Vladi Srbije Božidar Đelić.

Ugovori

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministarka finansija Diana Dragutinović i generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković potpisaće danas sa predstavnicima Evropske investicione banke (EIB) tri ugovora o finansiranju projekata mosta preko Save, putnog Koridora 10 i zamene zastarelih električnih brojila.

U ime EIB ugovore će potpisati predsednik i potpredsednik Banke Filipe Majštat i Dario Skanapijeko, saopšteno je iz Gradske uprave.

Ugovor sa Gradom Beogradom za Most preko Save odnosi se na drugu tranšu projekta - izgradnju pristupnih puteva do mosta. Projekat će poboljšati transportnu mrežu grada, pomažući da se ublaži gustina saobraćaja i smanji gužva, zagađenje i buka, navedeno je u saopštenju.

Projekat za autoput Koridor 10 (E-80) će podržati izgradnju prve dve deonice autoputa između Niša i bugarske granice, dok će ugovor sa Elektroprivredom Srbije obezbediti zamenu oko pet odsto zastarelih elektro-mehaničkih brojila digitalnim. Nova brojila će biti integrisana u sistem daljinskog očitavanja i sistem za povezivanje i isključenje, što će smanjiti tehničke i ekonomske gubitke i povećati energetsku efikasnost.

Za specijalne projekte

EIB je finansijska institucija EU. Osnovana je u Rimu 1958. godine ugovorom o osnivanju Evropske zajednice.

Finansira investicione projekte koji doprinose balansiranom razvoju Unije, a akcionari EIB su zemlje članice Evropske unije.

EIB nema klijente koji ulažu novac, nego isključivo kreditno finansira projekte koji na drugi način ne bi mogli da se finansiraju, ili bi po veoma skupoj ceni nabavili kredite.

Projekti koje banka finansira moraju da sadrže ciljeve razvoja EU - razvoj evropskih industrija, malih preduzeća, stvaranje prekoevropskih mreža (transport, telekomunikacije, energija), podršku informacionim tehnologijama, zaštitu prirodne okoline i poboljšanje zdravlja i obrazovanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.