Prvo probno vozilo „Fijata” u Kragujevcu do kraja 2011.

Izvor: Politika, 19.Dec.2010, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo probno vozilo „Fijata” u Kragujevcu do kraja 2011.

BEOGRAD – Rekonstrukcija fabrike automobila „Fijat” u Kragujevcu biće završena u prvoj polovini 2011. godine, najavio je generalni direktor kompanije „Fijat automobili Srbija” Đovani de Filipis i dodao da će prvo test vozilo novog modela „Fijata” biti proizvedeno do kraja sledeće godine.

De Filipis je precizirao, u intervjuu Tanjugu, da će probno vozilo novog modela automobila, koji će se proizvoditi u dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << verzije - sa pet i sedam sedišta, „sići sa proizvodne trake” do kraja 2011. godine, a serijska proizvodnja će početi na proleće 2012. godine.

Proizvodnja novog vozila će biti locirana samo u fabrici u Kragujevcu, što znači da će taj poptuno novi model biti sličan onome što je ranije urađeno u Poljskoj sa drugim modelom „Fijata” koji se proizvodi samo u toj zemlji, kazao je de Filipis.

On je rekao da će se novi model vozila, proizveden u kragujevačkim pogonima, a čiji je radni naziv „L zero”, izvoziti na svetsko tržište i biti prilagođen svim potrebama korisnika.

„Nove mašine i oprema najsavremenije tehnologije dopremiće se početkom 2011. godine, a kragujevačka fabrika biće jedan od najbolje opremljenih „Fijatovih” proizvodnih pogona”, dodao je on.

„Dobavljamo opremu u nekim slučajevima i savremeniju od one koju trenutno koristimo u italijanskim fabrikama. To je, na primer, slučaj sa preserajem za koji smo naručili opremu od japanske kompanije, a mašine za lakirnice stižu uglavnom od vodećih nemačkih i italijanskih proizvođača”, istakao je de Filipis.

Prema njegovim rečima, rekonstrukcija fabrike u Kragujevcu je najveći posao koji će se na proleće iduće godine privesti kraju, a od stare fabrike „Zastava”, kako je objasnio, ostaće samo zgrada.

De Filipis je izrazio zadovoljstvo što je u sred velike ekonomske krize „Fijat” uspeo da zaposli 1.000 radnika i sada ih ima 1.100, napominjući da će biti zaposleno još ljudi.

„Našli smo način da nastavimo proizvodnju i dosta smo postigli u izvozu u ostale zemlje, pretežno u Severnu Afriku. Tako da je pozitivna stvar to što posle mnogo godina u Kragujevcu ima šta da se slavi”, kazao je de Filipis, dodajući da je u poslednjih sedam meseci dostignut ukupni izvoz od 3.500 vozila, odnosno 500 vozila na mesečnom nivou.

Tanjug

objavljeno: 19/12/2010
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.