Protest radnika Fijata

Izvor: B92, 17.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika "Fijata"

Torino -- Hiljade radnika italijanskog proizvođača automobila "Fijat" izašli su danas na ulice Torina tražeći garancije za posao.

Protestujući uz pištaljke i trube i noseći transparente, demonstranti kažu da strahuju da će ambiciozni planovi su ujedininjenja sa "Krajslerom" i "Dženeral motorsom" dovesti do zatvaranja fabrika i gubitka posla. Radnički sindikati tvrde da se 15.000 radnika okupilo ispred sedišta "Fijata" u Torinu, na severu Italije, dok policija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrdi da se okupilo 3.000 ljudi.

"Fijat” želi da se ujedini sa "Krajslerom” i "Dženeral motorsom” u sklopu strategije proširenja kako bi se ublažila ekonomska kriza i njene posledice na globalnu automobilsku industriju.

Većina radnika više zamera vladi premijera Silvija Berluskonija jer nije pozvala "Fijat” da počne pregovore sa sindikatom nego izvršnom direktoru Serđu Markioneu, koga su mnogi i pohvalili zbog strategije proširenja poslovanja.

Markione je rekao u petak da je spreman da pregovara sa italijanskim sindikatima pošto okonča pregovore sa "Krajslerom” i "Dženeral motorsom”, ali radnici strahuju da će tada biti prekasno.

"Mi želimo sada sastanak premijera, Markoena i sindikata, a a ne onda kada sve sve već bude odlučeno", rekao je Đorđo Kremaši, lider glavnog sindikata "Fijata” FIOM.

Američki i nemački sindikati još više se protive sporazumima strahujući da oni imaju više da izgube nego sindikati u Italiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.