Posle FIAT-a stiže i elektromobil?

Izvor: B92, 08.Mar.2012, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle FIAT-a stiže i elektromobil?

Nakon uspešno započetog posla sa FIAT-om, Srbija bi 2015. godine mogla da postane i proizvođač električnih automobila. Izradu ovih vozila u našoj zemlji najavila je kompanija Faraon.

Predstavnici korporacije Faraon predstavili su plan proizvodnje elektromobila, ali ne i detalje budućeg modela.

Na osnovu dostupne skice može se zaključiti da je reč o savremeno dizajniranom sedanu sa 4 vrata, koji pripada klasi porodičnih automobila srednje veličine. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Direktor Faraona Vuk Stefanović kazao je da će prototip automobila biti prezentovan 2013, dok bi se u pogonima u našoj zemlji u prvoj godini proizvodilo 2.000, a u drugoj 10.000 automobila.

Krajnji cilj kompanije je da od 2020. do 2025. proizvodi minimum 40.000 vozila godišnje.

Primarno tržište je zapadna Evropa, a u budućnosti se može očekivati i proboj na azijsko tržište, sa akcentom na Kinu, Južnu Koreju i Japan.

Menadžment tim faraona čini i Sergio Rinland, višegodisnji konstruktor F1 timova Sauber, Arrows i Brabham, inače stručnjak za kompozite.

Osim pogona za sklapanje vozila, u Srbiji bi bila otvorena i prateća fabrika za preradu sirovina i kompozita za proizvodnju automobila.

Naime, strukturalni deo i oplata biće od kompozitnih materijala, što ova vozila čini izuzetno naprednim, ali i praktičnim jer će kompozitni materijali omogućiti da vozila budu lakša, a samim tim i da imaju veći radijus kretanja.

Inače, jedan od najpoznatijih proizvođača isključivo električnih automobila jeste američka kompanija Tesla Motors, koja je svoje ime "pozajmila” od naučnika srpskog porekla, Nikole Tesle.

Tesla Motors osnovana je 2003. godine, a prvi serijski proizveden automobil, sportski dvosed Tesla Roadster, predstavila je tržištu 2008. godine.

Ovaj elektromobil, koji prema fabričkim podacima sa jednim punjenjem baterije može da pređe i do 400 km, do kraja 2011. godine prodat je u više od 2.100 primeraka.

Na ovogodišnjem sajmu u Ženevi, američka kompanija izložila je svoj prvi automobil sa 4 vrata, model Tesla S.

Pročitajte o najnovijem automobilu Tesla Motorsa, Modelu X za 2013. godinu.
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.