Posao sa Fijatom nije u opasnosti?

Izvor: B92, Tanjug, 15.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posao sa Fijatom nije u opasnosti?

Beograd, Kragujevac -- U kragujevačkoj "Zastavi" kažu da, za sada, nema nikakvih naznaka da bi posao sa "Fijatom" mogao biti usporen ili na neki način poremećen.

U kragujevačkoj fabrici automobila, prema rečima generalnog direktora Grupe "Zastava vozila" Zorana Radojevića, međutim, razmišljaju i o alternativnom rešenju, ali nije precizirano kakvom. Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je da je od potpredsednika "Fijata" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Alfreda Altavile dobio "čvrsta uveravanja" o saradnji sa "Zastavom".

Ipak, radnici "Zastave" i dalje strahuju da bi svetska ekonomska kriza mogla da ugrozi sigurnost posla sa "Fijatom".

Dinkić je na konferenciji za novinare u Kragujevcu rekao da je Altavila najavio da će do kraja godine to opredeljenje potvrditi pismom u kome će, osim garancija za realizaciju projekta, biti definisan asortiman i obim proizvodnje u svim "Fijatovim" pogonima u svetu, pa i u Kragujevcu.

Spajanje zbog krize?

Italija i Francuska razmatraju mogućnost eventualnog spajanja svojih automobilskih industrija "Fijat" i "PSA Pežo-Sitroen", piše jedan italijanski dnevnik.

A evropski proizvođači automobila upozorili su da je će 2009. godina biti sumorna, budući da su znaci narasle duboke krize u automobilskom sektoru još lošiji od stanja u američkoj auto-industriji, koja se bori za preživljavanje.

Opširnije o tome u posebnoj vesti.

Ministar je rekao da će se do početka proizvodnje najavljenog, potpuno novog, tipa automobila, u kragujevačkoj fabrici paralelno raditi na modernizaciji fabričkih pogona i proizvodnji "punta".

Dinkić je istakao da najavljeni ugovor između fabrika "Fijat-Iveko" i "Zastava kamioni" neće biti potpisan, jer se italijanska fabrika još nije definitivno opredelila za tu saradnju, iako je memorandum o tome već potpisan.

Dinkić i ministarka za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović na sastanku s gradskim rukovodstvom razgovarali su o realizaciji projekata vezanih za "Fijat" i prioritetima ulaganja u Kragujevac tokom 2009. godine. Sastanku u Skupštini grada prisustvovali su i sindikalni lideri fabrike "Zastava".

U delegaciji Vlade bili su, osim Dinkića i Kalanovićeve, državni sekretar za regionalni razvoj Dejan Jovanović i direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva Goran Džafić.

Laketić: Ima razloga za brigu

Novinar "Blic novca" Miša Laketić za B92 kaže da ima razloga za brigu da ceo posao možda i ne ispadne onako kako je zamišljen.

On smatra da će situacija oko saradnje "Zastave" i "Fijata" biti mnogo jasnija posle 31. marta.

"Postoje strahovi, ali moramo da čekamo 31. mart, kada je krajnji rok do kada "Fijat" mora da uplati 200 miliona evra i kada konkretno znamo da li počinje posao u Kragujevcu ili ne", rekao je Laketić.

On dodaje da će do tada sigurno biti puno spekulacija i zabrinutosti.

"Iz 'Fijata' nas uveravaju da taj posao nije doveden u pitanje, to i naša vlada takođe tvrdi. Ali, ova ekonomska situacija i svetska finansijska kriza može da utiče da se i taj posao u Kragujevcu dovede u pitanje. Hajde da sačekamo 31. mart", rekao je Laketić.

Automobilski gigant iz Torina, kako je ranije najavljeno, poslaće danas 50.000 zaposlenih na jednomesečni prinudni odmor zbog svetske ekonomske krize.

Prvi čovek "Fijata" Serđo Markione izjavio je, tim povodom, da "nije video krizu ovakvih razmera" i da će 2009. godina biti najgora u njegovom životu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.