Ponovo stala proizvodnja fijata 500L

Izvor: Mondo, 27.Avg.2018, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo stala proizvodnja "fijata 500L"

Za mesec dana ističe 10-godišnji ugovor koji je FCA potpisala sa državom

Proizvodnja u fabrici Fijat Krajsler Automobili Srbija u Kragujevcu danas je prekinuta, a radnici će biti na plaćenom odsustvu do ponedeljka 3. septembra, saopštio je sindikat "FCA Srbija".

Radnici su se, inače, vratili u proizvodne hale pre samo pet dana nakon tronedeljnog godišnjeg odmora, kome je prethodila sedmica plaćenog odsustva.

"Prekid proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je usledio zbog usklađivanja tražnje sa proizvodnjom automobila '500 L'. Poznato je da je od juna do avgusta tražnja slabija, a FCA ne proizvodi automobile za lager već za prodaju", rekao je Zoran Marković, predsednik sindikata fabrike. On je potvrdio da će zaposleni u skladu sa Zakonom o radu za dane odsustva dobijati 65 odsto zarade.

Marković je rekao da je poslednjih godina odlazak radnika na plaćeno odsustvo uobičajen, što zbog "usklađivanja s planovima proizvodnje" ili tražnje vozila, što zbog zastoja kod kooperanata ili dobavljača.

"Ova odsustva potvrđuju da nam je za punu uposlenost potreban nov proizvod, novi model. Nije nam dovoljna samo proizvodnja '500L' u tri verzije", rekao je Marković.

On je istakao da radnike, više od odlaska na plaćeno odsustvo, brine produžetak ugovora sa FCA, pošto se približava dan kada ističe 10-godišnji ugovor sa tom kompanijom, a to je 29. septembar 2018. godine.


Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.