Prioritet države razvoj automobilske industrije

Autor: KGBlog, 16.Dec.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prioritet države razvoj automobilske industrije

U okviru posete Kragujevcu ministri u Vladi Srbije - za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić i nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i zamenik gradonačelnika i koordinator radne grupe za realizaciju projekta Fiat Srbija Nebojša Zdravković održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su govorili o realizaciji projekata koji su vezani za Fiat.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je da je dolaskom Fiata Kragujevac u prilici da postane pravi, veliki i razvijeni grad. On je podsetio da je, i pre dolaska Fiata, Kragujevac značajno napredovao i da će u narednoj godini sve što je planirano u oblasti infrastrukture, vezano za Fiat ali i ostalo, biti realizovano. ''Kriza je prisutna ali Fiat nastavlja sa pripremama za proizvodnju koja će u Kragujevcu početi 2010.godine što znači da će sve što smo i planirali biti relizovano prema planu'', rekao je gradonačelnik Stevanović.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je da je Kragujevac najveće gradilište u Srbiji i da će tako i ostati s obzirom na sve investicije koje su u toku ali i one koje će se realizovati u narednom periodu. On je rekao i da su od Fiata dobijene čvrste garancije da Ugovor o zajedničkom ulaganju sa državom Srbijom u kragujevačku ''Zastavu'' biti relizovan prema planu i dodao da narednih dana počinje anketiranje radnika za prelazak u preduzeće ''Fiat Srbija'', da će zatim Fiat doneti odluku o asortimanu i obimu proizvodnje prema potrebama svetskog tržišta,a da će, po svoj prilici postojeće linije za montažu ''Punta'' u Kragujevcu biti korišćene u većem obimu od planiranog. ''Fiat će uskoro doneti odluku o tome šta će u Kragujevcu proizvoditi a ono što je izuzetno važno je da će se u kragujevačkoj fabrici obavljati paralelan proces - proizvodnje i modernizacije postojećih kapaciteta, tako da nema straha za radnike i obim proizvodnje'', rekao je ministar Dinkić. Ministar je dodao i da Grad i Vlada Srbije moraju da učine sve kako bi Kragujevac, što skorije, dobio status slobodne carinske zone. To, kako je rekao ministar Dinkić, znači da ''Fiat'' ali i sva izvozno orijentisana proizvodna preduzeća, neće plaćati carinu i PDV na uvoz jer je njihova proizvodnja namenjena izvozu.Mlađan Dinkić najavio je i početak isplate prve rate zaostalih primanja za oko 15 hiljada bivših i sadašnjih radnika grupe ''Zastava''za sutra kao i početak isplate novca, do kraja nedelje, po osnovu socijalnog programa za 1269 radnika koji su se opredelili da dobrovoljno napuste fabriku.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca i koordinator radne grupe za sprovođenje projekta ''Fiat Srbija'' Nebojša Zdravković rekao je da sve planirane aktivnosti, previđene Ugovorom sa italijanskim ''Fiatom'' a koje su obaveza grada Kragujevca, teku po planu i kako je rekao ''neke su realizovane i pre roka''. Zdravković je podsetio da je na poslednjoj sednici Skupštine grada 12.decembra usvojen plan detaljne regulacije ''Zastava automobili'' koji je preduslov da kompanija ''Fiat'' počne sa prikupljanjem neophodnih dozvola i gradnjom u tom delu a da je u pripremi plan detaljne regulacije ''Korman polje'' čime će biti stvoreni osnovni uslovi za dolazak komponentaša ali i ostalih zainteresovanih investitora.

Ministarka za NIP Verica Kalanović rekla je da na osnovu sredstva koje je ovo ministrastvo dobilo u budžetu za 2009.godinu moraju da budu utvrđeni ''prioriteti prioriteta'' i kao takav navela nastavak radova na izgradnji auto puta Kragujevac-Batočina-Lapovo. ''Sredstva koja su odvojena u budžetu za narednu godinu omogući će završetak radova na delu auto puta na teritoriji Kragujevca i izradu projektne dokumentacije za radove na teritoriji Batočine. ''Pored auto puta iz NIP-a će za Kragujevac biti izdvojeno 100 miliona dinara za severnu obilaznicu dok će pripremni radovi na izgradnji južne obilaznice biti finansirani iz zajma Evropske investicione banke. Iz NIP-a će biti odvojena i sredstva za izgradnju infrastrukture i saobraćajnica koje spajaju tri industrijske zone - Servis 2, Petrovac i Jovanovac'', rekla je ministarka Kalanović.

www.kragujevac.rs