Proizvodnja novog modela Fijata

Izvor: S media, 24.Sep.2009, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodnja novog modela Fijata

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić najavio je da će za šest do osam nedelja u Kragujevcu početi proizvodnja potpuno novog modela Fijatovog automobila, u koju će italijanski partner uložiti oko 800 miliona evra.

U uvodnom izlaganju na srpsko-italijanskom forumu "Mogućnosti za investiranje u Srbiju", na kojem učestvuju predstavnici više od 100 kompanija iz Italije u oblasti proizvodnje auto delova, Dinkić je pozvao italijanske privrednike da ulažu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i u druge grane privrede i učestvuju u izgradnji infrastrukture u Srbiji.

Dinkić j će na poziv potpredsednika "Fijat grupe" Serdja Markionea, predsednik Srbije Boris Tadić i on 13. novembra boraviti u Torinu, gde će im predstavnici Fijata pokazati novi model automobila, koji će se proizvoditi u Kragujevcu.

Govoreći pred italijanskom delegacijom privrednika, koju predvodi zamenik ministra za ekonomski razvoj zadužen za medjunarodnu trgovinsku razmenu Adolfo Urso, Dinkić je rekao da će italijanski dobavljači imati komparativnu prednost u Srbiji ako se odluče da ovde stacioniraju svoje fabrike, jer će moći da bez carine izvoze na tržište od više od 800 miliona ljudi.

Dinkić je objasnio da Srbija, zahvaljujući sporazumu CEFTA, bez carine izvozi na tržišta bivših jugoslovenskih republika, a zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini isti tretman imaju i srpski privrednici koji izvoze u Rusiju, Tursku i Belorusiju.

"Srbija trenutno ima četiri bescarinkske zone, u kojima strane firme mogu da posluju pod povoljnim uslovima", podsetio je Dinkić i dodao da upravo danas skupština Kragujevca odlučuje o otvaranju bescarinske zone, a Niš, Šabac i Kraljevo su izrazili želju da to isto učine.

"Prema zvaničnoj statistici, Italija je treći po značaju spoljnotrgovinski partner Srbije sa ukupnom razmenom od 3,3 milijarde dolara u 2008. godini, sa investicijama italijanskih firmi od preko milijardu evra, koje će biti uskoro duplirane zahvaljujući 'Fijatu', " naveo je Dinkić i napomenu da u Srbiji posluje oko 200 italijanskih firmi koje zapošljavaju 18.000 ljudi i maju godišnji obrt od oko 2,5 milijarde evra.

Dinkić je istakao i da se kriza u Srbiji stabilizovala, pri čemu se oporavak očekuje u četvrtom kvartalu ove godine, a u 2010. godini, po oceni Vlade Srbije i MMF-a očekuje se blagi rast BDP-a od 1,5 odsto.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.