Radnici Zastave o socijalnom programu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jan.2011, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici "Zastave" o socijalnom programu

KRAGUJEVAC -

U Kragujevcu je jutros počelo izjašnjavanje Zastavinih metalaca o socijalnom programu Ministarstva ekonomije po kojem je 910 radnika proglašeno za tehnološki višak. Tokom prepodneva, socijalni program prihvatilo je nekoliko stotina zaposlenih, a procene Sindikata su da će do sutra, svi radnici Zastave potpisati ponuđeni program.

Prema tom programu, od oko 1.600 zaposlenih u fabrici "Zastava automobili" 910 radnika je tehnološki višak, njih 47 dobiće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaposlenje u "Fiat Automobili Srbija", oko 70 će ostati u fabrici, dok će oko stotinu preći u preduzeće "Zastava INPRO", koje zapošljava radnike sa invaliditetom.

Jedan od uslova za penzionisanje ima 379 radnika, a prema izjavama sindikalnih lidera, u toku ove godine to pravo imaće još 97 radnika.

Prema ponuđenom socijalnom programu radnici koji su tehnloški višak prelaze na tržište rada uz stimalutavine otpremnine od 300 evra po godini staža, a dobijaće i mesečnu nadoknadu u ovoj i narednoj godini, kada će im država izmirivati i doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje.

Prema postignutom dogovoru sindikata i ministarstva, radnici koji odlaže na tržište rada i izjasne se za šestomesečnu obuku za prekvalifikaciju dobijaće mesečno po 22.000 dinara u ovoj godini, odnosno ako ne žele da se prekvalifikuju ta naknada će biti umanjena za 7.000 dinara.

U drugoj godini, odnosno 2012. radnici će dobijati mesečno po 19.000 dinara.

Rešavanjem statusa poslednjih oko 1.600 zaposlenih u fabrici, tom nekadašnjem jugoslovenskom gigantu koji je sredinom 80-ih godina prošloga veka dnevno proizvodio gotovo hiljadu vozila i brojao oko 17.000 radnika, stiču se uslovi za zvanično zatvaranje fabrike.

Prema najavama nadležnih da li će 'Zastava automobili' i zvanično prestati da postoji u ovoj ili u narednoj godini "stvar je analiza, tehnike i stručnih službi". Odnosno, reč je o administrativnom procesu u kojem je neophodno utvrditi konačne obaveze preduzeća i sačekati da se završe sudski procesi, ali i sve te obaveze prebaciti na Grupu 'Zastava vozila' u čijem su sastavu Zastava Kamioni, Zastava hortikultura i Zastava specijalna vozila Sombor.

Fabrika "Zastava automobili" je najviše radnika imala sredinom 80-ih godina prošloga veka, da bi sa 11.000 radnika dočekala program strateške konsolidacije 2001. godine, posle čega je brojala oko 7.000 zaposlenih.

Tada su radnici, kako su tvrdili, pod pritiskom, u najvećem broju prihvatali socijalni program, sa otpremninama od 200 evra po godini staža, a bilo je i onih koji su stekli jedan od uslova za penzionisanje.

Leta 2008. godine, uoči potpisivanja strateškog ugovora između italijanskog FIAT-a i Republike Srbije, fabrika "Zastava automobili" je brojala oko 4.000 radnika, da bi već na proleće naredne godina imala oko 2.700. Tako je njih oko 1.300 uzelo otpremnine od 300 evra po godini staža, ili su stekli jedan od uslova za penzionisanje.

Na proleće 2009. od oko 2.700 radnika, nešto više od hiljadu prešlo je da radi u FAS, a preostali zaposleni, njih oko 1.600 izjašnjavaće se o opcijama socijalnog programa do 15. januara.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.